Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Ja swoje pierwsze ogórki przez moją głupotę zmarnowałam ,ale w poniedziałek wieczorem posiałam tak jak forumowicz przykazał .Stały na dekoderze i wczoraj wieczorem już zaczęły puszczać kiełki ,ale poczekałam i dzisiaj przed pracąo4,30 powkładałam je do paletki ,zobaczymy jak szybko wyjdą.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
Na eksperymenty to nie ma czasu za wiele. W gnijących liściach może być jeszcze więcej lokatorów niż w ziemi z działki.. Woreczek podłoża 5-10 litrów wystarczy Ci do wsiania rozsady z powodzeniem.EssentEssent pisze:Jest jeszcze jakaś w sumie ziemia z liści bodajże, może się nada?
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to szczęściarz z Ciebie.
Mnie w każdym razie już nikt nie namówi do siewu wprost do gruntu.. Wsiewam w połowie maja, bo wcześniej gleba za zimna i obstawiam. Wzejdą- nie wzejdą. A czas leci. Po 2 tygodniach okazuje się, że albo śmietka zjadła albo nasiona zgniły w glebie. No to znowu siew, ale to już początek czerwca. I znowu ruletka. Czasem po kolejnych próbach pozostają....ogórki z targu.
Mnie w każdym razie już nikt nie namówi do siewu wprost do gruntu.. Wsiewam w połowie maja, bo wcześniej gleba za zimna i obstawiam. Wzejdą- nie wzejdą. A czas leci. Po 2 tygodniach okazuje się, że albo śmietka zjadła albo nasiona zgniły w glebie. No to znowu siew, ale to już początek czerwca. I znowu ruletka. Czasem po kolejnych próbach pozostają....ogórki z targu.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Wysiałem Kronos i Kraka. Siałem po 3 do palety i z żalem teraz muszę uszczyknąć Wschody były równe tylko kilka nasionek nie wykiełkowało. Stoją cały czas w foliaku.
Było tu już pisane aby zachować najsilniejsze,a ja spytam inaczej. Jeśli mam identyczne liścienie,a różnią się długością nóżki to usuwać te wybiegnięte wyżej ?
Było tu już pisane aby zachować najsilniejsze,a ja spytam inaczej. Jeśli mam identyczne liścienie,a różnią się długością nóżki to usuwać te wybiegnięte wyżej ?
Te ogórki są do uprawy pionowej ?
Jeśli w jednej doniczce są rośliny różnej wysokości, to zanim się uszczknie tego najwyższego ,to trzeba się zastanowić czemu inne są krępe. A może są chore ?.
Jeśli w jednej doniczce są rośliny różnej wysokości, to zanim się uszczknie tego najwyższego ,to trzeba się zastanowić czemu inne są krępe. A może są chore ?.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Tak do uprawy pionowej. Gołym okiem większość wygląda tak,że liścienie są wielkością identyczne tylko różnią się wysokością nóżki o wysokość liścienia tzn, jedne pod drugimi bo aby wyszły na jednym poziomie to za ciasno . Krak był siany później i dopiero wychodzi,ale przy Kronosie to się zastanawiałem co zapomniałem spierniczyć,że się udało
Trzeba było siać pojedynczo podkiełkowane nasiona. Praktycznie nie zdarza się, by podkiełkowane nasiono nie wzeszło. Ja mam 10 sznurków na ogórki sałatkowe a sieję dwie minipalety po 10 doniczek. Na wszelki wypadek. W każdym razie nadwyżkę ponad 10 roślinek wysadzam gniazdowo wespół z ogórkami konserwowymi uprawianymi na płasko.
Nic się nie zmarnuje.
Nic się nie zmarnuje.
Mam pytanie czy ta Śmietka czy jak ona się nazywa może zjeść tez siewki marchewki, pietruszki, koperku??? Juz drugi raz dosiewam niby ładnie wschodzi i potem znika wszystko. Jest szansa ze ona kiedyś sobie da spokój?? Czy nie mam szans w tam tym roku jak wzięłam działkę to była piękna marchewka
Pozdrawiam Kamilla
Jeśli rośliny wzejdą i znikają to nie jest sprawa śmietki kiełkówki. Przyczyny mogą być wielorakie. Proponuję zacząć od analizy gleby.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku kupiłam ogórki Cezar i Hermes. Wysiałam na początku maja po 3 nasiona do paletek 5x9.
Nasiona Cezara były piękne, równe, pękate a drogiego Hermesa (3 zł. paczka) to były plewy. Połamane, płaskie, no śmieci nie nasiona. Dziś oczywiście paletka Cezara jest już pełna roślin, wykiełkowały wszystkie i mają zalążek liścia właściwego. Hermes nadal wyłazi. Jest leniwy i marny. W każdej z 3 palet Hermesa jest to samo: na 45 oczek z 3 nasionami, w 20 wyszedł jeden ogórek, z 10 jeszcze pokazuje kolanko, reszta pusta.
Nasiona Cezara były piękne, równe, pękate a drogiego Hermesa (3 zł. paczka) to były plewy. Połamane, płaskie, no śmieci nie nasiona. Dziś oczywiście paletka Cezara jest już pełna roślin, wykiełkowały wszystkie i mają zalążek liścia właściwego. Hermes nadal wyłazi. Jest leniwy i marny. W każdej z 3 palet Hermesa jest to samo: na 45 oczek z 3 nasionami, w 20 wyszedł jeden ogórek, z 10 jeszcze pokazuje kolanko, reszta pusta.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja podkiełkowywałam już 2 razy ( w zasadzie trzy, ale to sie nie liczy) Kronosa otoczkowanego i Hermesa. Hermes kiełkował 24h, Kronos około 3 dni (nasiona i innych firm)
Pierwszy rzut: Hermes wyrósł w 50%, Kronos w 100% (nie licząc doniczki przygniecionej przez kota). Warunki miały identyczne
Teraz czekam, co wyrośnie z drugiego.
Pierwszy rzut: Hermes wyrósł w 50%, Kronos w 100% (nie licząc doniczki przygniecionej przez kota). Warunki miały identyczne
Teraz czekam, co wyrośnie z drugiego.
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."