Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Aguss daj sobie spokój. Wskrzeszenie udało się ponoć tylko raz i to ponad 2 tys. lat temu. :wink: .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:;230 próbować zawsze można.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Przylepa
50p
50p
Od: 25 sty 2016, o 20:50

Post »

Właśnie wróciłam z działki. Posiałam marchewkę Pierwszy zbiór, marchewkę Pariser Markt 4, dwie odmiany rzodkiewki, groszek sześciotygodniowy i telefon, rukolę i dwa rodzaje roszponki i bób Jankiel biały. Wychodzi z ziemi pietruszka naciowa, która przezimowała i szczypiorek siedmiolatka. ;:63
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Dzisiaj złapałam za pojemniczek z nasionami kopru i oprószyłam sowicie kawałek ziemi, tak żeby nie było że kopru zapomniałam posiać :lol: (kopru nigdy za dużo).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odpuściłam ;:173 Poczekam na świeże nasiona, na razie dosiałam inne żeby nie zostać bez papryki.

Wracając do tematu wysiewu warzyw, na jutro zaplanowałam wysiew marchewki, pietruszki, pasternaku i trzeciego "rzutu" rzodkiewki. Z pierwszego mam już w gruncie kiełki rzodkiewek ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Floro - Fob
200p
200p
Od: 5 sty 2015, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy siać tykwy?

-- 13 mar 2017, o 17:41 --

i melony
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D
ogrodnikKP
50p
50p
Od: 2 lut 2017, o 17:13

Post »

Ja jeszcze nie sieję do gruntu bo dzisiaj u mnie o godz. 5 było 2 stopnie na - .
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

U mnie teraz właśnie schodzi do 0oC od pn. więc w nocy będzie przymrozek pewnie około -3oC.

Obrazek
Awatar użytkownika
Damian89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2017, o 19:20

Post »

Kupiłem niedawno nasiona kapusty pekińskiej na zbiór letni, zamiast na wiosenny ;:124 . Czy mogę wysiać ją teraz, urośnie normalnie? Czy muszę kupić inną?
oitz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2016, o 19:24

Post »

Witajcie.

Uprzejmie proszę o radę i ocenę mojego pomysłu, przedstawię go w punktach, licząc na porady osób doświadczonych. Jeśli jest podobny temat, proszę o przeniesienie, niestety nie znalazłam w wyszukiwarce.

1.Zamierzam w najbliższy weekend zbudować z desek tzw. grządki podwyższone (prostokątne, od spodu wyłożone siatką przeciw gryzoniom) o pow. łącznej 15m2. Następnie uzupełnić grządki kupionym czarnoziemem i wymieszać go z obornikiem.
Podleję kilka razy, spulchnię i mam nadzieję, że będzie to dobre podłoże do zrobienia małego domowego ogródka warzywnego na początku kwietnia. Grządki podwyższone dlatego, że mam bardzo słabą ziemię (leśną) na działce i psy, które boje się, że zniszczą ogródek. Czy na takiej formie, jest jakakolwiek szansa, że jakieś warzywa się przyjmą?

2. Na działce jestem w każdy weekend. Wiem, że będę musiała, często podlewać posadzone warzywka, jednak jestem w stanie
przyjeżdżać dodatkowo tylko 2 dni w tyg. roboczym. Czy w takich okolicznościach jest szansa, że warzywka przeżyją? Domyślam się, że dużo zależy od pogody, jednak jak będzie sucho, to będą tylko 4x w tyg. podlane...To nie za mało?

3.Czy mogę z końcem marca wsadzić w grządki, kupione już nasiona: marchwi, bobu, rzodkiewki, cebuli, szpinaku i biorąc pod uwagę, podlewanie ich min. 4x w tyg.? Jest szansa, że coś z tego będzie? Czy kupić jakiś środek przeciw ślimakom/insektom do grządek?Jeśli tak- to jaki?

4. Tutaj pytanie ogólne -czy jako osobie początkującej, nie będzie mi lepiej/łatwiej kupić w kwietniu/maju gotowe rozsady warzyw np. sałaty, rzodkiewek, cukinii, dyni, ogórków itp. niż sadzić od nasionek? Tu nasuwa się kolejna wątpliwość - gdzie ja kupię takie rozsady? Jakiś targ? Przez internet? Sprzedają to w sklepach ogrodniczych?

5. Chciałabym zagospodarować na działce kącik kwiatowy. Kupiłam różne nasionka, w tym np. "łąka kwiatowa" (różności) - czy powinnam te nasionka, sadzić w donicach czy mogę od razu do gruntu? Czy czarnoziem na kwiaty będzie odpowiedni czy kupować specjalną ziemię do kwiatów?

6. Proszę o polecenie jakie książki, gazety, czasopisma lub poradniki możecie polecić, aby nabywać rzetelną wiedzę w zakresie małej, domowej uprawy warzyw,owoców i kwiatów?

Ślicznie dziękuję za porady.
Olga.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

oitz

1. A co się mają nie przyjąć, choć można by to trochę wymieszać z macierzystą glebą. Nie wszystkie jednak warzywa lubią obornik, więc tam gdzie ma być marchew czy sałata nie daje się obornika (lepszy kompost).
2. Jak się boisz o utratę wilgoci, ściółkuj jakimś organicznym materiałem najlepiej.
3. Marchew, rzodkiewkę, bób i szpinak możesz już siać,cebulę w kwietniu.
4. Będzie Ci łatwiej, ale to od Ciebie zależy co wybierzesz. Na targach od kwietnia można już kupić sadzonki.
5. Książek dla całkiem początkujących nie znam, ale polecam Permakulturę Seppa Holzera, książki Marii Thun, Przybylaka. Mnóstwo pożytecznych informacji dla początkujących znajdziesz tu na forum ;:108
Iza
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

Oitz, ja mam właśnie takie grządki - deski, czarnoziem i siatka. żadnych impregnatów, folii, włókniny w środku - i wszystko rośnie. Obornik dawałam tylko punktowo pod najbardziej żarłoczne rośliny. Pamiętaj, że siatka powinna być metalowa, ocynkowana - tylko taka powstrzyma nornice, siatka plastikowa na krety zostanie przegryziona. Moje grządki mają 60 cm wysokości - nie muszę się za bardzo schylać, a buldog krąży między nimi jak w labiryncie i nie wskakuje w warzywa. Szerokość grządek mam 60 cm - jeśli mogę podejść tylko z jednej strony, a jeśli mam dostęp z dwóch stron to 100 cm. Podlewanie - polecam wysiewy przykryć białą włókniną - na podwyższonych grządkach jest to bardzo łatwe, bo możesz ją mocno napiąć i np. przybić takerem lub małymi gwoździkami do brzegów desek. Możesz również przycisnąć jej brzegi dłuższą deską lub kantówką położoną w poprzek grządki, np. co metr lub półtora. Przy wysiewaniu mocno podlej ziemię i nasiona dadzą radę trzy czy cztery dni. Jak najbardziej możesz siać wymienione warzywka, możesz nawet wcześniej jeśli uda Ci się zbudować grządki szybciej (tylko cebuli do gruntu nie jestem pewna, ja siałam w kwietniu, a w tym roku robię rozsadę, chyba że z dymki, to jak najbardziej można już). Ja żadnych środków na ślimaki nie mam, bo nie mam ślimaków - jeszcze nie zwęszyły mojego warzywnika na ugorze. Mszyca zawsze się trafi, ja w tym roku kupuje Agricolle Spray, bo ma dobre opinie i jest bez karencji i nie szkodzi pszczołom. Najgorszym moim szkodnikiem w ubiegłym roku był tantniś krzyżowiaczek oraz bielinek rzepnik. Nie chcę pryskać mocną chemią, więc w tym roku, jeśli będę miała jakieś kapustne, przykryje je folią i /lub włóknina na stelażu (taki półokrągły tunelik z Lidla). Ja byłam początkująca (no, nadal jestem ;)) w zeszłym roku, i nie kupowałam żadnych rozsad, za wyjątkiem ziół w doniczkach. Rozsady rzodkiewki na pewno nigdzie nie dostaniesz, co do dyniowatych nie jestem pewna. One bardzo łatwo wschodzą i szybko rosną. Rozsady przeważnie można dostać na rynkach, jeśli uzupełnisz w profilu skąd jesteś na pewno osoby Twojej okolicy coś podpowiedzą. Czarnoziem do większości kwiatów powinien być odpowiedni, szczegóły co do terminu wysiewu i ewentualnego przygotowania rozsady powinny być na opakowaniu. Ciężko doradzać nie znając gatunków. Co do wiedzy polecam to forum - z dużą ilością kawy i wieloma bezsennymi nocami znajdziesz tu więcej informacji niż w jakiejkolwiek gazecie ;)
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Męczy mnie jedno pytanie - jak oznaczacie odmiany czy to pomidorów czy to papryk i całej reszty warzyw jak już je wysadzicie do gruntu. Rozsadę łatwo zonaczyć, rzędy na grządce też (znacznikami), ale pomidory czy paprykę? Przy każdym wbijacie znacznik? Pamiętacie co gdzie posadziliście (większość I tak ma spisane zapewne)? Mi chodziły po głowie tasiemki jak na drzewkach owocowych, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Znalazłam je w sieci m.in. pod nazwą "etykiety pętlowe" albo "etykiety szkółkarskie".
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”