Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
Piękne widoki. Chwalić, się, chwalić fotograficznie! Ja dziś będę zbierać swoje, chociaż chciałoby się zostawić dłużej, ale przymrozki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje zostawiam na polu dopóki nie będę miała więcej czasu na spokojne ich zebranie. Dojrzałym tykwom mróz nie zaszkodzi, a niedojrzałe do niczego mi nie są potrzebne. Ale bardzo mnie korci by tak jednym rzutem oka popatrzeć na nie wszystkie, mam ich mnóstwo tego roku!
Marconi-exe wstawiłbys zdjęcie swojej African Wine Kettle? Nasiona mamy raczej z tego samego źródła. Moja nie wygląda jak oryginał, kilka mi urosło i wszystkie takie same. Największa w obwodzie 107 cm. Ale też bardzo ładna
Też się przyłączam do zachęty chwalenia się swoimi zbiorami- zdjęcia zdjęcia prosimy!!
Marconi-exe wstawiłbys zdjęcie swojej African Wine Kettle? Nasiona mamy raczej z tego samego źródła. Moja nie wygląda jak oryginał, kilka mi urosło i wszystkie takie same. Największa w obwodzie 107 cm. Ale też bardzo ładna
Też się przyłączam do zachęty chwalenia się swoimi zbiorami- zdjęcia zdjęcia prosimy!!
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
No to jest problem bo jedni mówią, ze przymrozek dojrzałym nie zaszkodzi a gdzies czytałam, ze szkodzi i bezwzględnie zebrac przed. Zresztą przekonam sie na własnej skórze bo przymrozek był zapowiadany tylko w zakopanem i zostawiłam z wtorku na środe a rano skrobałam szyby Częśc rzeczywiscie była juz podsuszona i duuuużo lżejsza więc zobaczymy jaki będzie finisz. Dzisiaj juz mi przeszło ale wczoraj rano miałam się popłakac bo mam ich około 70 sztuk i odmiany których jeszcze nie miałam wiec tym bardziej byłoby żal.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- borowa
- 200p
Nie martw się Violunia, myślę że nie będzie tak źle.
Potasko czy to Ty pisałeś że swoje tykwy zostawiasz na mrozie?
Potasko czy to Ty pisałeś że swoje tykwy zostawiasz na mrozie?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Nie powinno nic się stać. Dużo osób praktykuje pozostawianie na mrozie. Takim tykwom potem skórka pleśnieje, ale wystarczy ją zmyć/ zetrzeć i jest ładna tykwa.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
na pewno nie zaszkodzi przymrozek dojrzałym. Skórke już mają na tyle twardą, że nie ma szans by się coś stało. Z doświadczenia wiem, że nawet dojrzałe dynie czy kabaczki potrafią przetrwać przymrozki.
Zawsze jednak można położyć jakąś starą szmate, która ochroni przed mrozem.
Zawsze jednak można położyć jakąś starą szmate, która ochroni przed mrozem.
- Violunia
- 200p
No to dzięki Wam za tyle pocieszeń Nigdy nie czekałm do ostatniej chwili, tez gdzies czytałam, ze zostawione na mróz i potem tylko myte z pleśni...nie wiem czy nie u Seszen jakimi farbami malujecie? ja juz przekopałam dużo stron z rozmaitościami i ostatnio kupiłam tusze akrylowe i sa lepsze od farb akrylowych tylko ta cena w środku maluje farba do skór, obrabiam tez frezami protetycznymi. Kupiłam nawet ostatnio wypalarkę ale na razie się szkolę na ubiegłorocznych odpadach. Problem największy stwarza mi narysowanie wzoru odrecznie. jak Wy sobie radzicie. Czytałam, ze papier kredowy, drukarka laserowa i transfer na tykwe (nawet są takie preparaty do transferu) ale zeby były takie wzory samoprzylepne to byłoby extra.
Violka
Violka
- borowa
- 200p
Violunia, spróbuj malować bejcą do drewna. Mi to bardzo odpowiada. Ciagle dokupuję nowe kolory. Też taka maluje w środku. Jest na pewno tansza od farbki do skóry. Farbki do skóry i tusze akrylowe masz ze sklepu internetowego?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Violunia
- 200p
Jagoda dziękuję, bejce zawsze mi się kojarzyły tylko z kolorami drewna, super no i ta cena, rzeczywiście trzy razy tańsza niz tusze akrylowe. Farbe do skóry kupiłam na allegro a tusze w sklepie plastycznym. Jakby jeszcze z tymi wzorami rysowanymi było prościej...
Violka
Violka
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Violuniado przenoszenia wzorów używam przezroczystej kalki technicznej, trochę
jest pracy przy tym, no ale nie znam prostszego sposobu. Wzory sobie drukuję już
w odpowiednim dla mnie formacie, odrysowuję na kalce miękkim ołówkiem, później
poprawiam mocniej ołówkiem po drugiej stronie kartki i dopiero przyklejam wzór papierową taśmą
malarską na tykwę i przenoszę mocno przyciskając "niepiszącym"długopisem.
Może ktoś zna prostszy sposób to z chęcią też skorzystam.
Z tej metody właśnie korzystałam przy moich pirografiach.
jest pracy przy tym, no ale nie znam prostszego sposobu. Wzory sobie drukuję już
w odpowiednim dla mnie formacie, odrysowuję na kalce miękkim ołówkiem, później
poprawiam mocniej ołówkiem po drugiej stronie kartki i dopiero przyklejam wzór papierową taśmą
malarską na tykwę i przenoszę mocno przyciskając "niepiszącym"długopisem.
Może ktoś zna prostszy sposób to z chęcią też skorzystam.
Z tej metody właśnie korzystałam przy moich pirografiach.
- Violunia
- 200p
OoooooOOO Elu wypaliłaś to super ja tak jak pisałam w tym się dopiero szkole. Taki sposób tez muszę spróbować z tym wzorem, dziękuję. Jak zabezpieczacie tykwy które ida na zewnatrz, bo wiadomo, ze akryl czy bejca sa wodne i spłyną, ja lakierem bezbarwnym pryskałam i domki dla ptaków fajnie wytrzymują.
Violka
Violka
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- borowa
- 200p
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda