Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
liście mogą mieć różną barwę: jasną, ciemną lub w kropki. ja mam sporo takich o ciemnych liściach. a co do wystających korzeni, to ja moim Phal. je pryskam. one też coś muszą pić, a że nie są w ziemi, to się je spryskuje. raz dziennie wystarczy. ja pryskam takim pryskaczem. jak dotąd jeszcze im nie pogniły te korzenie.
Widzisz, a ja się bałam je pryskać. Też mam takie psikadełko, w takim razie odpalam dziś rakietę.... i letę/ do dzieła!!! 8)
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Storczykowa
nie wiem, kiedy wstawię fotki... gdyby aparat był tylko mój, robiłabym częściej, ale on jest moich rodziców.
a u moich storczyków w porządku. łodyżka rózowej Vandy rośnie strasznie szybko. nie jestem z tego zadowolona, ponieważ jej kwitnienie wypadnie o miesiąc wcześniej niż powinno, a ja akurat wtedy będę na niechcianych wakacjach (grrrr), więc mnie ominie.a tak czekałam na jej kwiaty... mam nadzieję, że jeszcze się zostaną, jak wrócę. łodyżki kwiatowe ma też żółta Vanda, żyłkowany Phal. i Phal. liodoro. niedawno zaczął się rozwijać taki wielkokwiatowy, mozaikowy ciemnoróżowy. ma już 4 kwiatki rozwinięte. może mu w tym tygodniu fotkę zrobię i tu wstawię, bo śliczny jest.
a u moich storczyków w porządku. łodyżka rózowej Vandy rośnie strasznie szybko. nie jestem z tego zadowolona, ponieważ jej kwitnienie wypadnie o miesiąc wcześniej niż powinno, a ja akurat wtedy będę na niechcianych wakacjach (grrrr), więc mnie ominie.a tak czekałam na jej kwiaty... mam nadzieję, że jeszcze się zostaną, jak wrócę. łodyżki kwiatowe ma też żółta Vanda, żyłkowany Phal. i Phal. liodoro. niedawno zaczął się rozwijać taki wielkokwiatowy, mozaikowy ciemnoróżowy. ma już 4 kwiatki rozwinięte. może mu w tym tygodniu fotkę zrobię i tu wstawię, bo śliczny jest.
- Storczykowa
- Storczykowa
niby nie zabraniają, ale nie chcą, bym robiła np. pędom, nowym listkom itp. jeszcze w tym tygodniu dam fotkę ciemnorózowego Phalaenopsis o bardzo dużych, mozaikowych kwiatach. bardzo pięknie zwisają w dół. może zrobię fotkę pędowi Vandy. rośnie bardzo szybko, ale przed moim wyjazdem (21.06) raczje się nie rozwinie, więc jej fotkę dam po powrocie, czyli w pierwszym tygodniu lipca, o ile łodyżka przetrwa (w końcu Vanda 2 tygodnie nie będzie nawadniana) i rozwinie się.
- Storczykowa
- Storczykowa
niestety nie ma kto... w zeszłym roku wyjeżdżałam w 2 połowie lipca, pędy były wtedy rozwinięte. a teraz są w pąkach. tzn rózowa ma już widoczne pąki wielkości ok 1 cm każdy, a żółta bardzo powolutku rośnie. choć wyrosła wcześniej niż ten na rózowej, jest o wiele mniejszy, ledwo wychodzi spomiedzy liści, a ten od rózowej ma już ok 20 cm lub troche więcej. mam nadzieję, że przetrwają... jadę z rodzicami, więc nie będzie nikogo, kto umiałby choć trochę się nimi zająć (tzn zamoczyć korzenie i po kilku godzinach odstawić do szklanki).