CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Tomek a tak z ciekawości to jaką zawiera substancje czynną Twój "Insektycyd"?
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrze, na etykiecie jest informacja o dwóch substancjach: Pyrethrines i Piperonylbutoxide. Czyli po naszemu, jak wyczytałem w internecie, pyretryna i piperyna (co mi się kojarzy z Aliną i Balladyną, he he :D ).
arzim
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 gru 2015, o 15:52

Post »

Czytając temat o wełnowcach, wszędzie było by z opryskami zaczekać do wiosny, że chemia w okresie zimowania może zaszkodzić kaktusom a nie im pomóc :?: Myślę więc, że zastosuje mój pierwotny plan z pozbyciem się wełnowców metodą termiczną, zobaczę, czy to podziała i na jak długo, jak powrócą to znów je wykąpię i tak do wiosny. A jeśli nie wrócą to tym lepiej dla mnie :twisted:

Mam też pytanie dotyczące grzybów, gdyż nie ma dużo o nich na forum (pewnie jest w dziale "CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI cz.1, 2, 3" ale chwilowo nie chce mi się go przeszukiwać)
Czy z nimi też lepiej zaczekać do wiosny czy niezwłocznie reagować? Jak mam działać to jakie są dobre środki do walki z nimi?
Oczywiście mogą to nie być grzyby, gdyż wydaje mi się, że większość plamek jest w miejscach, gdzie przez spory czas były białe kulki, kokony wełnowców czy coś podobnego (no może tak nie było w przypadku kaktusa 2 gdzie widać czarne wgłębienie równo dookoła rośliny, tam nie pamiętam by były wełnowce) ale lepiej dmuchać na zimno.

Co do białego osadu, występuje on na wszystkich kaktusach, nawet tych które są w całkiem innym pomieszczeniu. Wszystkie były podlewane dość twardą kranówą. Pragnę też zauważyć że nie występuję on na samej roślinie tylko na włosach, na wierzchu, myślę więc że to nic poważnego :) (choć dopóki nie sprawdzę korzeni to nie mogę być pewny)
Artur
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o zastosowanie chemii, to ostatnio już po wyniesieniu na zimowisko musiałem spryskać parę kaktusów - nie zauważyłem, żeby coś im to zaszkodziło. Zresztą robię tak nie pierwszy raz o tej porze musiałem zadziałać. Z doświadczenia wiem, że lepiej od razu zadziałać skutecznie - czyli chemią, niż potem wskutek opóźnienia w oprysku nawet stracić rośliny. Z doświadczenia też wiem, że metody nie chemiczne są nieskuteczne.

Jeśli podlewasz twardą wodą, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pojawi się biały osad, czyli wytrącające się sole wapnia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Hej!
Powiedzcie mi proszę czy to coś groźnego, chodzi mi o te rdzawe plamki? Jakiś grzyb?
Mam to na dwóch Mammillaria'ch. Dodam, że robiłem na jesieni grzybobójczy oprysk.
Będę wdzięczny za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
arzim
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeśli zimowałeś je na zewnątrz to możliwe że to odmrożenie, jeśli nie to najprawdopodobniej grzyb, choć ekspertem nie jestem a sam borykam się z problemami :)

Co do moich kaktusów, wyjąłem je z doniczek, oczyściłem korzenie z ziemi i jedyne co podejrzane to biała poświata tam gdzie korzenie stykały się z doniczką, czy to są te całe wełnowce korzeniowe? Nie pamiętam i nie wydaję mi się by cokolwiek się tam ruszało.
http://i.imgur.com/S76F8zM.jpg
http://i.imgur.com/6yymj2h.jpg
http://i.imgur.com/ydnHMNf.jpg
Po tym opłukałem korzenie i przystąpiłem do gotowania wełnowców. Białe kupki które jeszcze rano były na kolcach i między żebrami zmieniły barwę na żółtawą i po zeskrobaniu ich wszystko wydaje się ok ;:138 (choć kilka zbiorów kolców, aeriali zdrapałem razem z nimi, więc jakieś ofiary są :roll: )
Myślę że w tygodniu zakupie preparat na grzyby, opryskam je i za dwa tygodnie od teraz wsadzę je do ziemi, niech nie leżą całą zimę na gazetach :) Chyba że wełnowce powrócą, to zrobię im drugą kąpiel :evil:

Nie znalazłem opcji edycji więc piszę następny post. Pod każdym postem w dolnym prawym rogu. Tomek/blabla
Te żółtawe plamy które zdrapywałem, czy to nie są przypadkiem przędziorki? :!: Bo zauważyłem biało-żółte plamki też na innych kaktusach, razem z luźnymi włoskami, pajęczynami na samej górze. Możliwe, że nie obędzie się bez chemii w ostateczności. Oto zdjęcie (kolory są przekłamane, zdjęcie robione w nocy telefonem)
Obrazek

Obrazek
Artur
Paul_Julian
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 paź 2015, o 08:59

Post »

Zakupiłem na przędziorki "Ortus",
opryskałem roslinki i następny oprysk za tydzień.
Powiedzcie mi, kiedy sie moge spodziewać efektów i jak będa wyglądać ? Jest zima, więc sukulenty sobie zimują - będą wypuszczac jakieś nowe odnóżki na znak tego, że im lepiej , czy dopiero na wiosnę ?
olqa11
50p
50p
Od: 2 mar 2013, o 19:56

Post »

Witaj Tomku

Mam do ciebie pytanie, dziś na zimowisku znalazłam 1 spleśniałą roślinę, może to problem ze zbyt dużą wilgotnością i słabym przewiewem. Rośliny zimuję w nieogrzewanym pokoju z oknem (są one przedzielone czymś w postaci szklanej szafy, która przedziela część z roślinami od reszty pokoju) więc nie powinno być z tym problemu. Po prostu być może co ma wypaść to wypada, kilka roślin już mi wypadło i wszystkie spleśniały. Co najwyżej będę bardziej wietrzyć, tylko zawsze się zastanawiałam czy poprzez rozszczelnienie okna nie spowoduję jeszcze wyższej wilgotności?

Natomiast moje pytanie dotyczy innej rośliny która stała obok tej która wypadła. Być może to nic poważnego ponieważ ta delikatna plama z tego co pamiętam była już wcześniej, ale teraz tak jakby się powiększyła. Wzięłam trochę kaptanu i lekko ją zasypałam - czy to nie problem dla rośliny która jest na zimowisku? Zawsze pisałeś aby uważać z chemią gdy rośliny są w spoczynku? Jakie jest twoje zdanie w tej sprawie. Pytam ponieważ roślina ma 45 lat i szkoda byłoby się z nią pożegnać
Tamafune
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2015, o 12:57

Proszę o pomoc !!!

Post »

Moje kochane kaktusy zostały od opieką mojej mamy i to był njgorszy błąd w moim życiu jaki popełniłam
Jeden z nich się złamał , jednak mam wrażenie że jest podgnity od dołu i teraz nie bardzo wiem co mam robić.
jak go uratować . Byłabym wdzięczna za dobrą radę.

Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Re: Proszę o pomoc !!!

Post »

Obetnij do zdrowej tkanki, podsusz i spróbuj ukorzenić.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
arzim
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Proszę o pomoc !!!

Post »

Nie wiem czy powinnaś zakładać nowy wątek, od takich rzeczy jest "Choroby i dolegliwości kaktusó", ale nie mnie to oceniać, najwyżej mod przeniesie :)

Jedyne co w takiej sytuacji możesz zrobić, to wziąć jakiś ostry nóż, czy cokolwiek ostrego, zdezynfekować go, czy to we wrzącej wodzie, czy alkoholem i uciąć kaktusa w miejscu gdzie wydaje ci się, że nie będzie już podgniły. Po tym sprawdź jak wygląda środek kaktusa, po tym jak go ucięłaś. Jeśli będą tam jakiekolwiek odbarwienia od normy, nawet bardzo drobne, utnij jeszcze kawałek do momentu aż środek będzie wyglądał na zdrowy.
Po tym postępujesz jak z ukorzenianiem kaktusa, zostawiasz go na parapecie aż "rana" zaschnie (powinno to trwać z tydzień) a potem wsadzasz w ziemię. Możesz zastosować ukorzeniacz, ale nie jest to wymagane. Po wsadzeniu w ziemię nie podlewasz, co najwyżej możesz spryskać wodą.

Natomiast radziłbym ci sprawdzić resztę kaktusów czy mają jakieś dziwne odbarwienia, a jeśli tak to czy są one miękkie. Jeśli 2x tak, to niestety najprawdopodobniej musisz postąpić z nimi jak z tym złamanym bo one też gniją w środku :(

Następnym razem trzeba powiedzieć mamie, że kaktusy miesiące bez wody wytrzymują, nie potrzebują wody tak często ;:124
Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

olqa11 pisze:Witaj Tomku

Mam do ciebie pytanie, dziś na zimowisku znalazłam 1 spleśniałą roślinę, może to problem ze zbyt dużą wilgotnością i słabym przewiewem.
Nie wiem, o którego dokładnie Tomka Ci chodzi nie mniej postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.

Kaktusy potrzebują świeżego powietrza. Brak w pomieszczeniu wentylacji może być przyczyną gnicia roślin. Pytanie także o stan podłoża przy wynoszeniu rośli na zimowisko. Czy masz 100% pewności, że było zupełnie suche? Ważna jest także ogólna ich kondycja. Jeśli jesienią kaktusy podłapały jakieś infekcje to jest duża szansa, że rozwiną się one zimą doprowadzając kaktusy do śmierci.

Zasypanie podejrzanego miejsca suchym środkiem przeciwgrzybowym jest jak najbardziej poprawne. To na pewno nie wpłynie na pogorszenie stanu roślinki a powinno tylko pomóc.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Rock_Roll
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sty 2016, o 13:54

Chory kaktus. Prośba o pomoc.

Post »

Witam.

Od jakiegoś czasu podstawa kaktusa zmieniła kolor na ciemną (zgniłą) zieleń, pojawił się czarny nalot. Obraz sytuacji na załączonych zdjęciach.
Bardzo proszę o wskazówki/pomoc.

Pozdrawiam.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”