Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kalorie idą na "bok"
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu od tego jest ciasto, żeby było kaloryczne Są mniej lub bardziej, ale każde jest kaloryczne
Kasiu zgadza się w 100% jeśli decydujemy się na zjedzenie ciasta, to mamy tę świadomość, że jemy produkt kaloryczny
Kasiu zgadza się w 100% jeśli decydujemy się na zjedzenie ciasta, to mamy tę świadomość, że jemy produkt kaloryczny
Dziewczyny co Wy narzekacie? Przecież AGNESS nie napisała żeby dodać KALORIE do ciasta. Przynajmniej ja w składzie produktów nie doczytałam Zresztą ja tam nigdy nie dodaję kalorii do żadnych wypieków
Ciacho z pewnością pyszne, bo i pysznie wygląda, a na samo patrzenie czuje, że mi ,,w biedrach,,przybyło. Z pewnością je wypróbuję po świętach, bo ,,,na przed,,jak dla mnie zbyt pracochłonne, a czas wtedy w cenie....chociaż może
Ciacho z pewnością pyszne, bo i pysznie wygląda, a na samo patrzenie czuje, że mi ,,w biedrach,,przybyło. Z pewnością je wypróbuję po świętach, bo ,,,na przed,,jak dla mnie zbyt pracochłonne, a czas wtedy w cenie....chociaż może
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam za 2 tyg gości to zrobi ...synowa
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Co to jest bułka wrocławska? Pierwszy raz słyszę taką nazwę. Bez wyjasnienia nie upiekę placka, a tak apetycznie wygląda.
- AGNESS
Ewuniu bułka wrocławska, to jest taka duża, długa bułka. Można ją zastąpić kilkoma mniejszymi.
https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=21884
Asiu fajnie, że masz taka garnącą się do kuchni synową
Aldonko zawsze znajdzie się jakaś okazja do upieczenia ciasta, nie muszą to być święta .... choćby ochota rodzinki Cały rok obecna
Ty i tak na święta pewnie już mnóstwo ciast zaplanowałaś
https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=21884
Asiu fajnie, że masz taka garnącą się do kuchni synową
Aldonko zawsze znajdzie się jakaś okazja do upieczenia ciasta, nie muszą to być święta .... choćby ochota rodzinki Cały rok obecna
Ty i tak na święta pewnie już mnóstwo ciast zaplanowałaś
Aguś zaskoczę Cię,bo kompletnie nie wiem co będe serwować na świątecznym stole.Nakupowa,lam dodatków do ciast wszelakich,ale koncepcji brak.
- AGNESS
Aldonko jeszcze sporo czasu do świąt, więc zdążysz wymyślić niejedno
Podam kilka przepisów na ciasteczka, przed świętami zawsze mnóstwo różnych piekę... ale do świąt i tak nic nie zostaje
CIASTECZKA Z MASĄ KAJMAKOWĄ
* 170 g mąki
* 100 g masła
* 100 g masy krówkowej z puszki
* 4 łyżki cukru
* cukier wanilinowy
* 100 g posiekanej czekolady.
Masło, masę krówkową i cukry utrzeć na gładko. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego, układać w odstępach na wyłożonej papierem blasze . Ręką spłaszczać kulki. Piec w 180* przez 13 min.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA ( Nigelli)
* 250 g miękkiego masła
* 150 g drobnego cukru
* 40 g kakao
* 300 g mąki
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Zmiksować. Ciasto jest dość lepkie.
Formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Piec w 180* przez 15 min.
KOKOSANKI
* 3 jaja
* 15 dag cukru
* 40 dag wiórków kokosowych
* 2 łyżeczki likieru kokosowego Delekty lub kilka kropel aromatu kokosowego
3 żółtka, 2 białka i cukier miksować przez 5 minut.Dodać likier, wiórki, wymieszać. Formować niewielkie kulki. Piec w 180* przez ok 15 min, na złoty kolor.
CIASTECZKA Z WIŚNIĄ
* kostka masła
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
* łyżeczka skórki otartej z cytryny
* 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
* 10 łyżek mąki pszennej
* wiśnie z konfitury lub dżem
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię , wstawić do lodówki na 1/2 godziny
Jeszcze raz zagnieść, formować kulki wielkości malutkiego orzecha włoskiego, robić dziurkę jak w pyzach, wkładać w nią wiśnię, lub troszkę dżemu, piec ok 15 min w temp 180* Ostudzone posypać cukrem pudrem
Podam kilka przepisów na ciasteczka, przed świętami zawsze mnóstwo różnych piekę... ale do świąt i tak nic nie zostaje
CIASTECZKA Z MASĄ KAJMAKOWĄ
* 170 g mąki
* 100 g masła
* 100 g masy krówkowej z puszki
* 4 łyżki cukru
* cukier wanilinowy
* 100 g posiekanej czekolady.
Masło, masę krówkową i cukry utrzeć na gładko. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego, układać w odstępach na wyłożonej papierem blasze . Ręką spłaszczać kulki. Piec w 180* przez 13 min.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA ( Nigelli)
* 250 g miękkiego masła
* 150 g drobnego cukru
* 40 g kakao
* 300 g mąki
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Zmiksować. Ciasto jest dość lepkie.
Formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Piec w 180* przez 15 min.
KOKOSANKI
* 3 jaja
* 15 dag cukru
* 40 dag wiórków kokosowych
* 2 łyżeczki likieru kokosowego Delekty lub kilka kropel aromatu kokosowego
3 żółtka, 2 białka i cukier miksować przez 5 minut.Dodać likier, wiórki, wymieszać. Formować niewielkie kulki. Piec w 180* przez ok 15 min, na złoty kolor.
CIASTECZKA Z WIŚNIĄ
* kostka masła
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
* łyżeczka skórki otartej z cytryny
* 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
* 10 łyżek mąki pszennej
* wiśnie z konfitury lub dżem
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię , wstawić do lodówki na 1/2 godziny
Jeszcze raz zagnieść, formować kulki wielkości malutkiego orzecha włoskiego, robić dziurkę jak w pyzach, wkładać w nią wiśnię, lub troszkę dżemu, piec ok 15 min w temp 180* Ostudzone posypać cukrem pudrem
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Te kokosanki i ciasteczka czekoladowe, w jakich odstępach należy piec. Nie rozlewają się?
Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
Justynko wszystkie trzeba układać w odstępach, ponieważ zwiększają swoją objętość..... jedne bardziej inne mniej, ale wszystkie powiększają się
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś a masz może przepis na miękkie ciasteczka,dla takich co zębów nie mają Pytam całkiem serio
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrek te to już przyjmuje ,a serio mój jest w trakcie oswajania się z państwowymi ząbkami,ale kiepsko mu to idzie