Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Wiolu, wszystkie drzewa i krzewy kwitnące są piękne, oj ten boski maj.
Co tu będę udawać, różane pąki nareszcie są ;:138 Twoje już takie duże i dorodne, niech no tylko zacznie się różany koncert.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu judaszowiec mi nie przemarza, nie okrywam go na zimę, ale rośnie w miejscu troszkę osłoniętym.
Sadziłam małą sadzonkę, dosłownie patyczka. Po roku chyba w ogóle nie kwitł, potem miał skromne, pojedyncze kwiaty. Dopiero od ubiegłego roku daje popis.

Joluś, no nie mogę. Co rusz, to coś nowego kupujesz. :D No, ale tyle miejca co masz, to się wcale nie dziwię. Fortegilę to niewielki krzew. Ma z pół metra wysokości i podobnie szerokości.
Złotokap to spore drzewo, więc trzeba dobrze przemyśleć zakup. Ja już miałam swojego wyciąć w zeszłym roku (nie kwitł), i w ostatnim momencie się obronił.

Magda, ja dwa lata temu robiłam elewację na domu i z roślin nie spadł nawet listek. Było to robione latem, rośliny wielkie, rozrośnięte. Bałam się o Edena bo rośnie przy ścianie, ale jak zobaczyłam jak oni stawiali rusztowanie (tak aby jak najmniej poniszczyć) to byłam spokojna. Patrzyli, gdzie chodzą, uważali. To jedna z niewielu ekip budowlańców z których jestem bardzo zadowolona.
Trzymam kciuki, aby te nowe nasadzenia ładnie się przyjęły. Może to Cię zachęci i zaczniesz odtwarzać rabaty. Wiadomo, nie wszystko od razu, ale powoli, powoli ... :D

Dorotko, jak czytam forum, to widzę, że albo susza daje się we znaki, albo pada aż nadto. U nas to drugie przeważa. Dni bez deszczu można policzyć na palcach. W tej chwili właśnie leje niemiłosiernie. A w planach miałam porobić dziś opryski i chyba nic z tego nie będzie.
A mszyce szaleją na różach i kalinach :roll:

Aluś, witaj, fajnie że wreszcie zajrzałaś. Pąki różane cieszą i to bardzo. Z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Już chyba są na wszystkich starszych różach i nawet na niektórych wiosennych nasadzeniach. Myślę ze za miesiąc to już będzie się działo. Nie mogę się doczekać :tan

A w ogrodzie, cóż ... dziś podlewa od samego rana, a plany miałam spore. Przyszły roślinki z e-clem i chciałam je posadzić.
Zamówiłam dwa powojniki, Jackmanii i Etoile V, dereń kousa oraz canadensis i wiśnię Accolade. Zamówiłam jeszcze pięknego jaśminowca Yellow Cab, ale mi nie przysłali :( Kasę zwrócili, ale zawiedziona jestem. Będę na niego dalej polować, bo miejsce przygotowane.

Złotokap przejął prym gwiazdy ogrodu (po judaszowcu). Kwitnie niesamowicie i wczoraj odkryłam, że ma ładny, słodki zapach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalina Roseum - trzeba szybko pryskać bo mszyc zatrzęsienie :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu u mnie dziś zachmurzone niebo w większości,chyba zbiera się na deszcz...po ostatnich ciepłych i suchych dniach wcale bym się nie obraziła.Może zdążysz posadzić nowe powojniki,czego Ci życzę:)
Chwalę twoją piwonię koperkową,ma sporo kwiatów,moja skromniutka,po przesadzeniu dwa kwiatki pokaże ;:224

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie to samo, chłodniej pochmurno.kiepski weekend:(
Żurawki, czosnki piękne ;:173
Ta czerwono kwitnąca roślinka to piwonia koperkowa??Śliczna .
Złotokap.piękny wielki!!!
Ale jak sobie pomyśle, jaki on duży rośnie, to brr....
Sąsiadka posadziła go sobie może niecałe 0,5 od mojej siatki.I co będę go miała na ranbatach kwiatowych :twisted:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka złotokap przepiękny ;:215 takie zdjęcie kwiatów mam teraz na pulpicie (z serwisu "na ogrodowej") z kalendarzem na maj :D Właśnie dlatego, że rośnie spory nie znalazłam mu jeszcze miejsca w ogrodzie :roll:

Czosnki katarawskie i piwonia koperkowa przecudne ;:333 Tamaryszek u mnie też na takim etapie jak u Ciebie, czyli tuż tuż :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Miałam ci ja i złotokap, i kalinę i kilka innych krzewów... została tylko pęcherznica, derenie i nic poza tym... ie licząc oczywiście hortensji... w Twoim pięknym, wielkim ogrodzie mogą rosnąć, ale u mnie niestety...

Ps... werbena wschodzi... widać maleńkie roślinki.. trzymaj kciuki... ;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ależ ogromny jest złotokap, efekt nieziemski.
Piwonia koperkowa jest przeurocza, zawsze na nią chorowałam, a potem jakoś o niej zapomniałam ;:306 Ale trzeba to zmienić.
Czerwienie i "cegły" żurawek ładnie wybarwiają się teraz, rzucają się w oczy z daleka pewnie.
Na ostatniej fotce Aspirynki prawda? Jeśli to one, to już ładnie podrośnięte są.
Szkoda, że nie dostałaś tego jaśminowca.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mi się podoba Złotokap.Tak mi się podoba, że go kupiłam jakieś 7 lat temu.Kwitł zaraz po posadzeniu,potem przez 5 lat nie miał ani jednego kwiatostanu i nie urósł nawet 1cm.Wzięłam dziada do karceru :;230 w sam róg działki,to się postawił i zakwitł.No i teraz problem,bo jak jeszcze zechce róść,to gdzie ja go wsadzę...?Chyba w to pierwsze słowo z cytatu Gabi. :;230
Wiolu,pryskasz kalinę przeciwko mszycy?
Na kalinie to chyba czarna żeruje?
Ja nie pryskam,bo one nic jej nie robią.To samo na dzikim bzie,też jest tego zatrzęsienie.Posiedzą i sobie odfruwają ;:300
Jak kiedyś zrobiłam oprysk,to liście pożółkły :(
Ależ się będzie działo u Aspiryn w tym sezonie ;:138
Pozdrawiam Magda :)
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Ciągle podglądam Twego judaszowca i dość długo kwitnie ale złotokap piękny mój mam 5 lat a tylko raz się doczekałam kwiatów w tym roku miał w kwietniu sporo ale po -7 przymrozku opadły prawie wszystkie no iw sumie zakwitł 3 kwiatkami :oops:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, wczoraj u nas lało niesamowicie a dziś wieje wiatr. Aż boję się jaka będzie noc. Oby Zośka ne dała o sobie znać :roll:

Aniu, tak, to piiwonia koperkowa. Najwcześniej u mnie kwitnąca piwonia. Pozostałe mają wielkie pąki i już niedługo zacznie się ich czas. Oby tylko wtedy nie padało, bo błyskawicznie przekwitną.
Złotokap u sąsiadki nie powinien sprawiać u Ciebie problemów. Mój rośnie na rabacie z różami i bylinami i wszystkie roślinki mają się świetnie. Jako bonus będziesz miała piękny widok o tej porze. :wink:

Jolka, złotokap obronił się w ostatnim momencie, bo był już do wylotu. Wielki krzaczor urósł a nie chciało mu się kwitnąć. Mam nadzieję ze teraz będzie się już w miarę spisywać.
Dużo teraz roślin w blokach startowych - kaliny, tamaryszek, piwonie, róże. Nie ma to jak maj ;:167

Gabi dlaczego je zlikwidowałaś? Chorowały czy o rozmiar się rozchodzi ?Trzymam kciuki za werbernę :D

Alu, teraz taki okres że co chwila coś nowego zachwyca.
Pamiętam że za piwonię koperkową dałam majątek a dostałam malutki korzonek z jednym pąkiem. Ależ byłam wtedy wściekła. Myślałam, że nic z tego maleństwa nie będzie. Jednak silna to roślina i dała radę. Jednak wielu lat potrzebowała, aby wyrosnąć na taką kępę jak jest teraz.

Magda, mnie ten mój złotokap też wkurzał i chciałam go całkiem wywalić. Tylko że mój rósł jak głupi a nie kwitł. No ale w końcu się opamiętał.
Kalinę pryskam. Z doświadczenia wiem, ze trzeba to zrobić. Chyba ze dwa lub trzy lata temu zaniedbałam oprysk na mszyce i te wredne gadziny żerując pod kwiatami wysysały soki i kwiaty nie porosły. Były wielkości piłki pingpongowej i szybko obleciały.

Maju u nas nie było jak do tej pory przymrozków i dzięki temu wszystko ładnie się miewa. Drżę jeszcze o dzisiejszą noc, bo zimny wiatr wieje i oby nie przygonił czegoś niedobrego.

Tymczasem zaczyna się czas orlików :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bożykwiat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś ma pomysł co to za klematis. Maria Skłodowska toto nie jest, a miał być :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Złotokap chorował i nie rósł, pomimo przesadzenia go... kalina miała zawsze mnóstwo mszycy, a że rosła nad oczkiem, więc nie mogłam zrobić żadnego oprysku ze względu na rybki... a inne... cóż... w ich miejscu rosną róże... ;:224
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Piękna masz Wiolu kalinę.
Wspaniałe pompony.
Moja w ubiegłym roku mocno chorowała, a w tym roku musiałam ją przesadzić i podcięłam, więc nici z kwitnienia.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka sama nie wiem, co bardziej chwalić. Orliki bosskie, kaliny cudne a ten powojnik ;:167
Najbardziej przypomina mi on powojnika Kaiser, ale pewności nie mam.

Mam wrażenie, że moje rośliny o jakiś tydzień spóźnione w stosunku do Twoich.

Oby Zośka nie dała nam się dziś we znaki :roll: Czekam z niecierpliwością na prognozę pogody. Na jakim serwisie/ kanale tv najbardziej sprawdzalną podają??
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Twoje orliki prezentują się już w pełni kwitnienia a moje dopiero zaczynają.
Śliczny ten biało różowy, wygląda tak delikatnie.
Czy ten bożykwiat na pewno z tego roku ? :roll:
Mój jeszcze nie pokazał nawet pąków.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Jolu,ja na Meteoprog.pl śledzę pogodę i temperatury.Pokazana jest pogoda na dany dzień,pogoda na 2 tygodnie i pogoda po godzinach na której można prześledzić o której godzinie będzie najzimniej.
Ja mam pietra,bo moje pomidory już 11 dni w ogrodzie.Prognoza na dzisiejszą noc 1*C.Zrobiłam i na noc nakrycie z koców i kołder,będzie się działo :;230 i tak chyba przez trzy kolejne noce.

Wiolu,piękne orliki jak zwykle zresztą ;:138
Pozdrawiam Magda :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”