Jolek sylimarol produkuje się z ostropestu , sam ostropest jest gorzki i kury by go nie zjadły , dlatego rozpuszczam sylimarol w wodzie , ale od czasu do do czasu .Jolek pisze:Ha ha - Basiu ale mnie rozbawiłaś z tą pełnoletnością,,Babci" piórka przyprószają się bielą tylko ogon jeszcze czarny.
Reniak jeśli kurki są dobrze karmione i mają zielony wybieg to nie faszeruj je lekami. Sam wiek już mówi ,że u Ciebie im dobrze
Przydomowa hodowla kur cz.1
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Może i nie na temat
Trzeba też kury pilnować jak się robi ma rabaty a w tej chwili mamy tam korę zrębki itp. lub świeżo przekopaną ziemię wiem dobrze o tym bo sam taki kłopot miałem
dość wkurzający.. Najlepiej to te miejsca które są wystawione na dojście do kur należy przykładać kamieniami czy czymś ciężkim dopóki rośliny się nie rozrosną 

Trzeba też kury pilnować jak się robi ma rabaty a w tej chwili mamy tam korę zrębki itp. lub świeżo przekopaną ziemię wiem dobrze o tym bo sam taki kłopot miałem

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Mati, chyba na temat tylko ja nic z tego nie rozumiem co napisałeś.
- mati1999
- 1000p
Chodzi o to by osłaniać jak mamy rabaty z kory zrębków czy świeżo przekopanej ziemi bo kury jak wiadomo szukają robaczków
i potrafią rozkopać pół rabaty a chyba nikt nie lubi gdy coś ktoś nam niszczy 

No niestety jak chcesz jeść jajeczka od szczęliwych kurek to albo kup takie albo pozwól chodzić swoim gdzie chcą
to są grzebiące i żadne półśrodki nie pomogą
U mnie działka z roślinami i kurki
ale mają zagrodę. na górze siatka /co by nie wyfruwały/ jajeczka niosą i jak widać są zadowolone, ja również 

U mnie działka z roślinami i kurki

-
- 50p
- Od: 6 lut 2014, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mati1999
- 1000p
U mnie takie same kurki
nasze są cały rok w stajni
nie wiedziałem że szklarnia może być 

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Masz sporo zieleni w szklarni
...u mnie też było zielono, ale po przymrozkach już mało kolorów.

...u mnie też było zielono, ale po przymrozkach już mało kolorów.
pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lis 2014, o 21:06
maciej83vip, ten pomysł ze szklarnią dla kur w zimie wydaje się być ciekwy
. Jak duża jest ta szklarnia? Ile kur tam się mieści? Nie jest im tam za ciasno?

-
- 50p
- Od: 6 lut 2014, o 10:07
ShirtyLad szklarnia ok 25m2 kur mam 8 więc myślę ze ok a przynajmniej nie będzie mokro i śnieg nie napada. Na dzień dzisiejszy już zielonego nie ma więc muszę kury wypuszczać na trawę.
A to nie lepiej urwać kurkom zielonki i wrzucić ?? u mnie 3 wiaderka 10l dziennie dostają. Dopóki się niosą trzeba im dogadzać, wybieg niewielki ok 15m2 + szklarenka w której śpią ok 10m2.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 maja 2010, o 08:09
Fox, jak długo Twoje kury są w szklarni, bo chyba nie całą zimę? Jak zaczną się mrozy, to pójdą do jakiegoś budynku?
Moje kurki na razie śpią w swoim kurniczku, drewnianym, dobrze ocieplonym, rano wędrują do szklarni i tam siedzą, jak pogoda znośna, to wypuszczam je na ogród. U mnie ciągle jeszcze temperatury plusowe, ale już mają przygotowane miejsce w budynku gospodarczym i zastanawiam się, kiedy będzie ten krytyczny moment, żeby je przekwaterować... Mam 6 kochinów miniaturowych i dwie jedwabiste.
Moje kurki na razie śpią w swoim kurniczku, drewnianym, dobrze ocieplonym, rano wędrują do szklarni i tam siedzą, jak pogoda znośna, to wypuszczam je na ogród. U mnie ciągle jeszcze temperatury plusowe, ale już mają przygotowane miejsce w budynku gospodarczym i zastanawiam się, kiedy będzie ten krytyczny moment, żeby je przekwaterować... Mam 6 kochinów miniaturowych i dwie jedwabiste.
Całą zimę tam spędzą, przecież mają pióra
szklarenka z okien, dodatkowo od zewnątrz przykręciłem panele jednak bardziej ze względów bezpieczeństwa niż ocieplenia. W razie cuś koguciki będą ich grzać
brojlery jeszcze w tym miesiącu pójdą pod topór