Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Anais
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 wrz 2013, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Salatki na zime będę robic, ale z oliwa :twisted:

Czyli co, wywalic?

Ok, to ja sprobuje z cukrem. Duzo tego jest i tak od razu do rur troche mi szkoda. Faktycznie powinnam rurka...
Jakos ten cukier rozpuszcze juz w tym plynie, bo wody to tam dodawac raczej nie trzeba.
Dziekuje :-)
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Nie jeśli to nie ocet to git wytrawne albo tak jak pisałem chwilę temu. Aha zajrzyj na PW (wiadomości) u góry po lewej stronie.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Anais
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wlasnie jestem w wiadomosciach, chcialam odpisac, ale jako nowonarodzony nie mam takich uprawnien :roll:
Fajny ten zestaw:-) Dziekuje :-)
Nie smakuje jak ocet, wlasnie tak ocenili jako wytrawne. Szalu nie ma, ale faktycznie poslodzimy, zostawimy, a pozniej co ma byc, to bedzie :-)
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Jak cedzisz z farfocli to pierwszorzędne są rajstopy lub pończochy damskie jeden raz i po zawodach ;:224 ;:224
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

:shock: Wojtek ja miałem z tym jutro iść opatentować a tu pół Polski wie . Dzięki miliony przepadły a tak mogło by być pięknie :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Anais
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z tym nie powinno byc problemu 8-)
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

robertP2 pisze::shock: Wojtek ja miałem z tym jutro iść opatentować a tu pół Polski wie . Dzięki miliony przepadły a tak mogło by być pięknie :;230
No co przecież nie napisałem, że rajty muszą być używane ups poszło :oops: :oops:
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Bardzo dobry sposób. Jedynie problem istnieje w filtrach :wink: kiedy się kończą :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Anais
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

robertP2 pisze:Bardzo dobry sposób. Jedynie problem istnieje w filtrach :wink: kiedy się kończą :lol:
Zawsze zostaja zaprzyjaznione sasiadki, albo mozna czesto zonie w prezencie kupowac. Zona w dobrym humorze i filtrow dostatek...
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam takie pytanie , na 15 litrowy słój ile trzeba mieć winogron żeby wyszło wino mocne ,wytrawne . Bo taki balon posiadam i chciałabym spróbować zrobić , ale czy mi się to uda ....Wiele porad przeczytałam , każdy ma swoją recepturę , wiadomo ale mniej więcej w przybliżeniu , ile wody , cukru i itp.
Bożena
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

limonkaa pisze:Mam takie pytanie , na 15 litrowy słój ile trzeba mieć winogron żeby wyszło wino mocne ,wytrawne . Bo taki balon posiadam i chciałabym spróbować zrobić , ale czy mi się to uda ....Wiele porad przeczytałam , każdy ma swoją recepturę , wiadomo ale mniej więcej w przybliżeniu , ile wody , cukru i itp.
Nie ma opcji zrobienia wina mocnego, wytrawnego... chyba, że dodasz spirytus ;:oj ale to już z winem ma mało wspólnego. Im wino słodsze tym mocniejsze taka jest zasada. A wynika to z tego, że drożdże przerabiają cukier na %. Wina wytrawne mają mało cukru i w związku z tym nie mogą być mocne. Na tej stronie masz kalkulator win domowych http://www.winemakertools.org/winecalc
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
lukasz88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2013, o 15:11

Post »

witam jestem tu nowy
problem mam taki wczoraj nastawilem swoje pierwsze wino 6 kg owoców winogrona ciemnego 3 kg cukru i 6 l wody i juz pracuje
i moje pytania sa takie:
ile owoce maja stac i ile jeszcze cukru będę musial dozycic i w jakim czasie?
DarekRz

Post »

A czemu Wojtku nie ma opcji? Może nie ma opcji zrobienia w Polsce wina gronowego, wytrawnego, mocniejszego niż 13 - 14%, ale wino winogronowe - czemu nie? Wystarczy dać cukru i drożdże winiarskie o wyższej tolerancji na alkohol.
Inną zupełnie sprawą jest smak wina - mi absolutnie nie smakują wina wytrawne mocniejsze niż 14% - no, ale to kwestia gustu.

Limonkaa - jak chcesz robić wino winogronowe, z wodą i cukrem, to aby fermentować w 15 l dymionie musisz mieć ok. 12 l nastawu. Wody najlepiej dać jak najmniej (albo wcale) - a najmniej to jest tyle, żeby rozcieńczyć kwasy w moszczu gronowym do poziomu 6-7 g/l (w przeliczeniu na kwas gronowy). Z 10 kg winogron można uzyskać do 7 l moszczu (zależy od odmiany, dojrzałości i techniki uzyskiwania moszczu). Cukru dodać tyle, żeby razem z cukrem zawartym w moszczu uzyskać ilość właściwą do zakładanej mocy, pamiętając, że do wytworzenia 1 % alkoholu drożdże potrzebują od 16,5 do 17 g cukru na każdy litr nastawu.

Darek
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Darek a jaka jest różnica między winem gronowym a winogronowym?
Żeby mieć wino wytrawne mocne jak napisała Limonkaa trzeba je alkoholizować jak porto czy malagę. W winach wytrawnych zawartość cukru powinna zawierać się do 10g/l a przy tej ilości cukru nie da się osiągnąć dużej mocy. Inny sposób kupażowanie różnych win ale do tego trzeba mieć niezłą piwniczkę.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może to pytanie jest dziwne ale jak uzyskać najwięcej moszczu z winogron, jaka jest najprostsza metoda uzyskania go ? Nie znam się na tym wcale i stąd moje pytanie...
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”