Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

pare lat temu szczepiłem własnie o tej porze ,spokojnie mozesz szczepic ,namocz pniaki ,zaszczep ,owiń folia i do piwnicy.
Jakie masz drewno??
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słuchaj..wiem że pnie przerastają po 6 miesięcy...a nawet jak mniej to miałbyś już wczesna wiosną.. poczytaj tylko jakie warunki muszę mieć..i czy dasz zimą rade im to zapewnić.. myślę że tak..jeśli idzie o boczniaki bo one to chyba 8-16 stopni potrzebują tylko sporą wilgotność. .. nawet jeśli nie utrzymasz optymalnych warunków..to i tak jest dużo czasu i drewno przerośnie..więc wiosna grzybowa już wtedy.. wspaniale..tylko warunki potrzebne..jak masz to ryzykuj... w końcu to te kloce zostają zimą, przemarzają itd...masz całą zimę to długi czas.. na pewno by się udało ...tylko mieć miejsce ..poczytaj w opisach..ta strona ma chyba opisy dokładne co do każdego gatunku i do każdej metody..o resztę dopytaj tych co maja najlepsze efekty...

Powodzenia!!!!
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

przed chwilą robione fotki Obrazek Obrazek
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

labka1 pisze:i czy dasz zimą rade im to zapewnić.. myślę że tak..jeśli idzie o boczniaki bo one to chyba 8-16 stopni potrzebują tylko sporą wilgotność. .. nawet jeśli nie utrzymasz optymalnych warunków..
Niestety to nie jest optymalna temp. Do przerastania grzybni optymalną jest 20-25'C.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kanclerz ty mnie tymi fotkami nie denerwuj...ja z rozmachu - przy przenoszeniu balota z boczniakami z pola - widząc, ze boczniaki zamarzły - w ferworze pracy je zerwalam i wyrzuciłam.... buuuu
ale mamałyga ze mnie ;:124
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

Chciałbym jeszcze raz poprosić o rade czy jest sens teraz szczepić pniaki , i dostawić je w dogodnych warunkach w piwnicy do przerośnięcia ?? .[/quote]
proponuje ci spokojnie teraz szczepic,latem jest jeszcze wieksze ryzyko pow 32-34 stopni nie przerosnieta grzybnia obumiera ;:7
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

loginal no może..czytałam w tym sklepie co dałeś link o kilku rzeczach..możliwe ,że się pomyliłam..ale Ty tez wiesz to przecież..i wiesz najlepiej że nie chodzi o zimę tylko czy masz takie miejsce z odpowiednią temperaturą..
W końcu boczniaki są dostępne cały rok w sklepie to hodować tez gdzieś muszą...

kanclerz Ty już za nic serca nie masz ;:14 ..nawet kawałka.. ja tu cierpię a ty po oczach tymi swoimi ślicznościami.. ;:202

Smacznego... jedz sobie :evil: ... i myśl..że są inni co nie mogą... :uszy

A tak serio... Serio to Ci Qrka strasznie zazdroszczę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;:108
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

loginal pisze:
labka1 pisze:i czy dasz zimą rade im to zapewnić.. myślę że tak..jeśli idzie o boczniaki bo one to chyba 8-16 stopni potrzebują tylko sporą wilgotność. .. nawet jeśli nie utrzymasz optymalnych warunków..
Niestety to nie jest optymalna temp. Do przerastania grzybni optymalną jest 20-25'C.

Tu czytałam

Uprawa amatorska! tylko troszkę się pomyliłam
http://www.grzybyhobby.pl/sklep/product ... product=29

Do chwili ukazania się zawiązków baloty nie potrzebują światła należy jednaki utrzymać wysoką wilgotnoci oraz temp. od 8 do 20oC (najlepiej 10-16oC). W momencie ukazania się w miejscach perforacji zawiązków grzybów, musimy zapewnić dostęp światła około 8 godz. na dobę ( naturalne lub sztuczne ? świetlówka).
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p
Od: 9 wrz 2012, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi ;:173 , myślę że mam odpowiednie warunki w piwnicy temp : 14-17 stopni a wilgotność dosyć wysoka skoro pieczarki rosną bez problemu :) .

kanclerz , genialne te twoje maluszki ;:180 , nic tylko zebrać i ze smaczkiem zjeść :twisted: .

Czytałem tutaj że najlepiej zakupić grzybnię na ziarnie ? .

Ps : pniaki z dębu oraz brzozy.
loginal
200p
200p

Post »

labka1 pisze:Do chwili ukazania się zawiązków baloty nie potrzebują światła należy jednaki utrzymać wysoką wilgotnoci oraz temp. od 8 do 20oC (najlepiej 10-16oC).
Widocznie opieramy się na różnych źródłach. :)
Chcąc pobudzić owocowanie wskazane jest sprowokowanie sztuczne, lub naturalne szoku termicznego. Tak by grzybnia ,,pomyślała" że zbliża się zima i pora się rozmnożyć (czyli rozsiać zarodniki).
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

loginal pisze:
labka1 pisze:Do chwili ukazania się zawiązków baloty nie potrzebują światła należy jednaki utrzymać wysoką wilgotnoci oraz temp. od 8 do 20oC (najlepiej 10-16oC).
Widocznie opieramy się na różnych źródłach. :)
Chcąc pobudzić owocowanie wskazane jest sprowokowanie sztuczne, lub naturalne szoku termicznego. Tak by grzybnia ,,pomyślała" że zbliża się zima i pora się rozmnożyć (czyli rozsiać zarodniki).
przecież to jest w tym linku co sam podałeś????

ale w sumie ...nie będę się przecież spierać ...każdy postępuje jak uważa..
:)
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

kanclerz , genialne te twoje maluszki ;:180 , nic tylko zebrać i ze smaczkiem zjeść

kapkie za małe poczekam troszkie ;:172
loginal
200p
200p

Post »

labka1 pisze:przecież to jest w tym linku co sam podałeś????
Tak, nie wypieram się tego. Jednak od tego czasu zapoznałam się z innymi źródłami oraz intensywnie podglądałem moją własną ,,uprawę". U mnie nad samym morzem w miejscu gdzie jest grzybnia nie groziło jej przekroczenie temp. 30'C.
Najlepiej (czyli najszybciej) opanowywała podłoże tuż po ulewnym deszczu przy temp. 20-25'C.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

loginal masz w ziemi uprawe ,to temp.pow 30 st. na pewno nie szkodzi (wiadom z jakiego wzgledu :;230 :;230 :;230 )a na pniaczkach ,jak u koleżanki może zaszkodzic,a pytania kiedy szczepic najlepiej ,sa bez sensu ,od tego jest wikipedia i tam się czyta kiedy grzyb sie rozmnaża ,boczniak ,pózna jesień owocuje ,czyli kiedy najlepiej szczepic , sami sobie odpowidzcie ;:14
loginal
200p
200p

Post »

Po kilku mroźnych nocach przyszło ocieplenie ( powiedzmy bo w dzień dochodzi aż do 6-7'C. ale w nocy nie ma teraz mrozu) i zaczęły wychodzić boczniaki. Zaś Shiitake zapadły już w sen zimowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”