Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Zauważyłem na liściach coś jakby biały pył który po zdmuchnięciu trochę się ulatnia.Cóż to może być?
Urosły mi 3 ogromne dynie a reszta małych po pewnym czasie czarnieje i gnije.
Urosły mi 3 ogromne dynie a reszta małych po pewnym czasie czarnieje i gnije.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To białe na liściach to pewnie mączniak prawdziwy. U mnie tez się pojawił. W wątku dyniowym dziewczyny pisały czym z mączniakiem walczyć.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aria,dynia któraspodziewałam sie, że jest Mariną di Chioggia wygląda tak jak na zdjęciu niżej. Jedna z forumek jakiś czas temu nawet mnie uspokoiła, ze jest to właśnie ona, że z czasem nabierze cech charakterystycznych ale niestety ta dynia się nie zmienia. Wygląda tak samo teraz jak wyglądała wcześniej, z tym, że teraz jest bardziej szara. To jest ta moja "Marina di Chioggia "-czy to jest ona? Czy jednak pomylilam coś z nasionami?
Mam jeszcze 2 inne, których nie miałam w planach, lub też są owocem krzyżówek MoWo:
MoWo, czy sadziles tego roku Solor x Triamble lub Shokichi Shiro Red x Marina di Chioggia? Czy twoje wyglądają podobnie? Oczywiście podpisane sa wszystkie sadzonki ale w gąszczu lisci i pędów nie ma szans na rozpoznanie. Moze jak zaczna licie przysychac do dojdę po nitce do kłębka, czyli po pędzie do etykietki
Orilik, piękne masz karoce Kopciuszka. Nie mogę się na nie napatrzeć. Dopisuję je do listy na przyszly rok. Do czego najlepiej się one nadają?
Mam jeszcze 2 inne, których nie miałam w planach, lub też są owocem krzyżówek MoWo:
MoWo, czy sadziles tego roku Solor x Triamble lub Shokichi Shiro Red x Marina di Chioggia? Czy twoje wyglądają podobnie? Oczywiście podpisane sa wszystkie sadzonki ale w gąszczu lisci i pędów nie ma szans na rozpoznanie. Moze jak zaczna licie przysychac do dojdę po nitce do kłębka, czyli po pędzie do etykietki
Orilik, piękne masz karoce Kopciuszka. Nie mogę się na nie napatrzeć. Dopisuję je do listy na przyszly rok. Do czego najlepiej się one nadają?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Już ścinacie dynie do przechowywania?, czy do bieżącej konsumpcji.
Ja miałam zamiar swoje trzymać na grządkach do końca września, ale teraz to już sama nie wiem
Niech się ktoś mądry w tym temacie wypowie
Ja miałam zamiar swoje trzymać na grządkach do końca września, ale teraz to już sama nie wiem
Niech się ktoś mądry w tym temacie wypowie
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ścinam do bieżącej konsumpcji. Resztę zostawiam, żeby sobie dojrzewała, z nadzieją, że tak się będzie lepiej przechowywać.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Robię tak samo, na bieżąco idą butternuty, hokkaido, makaronowe, trochę olgi na zielone pestki, 4 rouge na keczupy, kilka gomezów na marynaty, reszta grzecznie czeka na polu.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Dzięki dziewczyny, to moje też niech sobie w spokoju leżakują na grządkach
Miłej niedzieli.
Miłej niedzieli.
- ullak
4 rouge na keczupy?
To pewnie beczka z keczupem już prawie pełna?
To pewnie beczka z keczupem już prawie pełna?
USDA
USDA
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja ścięłam moje i już kolejne ochoczo rosną (nawet więcej niż za pierwszym razem i także większość rougue), krzaki walczą z mączniakiem i całkiem dobrze się trzymają mimo plagi grzyba, najbardziej porażone liście wycinam a reszta dostaje opryski, sporo nowych pędów bocznych porosło z nowymi listkami więc mają czym łapać słońce .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
orlik755 pisze:Robię tak samo, na bieżąco idą butternuty, hokkaido, makaronowe, trochę olgi na zielone pestki, 4 rouge na keczupy, kilka gomezów na marynaty, reszta grzecznie czeka na polu.
Człowiek uczy się jednak całe życie.
Do niedawna dzieliłam dynie tylko na 'normalne' i ozdobne a marynaty i zupy z nie powodowały ślinotoku. Wątek zaczęłam czytać w poszukiwaniu najlepszej odmiany przeznaczonej na dania dla niemowląt i... wsiąkłam. W przyszłym sezonie na pewno posadzę kilka różnych. Potraficie zarazić
A swoją drogą jaką proponujecie dla maluszka?
Pozdrawiam
Ewa
- ullak
Nie znam się jeszcze na odmianach, ale chyba mogę zaryzykować stwierdzenie, że wszystkie odmiany uznane za smaczne będą dobre i dla maluszka. W tym roku mam hokkaido/pottimaron i mogę je polecić. Są słodkie, ale nie mdłe, dobre po prostu po upieczeniu, z masełkiem czy oliwą.
USDA
USDA
To moja Marina Di Choggia, nie jest duża, myślę, że bąble jeszcze mogły urosnąć. Nasiona mam z Franchi Sementi.
Ja zbieram już dynie do przechowywania, jednak mam prawie same małe odmiany. Zbierając trzeba uważać na ogonek, nie nosić za niego, wysuszyć dynie w cieniu na dworze 1-2 tygodnie, potem zabrać do pomieszczenia na zimowanie.
Ja zbieram już dynie do przechowywania, jednak mam prawie same małe odmiany. Zbierając trzeba uważać na ogonek, nie nosić za niego, wysuszyć dynie w cieniu na dworze 1-2 tygodnie, potem zabrać do pomieszczenia na zimowanie.