Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6
Z przedstawionych przez Grzegorza fotografii wynika, że to nie jest X-Factor, ani Kageboushi - ja chyba odkryłam, co to za odmiana...
Obstawiam odm. Frost Nip - kolor malinowy, białe końcówki płatków, wielkość kwiatu ok. 22-25 cm. Kiedyś Stanisław posiadał tę odmianę - miała numer 524, ale chyba, niestety, już jej nie ma. Może ktoś z miłośników dalii odwiedzających forum jeszcze ją zachował? Często mylona jest z odm. Holland Festival, bo budowa kwiatu zbliżona, ale kolorystyka nie ta...
https://www.americanmeadows.com/flower- ... -frost-nip
https://www.peternyssen.com/dahlia-frost-nip.html
Obstawiam odm. Frost Nip - kolor malinowy, białe końcówki płatków, wielkość kwiatu ok. 22-25 cm. Kiedyś Stanisław posiadał tę odmianę - miała numer 524, ale chyba, niestety, już jej nie ma. Może ktoś z miłośników dalii odwiedzających forum jeszcze ją zachował? Często mylona jest z odm. Holland Festival, bo budowa kwiatu zbliżona, ale kolorystyka nie ta...
https://www.americanmeadows.com/flower- ... -frost-nip
https://www.peternyssen.com/dahlia-frost-nip.html
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Basiu Mam odmianę Frost Nip od tamtego sezonu .Jak się nie mylę od Andrzeja
Niestety nie mam ani jednej fotki tej odmiany , jak będzie co to może jeszcze zdążę do przymrozków zrobić
Niestety nie mam ani jednej fotki tej odmiany , jak będzie co to może jeszcze zdążę do przymrozków zrobić
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Grzesiu, Ty masz wszystko!
Bardzo chętnie obejrzę Twoje fotki tej odmiany - ciekawe, czy dobrze wytypowałam...
Jak byś miał jakąś malutką karpkę tej odmiany w nadmiarze, to od razu zapisuję się do kolejeczki!
Bardzo szykuję się na oglądanie Twoich piękności w Mysłowicach...
Bardzo chętnie obejrzę Twoje fotki tej odmiany - ciekawe, czy dobrze wytypowałam...
Jak byś miał jakąś malutką karpkę tej odmiany w nadmiarze, to od razu zapisuję się do kolejeczki!
Bardzo szykuję się na oglądanie Twoich piękności w Mysłowicach...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211
W poprzednim sezonie ładnie się przechowała . czyli przechowuje się w moich warunkach
Pozdrawiam Grzegorz
- man211
Frost Nip
Basiu w naszym katalogu na forum dodałaś kiedyś fotki odm . Frost Nip
Pragnę z tego miejsca zaprosić jeszcze na:
VI Międzynarodową Wystawę Kwiaty Lata w Mysłowicach w dniach 15-16, 09.2018 w Hotelu Trojak
Bedzie co oglądać
Basiu w naszym katalogu na forum dodałaś kiedyś fotki odm . Frost Nip
Pragnę z tego miejsca zaprosić jeszcze na:
VI Międzynarodową Wystawę Kwiaty Lata w Mysłowicach w dniach 15-16, 09.2018 w Hotelu Trojak
Bedzie co oglądać
Pozdrawiam Grzegorz
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Żyję jeszcze dobrymi emocjami z wystawy
Szkoda, że Mysłowice tak daleko... Czekam chociaż na Wasze zdjęcia z wystawy.
Basiu u nas też susza robi swoje. Bez podlewania nic by nie było Kwiaty dużo mniejsze i szybko przekwitają. Rolnicy mają bardzo duże straty...
Basiu i Grzegorzu dziękuję za identyfikację mojej dalii. Napiszę już tu - kolor, budowa kwiatu, ułożenie smug - jestem prawie pewna, że to będzie X- Factor Barwa była dokładnie taka jak na zdjęciu Grzegorza. Czy masz ją jeszcze?
Szkoda, że Mysłowice tak daleko... Czekam chociaż na Wasze zdjęcia z wystawy.
Basiu u nas też susza robi swoje. Bez podlewania nic by nie było Kwiaty dużo mniejsze i szybko przekwitają. Rolnicy mają bardzo duże straty...
Basiu i Grzegorzu dziękuję za identyfikację mojej dalii. Napiszę już tu - kolor, budowa kwiatu, ułożenie smug - jestem prawie pewna, że to będzie X- Factor Barwa była dokładnie taka jak na zdjęciu Grzegorza. Czy masz ją jeszcze?
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Narine,
super, że uzyskałaś pewność co do odmiany. Przynajmniej wiesz czego szukać. Podziękowania więc dla Grzegorza za zdjęcia. A ja się cieszę, że uzyskałam wiedzę, że Grześ ma odm. Frost Nip...
super, że uzyskałaś pewność co do odmiany. Przynajmniej wiesz czego szukać. Podziękowania więc dla Grzegorza za zdjęcia. A ja się cieszę, że uzyskałam wiedzę, że Grześ ma odm. Frost Nip...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Dlaczego w moich okolicach nie ma takich wystaw chętnie bym popatrzyła a tak wszędzie daleko.
Piękne odmiany pokazaliście. Jak ja uwielbiam dalie z "czuprynami" - ten układ płatków jest po prostu cudny.
Co do aury - u mnie jako takiej suszy nie było, padało czasem nawet często ale za to było bardzo ale to bardzo mało ciepłych nocy (tydzień góra) miałam skoki temperatur jak w Afryce- no przesada ale bywało, w dzień 27 a w nocy 10 stopni, pewnie dlatego dalie nie są takie imponujące jak zwykle a może też za mało im czasu poświęciłam w tym roku, trudno mi stwierdzić jednoznacznie. Od jakiegoś czasu krzaki są już słusznej wielkości i dość rozrośnięte ale i maruderów trochę też jest, natomiast niektóre odmiany nie wykształciły pięknych i regularnych kwiatów. Widać to chociażby na przykładzie Wyn's cinnabar poniżej.
Piękne odmiany pokazaliście. Jak ja uwielbiam dalie z "czuprynami" - ten układ płatków jest po prostu cudny.
Co do aury - u mnie jako takiej suszy nie było, padało czasem nawet często ale za to było bardzo ale to bardzo mało ciepłych nocy (tydzień góra) miałam skoki temperatur jak w Afryce- no przesada ale bywało, w dzień 27 a w nocy 10 stopni, pewnie dlatego dalie nie są takie imponujące jak zwykle a może też za mało im czasu poświęciłam w tym roku, trudno mi stwierdzić jednoznacznie. Od jakiegoś czasu krzaki są już słusznej wielkości i dość rozrośnięte ale i maruderów trochę też jest, natomiast niektóre odmiany nie wykształciły pięknych i regularnych kwiatów. Widać to chociażby na przykładzie Wyn's cinnabar poniżej.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
U mnie też coś jest na rzeczy z tą deformacją kwiatostanów
są jeszcze bardziej zdeformowane, ale tych nie sfotografowałam.
Niektóre jednak starają się wyglądać:
Wyn's Zodiac
Dzivite
Elma Elizabeth
Mingus Ida
September Morn
są jeszcze bardziej zdeformowane, ale tych nie sfotografowałam.
Niektóre jednak starają się wyglądać:
Wyn's Zodiac
Dzivite
Elma Elizabeth
Mingus Ida
September Morn
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 50p
- Od: 23 kwie 2017, o 15:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
W daliach jestem nowy i dla tego mam pytanie co robicie z korzeniami dali na zimę ?
Piotr
W daliach jestem nowy i dla tego mam pytanie co robicie z korzeniami dali na zimę ?
Piotr
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Kłącza dalii po ich wykopaniu, oczyszczeniu z ziemi i osuszeniu (tak aby nie chować mokrych np. świeżo po deszczu) można ułożyć w skrzynkach i przechować w piwnicy lub innym niezbyt widnym i nie nazbyt ciepłym pomieszczeniu. Ja jeszcze owijam w gazety bo tak mi lepiej oddzielić od siebie poszczególne odmiany.
Pozdrawiam Katarzyna
Drodzy daliomaniacy!
Wystawa kwiatów lata, która odbyła się wczoraj i dziś w Mysłowicach kończy sezon wystaw daliowych w Polsce. Na wystawie hodowcy pokazali wspaniałe okazy dalii oraz mieczyków, gdyż, ze względu na późny termin wystawy, kwiaty lata były reprezentowane przez te dwa gatunki.
Ponieważ jest to wątek o daliach podaję nagrodzone odmiany oraz ich hodowców:
Dekoracyjne:
I miejsce - Judy Meggos - Grzegorz Sztymala
II miejsce - Emory Paul - Andrzej Surma
III miejsce - Yume - Yama - Zakura - Andrzej Surma
Kaktusowe
I miejsce - Black Jack - Andrzej Surma
II miejsce - Enkan - Grzegorz Sztymala
III miejsce - Akita - no - Hikari - Andrzej Surma
Jeleniorożne (w tej kategorii znajdują się wszystkie dalie strzępiaste)
I miejsce - Kenora Makop b. -Andrzej Surma
II miejsce - Hapet Orange Cyrill - Jacek P....
III miejsce - Mel's Orange Marmalade - Iza Borecka
Ball i pomponowe
I miejsce - First Lady - Grzegorz Sztymala
II miejsce - Hapet Mystic - Jacek P....
III miejsce - Bartosz - Andrzej Surma
Grand Prix Wystawy - Spartacus - Andrzej Surma
Dalia nagrodzona przez p. Komisarz Elżbietę Bieńkowską - Hale Bopp - Grzegorz Sztymala
(Wszyscy nagrodzeni wyrazili zgodę na publikację nazwisk.)
Niestety, nie mogę wstawić żadnych zdjęć z wystawy, ponieważ Fotosik uparcie mówi mi "Nie"
Może jutro będzie łaskawszy...
Nazwę odmiany, która zdobyła III miejsce wśród dalii jeleniorożnych podam w późniejszym terminie, bo karteczka z nazwą zaginęła. Nazwę odmiany, którą wybrała publiczność również poznacie w późniejszym terminie, bo organizatorzy muszą policzyć oddane głosy, a to wymaga trochę czasu i uwagi.
Wystawę odwiedziło 600 osób.
Wystawa kwiatów lata, która odbyła się wczoraj i dziś w Mysłowicach kończy sezon wystaw daliowych w Polsce. Na wystawie hodowcy pokazali wspaniałe okazy dalii oraz mieczyków, gdyż, ze względu na późny termin wystawy, kwiaty lata były reprezentowane przez te dwa gatunki.
Ponieważ jest to wątek o daliach podaję nagrodzone odmiany oraz ich hodowców:
Dekoracyjne:
I miejsce - Judy Meggos - Grzegorz Sztymala
II miejsce - Emory Paul - Andrzej Surma
III miejsce - Yume - Yama - Zakura - Andrzej Surma
Kaktusowe
I miejsce - Black Jack - Andrzej Surma
II miejsce - Enkan - Grzegorz Sztymala
III miejsce - Akita - no - Hikari - Andrzej Surma
Jeleniorożne (w tej kategorii znajdują się wszystkie dalie strzępiaste)
I miejsce - Kenora Makop b. -Andrzej Surma
II miejsce - Hapet Orange Cyrill - Jacek P....
III miejsce - Mel's Orange Marmalade - Iza Borecka
Ball i pomponowe
I miejsce - First Lady - Grzegorz Sztymala
II miejsce - Hapet Mystic - Jacek P....
III miejsce - Bartosz - Andrzej Surma
Grand Prix Wystawy - Spartacus - Andrzej Surma
Dalia nagrodzona przez p. Komisarz Elżbietę Bieńkowską - Hale Bopp - Grzegorz Sztymala
(Wszyscy nagrodzeni wyrazili zgodę na publikację nazwisk.)
Niestety, nie mogę wstawić żadnych zdjęć z wystawy, ponieważ Fotosik uparcie mówi mi "Nie"
Może jutro będzie łaskawszy...
Nazwę odmiany, która zdobyła III miejsce wśród dalii jeleniorożnych podam w późniejszym terminie, bo karteczka z nazwą zaginęła. Nazwę odmiany, którą wybrała publiczność również poznacie w późniejszym terminie, bo organizatorzy muszą policzyć oddane głosy, a to wymaga trochę czasu i uwagi.
Wystawę odwiedziło 600 osób.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara