W moim ogródku cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz. 3

Post »

Dawno nic nie pisałam ale wierzcie mi że jak siadam do kompa to pozaglądam to ulubionych ogrodów poczytam i pisać to mi się już nie chce. Dawno też już nic nie robiłam w ogródku, ale wczoraj udało mi się posadzić wszystkie cebule, myślałam że mam ich ze 100 sztuk ale okazało się że było dwa razy tyle a to i tak ciągle za mało :cry: Dzionek był ciepły więc wzięłam się też za jesienne porządki, częściowo mam już powycinane suche i podmarznięte roślinki, choć jeszcze np jeżówki mają kwiaty. Posadziłam też czwartą w moim ogródku różę tym razem był to mój wybór i padło na Minervę bardzo ciekawa jestem jak jej u mnie będzie, bo na różach to ja się za bardzo nie znam.
Kilka zaległych zdjęć zostawiam z początku października bo aktualnych już nie zdążyłam zrobić, bo zaczęło padać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ten goździk kupiony w LM kwitnie prawie cały czas do dzisiaj ciekawa jestem czy przetrwa zimę?
Obrazek
taką goryczkę kupiłam na początku października w Biedronce czy ktoś wie może co to za odmiana?
Obrazek
A na koniec gość który nas odwiedził i gdyby moja córka jej nie zauważyła to nasze kotki pewnie by ją upolowały
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Też kupiłam w B taką goryczkę,na doniczce był napis Rocky Diamonds, natomiast goździk Pink Kisses -też mam z LM i to samo pytanie mnie nurtuje=czy przetrwa
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Witaj Iwonko,dawno do Ciebie nie zaglądałam :oops:
Piękny Twój jesienny ogród,trawy wyglądają teraz imponująco.
Od mojej ostatnie wizyty 'w realu' wiele się zmieniło,ciągle powiększasz i upiększasz swoje otoczenie i wspaniale Ci to wszystko wychodzi ;:215 Mam nadzieję,że uda mi się jeszcze kiedyś zobaczyć te zmiany na żywo.
Ja też właśnie posadziłem cebule i jeszcze mam trochę bylin do przesadzenia,a to już ostatni moment :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne trawy,Memory ach no wpadłam w zachwyt ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne trawy. I jak ich u Ciebie dużo. Memory wygląda super, mój troszkę się luźny w tym roku zrobił. Właściwie to przydałoby się już przesadzić, al jak sobie pomyślę, jaka to ciężka robota, to mi się jednak odechciewa.
Dzięki bardzo za zdjęcia z Daglezji. Stale sobie obiecuję wizytę w ich ogrodzie. Ale dotychczas byłam tylko wiele razy w punkcie, gdzie sprzedają rośliny, tzn. w sklepie. I głównie stamtąd mam swoje trawy i trawki. Muszę koniecznie w przyszłym roku zobaczyć te ich nasadzenia na własne oczy.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko nigdzie Cię nie widać.Mam nadzieję że spotkamy się 18 grudnia.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani, jeśli jeszcze ktoś tu zagląda, bo ja dawno, bardzo dawno nic nie pisałam, ale z tym nowym rokiem obiecuje poprawę. Mam nadzieję że mi się to uda bo najczęściej jak siadam do komputera to pozaglądam w ulubione miejsca a pisać mi się nie bardzo chce :oops: brak weny, może z wiosną powróci wena i odrobina entuzjazmu...
Nawet nie odpisałam moim gościom za co baardzo przepraszam.
Dorotko dzięki za nazwę goryczki jakoś chyba nie zauważyłam tej nazwy na doniczce, ciekawe tylko czy przetrwa kwitła bardzo długo tak samo jak wspomniany goździk do pierwszego śniegu.
Ewa witaj ja też mam taką nadzieję że jeszcze nie raz mnie odwiedzisz wiesz przecież że furtka do mojego ogródka zawsze szeroko otwarta dla gości. Ja jesienią niewiele zrobiłam, chyba już byłam zmęczona sezonem pogodą i pracą, mam nadzieję że z wiosną obudzi się chęć do ogrodowania, co już dziś zaczęłam ale o tym później.
Aniu trawy i mnie ostatnio zachwyciły a Memory chyba najbardziej dlatego już mam go w dwóch miejscach w ogródku i już szukam kolejnych gdzie by go wcisnąć.
Wandziu witaj kochana trawy to jedna z kilku moich miłości, między innymi dzięki Tobie bo u Ciebie też ich trochę rośnie i zachwyca. W Daglezji byłam pierwszy raz i latem i jesienią teraz też się muszę tam koniecznie wybrać. Ten ogród jest piękny i wart zobaczenia.
Jolu wiesz że entuzjazm jakoś opadł, na spotkaniu niestety nie byłyśmy ale mam nadzieję na spotkanie niedługo - wyglądaj mnie ;:224
Dziś za oknem były piękne widoki więc wyjęłam aparat i wyszłam zrobić kilka zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wiosną kupiłam bulwkę roślinki o nazwie ferraria crispa, miała rosnąć w ogródku ale że nie zimuje posadziłam ją w doniczce i tak nie doczekała się przez cały sezon posadzenia w ogródku. Tak więc cały czas rośnie na parapecie i od jakiegoś czasu pokazuje po jednym małym, ale ślicznym kwiatku. Ciekawe czy gdyby rosła w gruncie kwitłaby obficiej?
Obrazek

Obrazek
Muszę się Wam też pochwalić że sezon ogrodowy już u mnie otwarty, poszło już w tym tygodniu pierwsze zamówienie ( nie będzie ich chyba jednak za wiele) - lilie w Lilypolu zamówione i dziś przy okazji wystawienia nosa na dwór sadziłam tulipany. Tak tak dobrze czytanie sadziłam tulipany, dopiero teraz bo niedawno dostałam od koleżanki 140 cebulek i trzeba było je wysadzić więc wzięłam skrzyneczki ziemię i posadziłam te cebulki w skrzynkach w tunelu mam nadzieję że coś z nich urośnie, bo gdybym ich przecież nie posadziła to by się całkiem zmarnowały zresztą zobaczcie sami tak to wyglądało
Obrazekcebuli przysypałam ziemią i na wierzch nasypałam po troszku śniegu jak przyjdzie odwilż to będą miały trochę wody.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękną zimę pokazałaś ;:215 i nie znikaj już na tak długo :D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko zima piękna ale wolę wiosnę i nie mogę się jej już doczekać. Ja wcale nie zniknęłam zaglądam na forum prawie codziennie tylko nic nie pisałam.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iwonko. :wit
Ucieszyłam się na Twój wpis, gdyż tak mało lubelaków już zagląda.
Dobrze, że tulipany posadziłaś, one po przechłodzeniu z pewnością zakwitną. Może wiosną wkopiesz do gruntu ze skrzynkami, a po zaschnięciu liści wykopiesz?
Ciekawa roślina parapetowa. ;:108
Wiesz, że zainspirowałaś mnie swoim pięknym okazem miskanta Memory i właśnie sobie zamówiłam. Tak się cieszę. :D
Zimę mamy śnieżną, myślę, że pod śniegową pierzynką roślinki dobrze przezimują. :) Oby do wiosny. :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonka już się nie mogę doczekać Ciebie.
Ja w grudniu sadziłam hiacynty do donicy żeby na wiosnę zakwitły w mieszkaniu , teraz stoją w zimnym garażu.
Zima u na s też taka piękna.
Znowu mam problemy z nogą Sary, zaczyna coś się dziać przy kolejnym pazurku, dzisiaj rozmawiałam z wetem i zaczęłam działania.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Iwonko piękne zimowe zdjęcia ;:215 Fajnie się je ogląda,ale już chciałoby się wiosennego cieplutkiego słoneczka.
Ja w ub.roku też zimą sadziłam tulipany do donic,do wiosny tak przerosły podłoże korzeniami,że jak tylko ziemia rozmarzła posadziłam je z całą bryłą korzeniową do ziemi i pięknie kwitły.Ja wyjęłam z doniczek,ale to nie jest konieczne,Ty możesz późnej posadzić razem ze skrzynkami i mogą tak rosnąć 3-4 lata,od razu będą zabezpieczone przed nornicami :wink:
Nie wiem czy widziałaś,na jesieni Przemek /Przemek 1136/ sadził cebule w takich skrzynkach,kopał odpowiedniej wielkości dołki i zasypywał ziemią.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko Witaj :wit
Piszesz że mało lubelaków zagląda na forum, wydaje mi się że nie że raczej mniej wszyscy piszą tak jak i ja, niestety części forumowiczów już nie chce się pisać i prowadzić wątków choć tu pewnie bardziej chodzi o brak czasu. Niedługo przyjdzie wiosna to i na forum zrobi się gwarniej, może i Ty znowu otworzysz furtkę do swojego ogrodu?
Tulipany posadziłam bo choć były "darmowe" to szkoda byłoby je stracić, szkoda tylko że nie wiem jak będą kwitły. Najpierw myślałam że wysadzę je do ogródka jak tylko ziemia rozmarznie i zaczną pojawiać się liście, ale chyba jednak poczekam aż zakwitną i podobieram je kolorystycznie o ile w ogóle zechcą zakwitnąć.
Szkoda że nic nie pisałaś chętnie wiosną ukopałabym Ci kawałek Memory.
Jolu dam znać jak się będę wybierać, mi też już brakuje pogaduch z Tobą. Zima piękna była zostały nam już tylko zdjęcia, wczoraj i dziś sporo śniegu stopniało i jutro muszę wziąć gałęzie z choinki (co roku gałęzie z choinki wykorzystuję w styczniu do osłaniania roślin) i poprzykrywać co nieco bo warstwa śniegu z dnia na dzień coraz mniejsza.
Zdrówka dla Sary.
Ewa faktycznie wiosny już się chce ale co zrobić taki mamy klimat zima musi być i powiem Ci że wolę taką śnieżną, puchem przykrywającym rabaty bo przynajmniej może mniejsze straty będą. Widziałam u Przemka te skrzynki z cebulkami, ja jednak swoich dołować nie będę, na razie stoją w tunelu, a potem wysadzę je na rabaty.
Odrobina domowej wiosny
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie hiacynty wyglądają w tej workowej osłonce-Twój pomysł czy tak kupione?
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko jakiś czas temu były takie w Biedronce, też mi się spodobały no i to były pierwsze wiosenne kwiatki więc musiałam je kupić :roll:, właśnie dziś już tak ładnie rozkwitły i ten ich zapach....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”