Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Witam. Przez odkład rozmnożywszy mi się NORTHLAND (nieplanowana "ciążą"). Muszę mu zrobić dołek. Dzisiaj w Castoramie zobaczyłem korę mieszaną iglastą po 6 zł -80 l o pH w roztworze 1:5 (v/v) 4,5-6. Czy to nadaje się do wypełnienia dołka, czy jednak pH jest za duże i lepiej załatwić trociny.
Nie ma na co czekać, możesz spokojnie posadzićdanter pisze:A jak borówka reaguje na zimno ? Ja jeszcze nie posadziłem ale u mnie dziś było nad ranem 0 stopni.
Wypełnienia dołka ? Przecież będziesz tą korę mieszać z ziemią o mniejszym pHtmf30 pisze:Witam. Przez odkład rozmnożywszy mi się NORTHLAND (nieplanowana "ciążą"). Muszę mu zrobić dołek. Dzisiaj w Castoramie zobaczyłem korę mieszaną iglastą po 6 zł -80 l o pH w roztworze 1:5 (v/v) 4,5-6. Czy to nadaje się do wypełnienia dołka, czy jednak pH jest za duże i lepiej załatwić trociny.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 kwie 2018, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ktoś z was ma posadzoną odmianę duke, earliblue, chanticler w większej ilości i może się coś o nich wypowiedzieć ???
Czy da się jakoś zbadać w piorinie itp sadzonki czy dana odmiana nie jest oszukana i ile to trwa i ile kosztuje ???
Czy da się jakoś zbadać w piorinie itp sadzonki czy dana odmiana nie jest oszukana i ile to trwa i ile kosztuje ???
Nie wiem jeszcze z czym będę mieszał, ale się zastanawiam czy takie pH tej kory nie obniży mi kwasowości. Nie po to daje torf i zakwaszam aby uzyskane efekty zniweczyć.
Witam.
Niedawno zakupiłem następny krzak borówki. Zauważyłem że ma czerwone liście. Czy to dobrze czy źle? Jako nawozu do borówki używam siarczanu potasu.
Co robię źle?
Niedawno zakupiłem następny krzak borówki. Zauważyłem że ma czerwone liście. Czy to dobrze czy źle? Jako nawozu do borówki używam siarczanu potasu.
Co robię źle?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może zmarzła trochę bidula.
Ekspertem od borówek nie jestem ale czy siarczanu potasu nie stosuje się jesienią by pędy borówek zdrewniały i odpowiednio przygotowały się do zimy? Wiosną pod borówki to raczej siarczan amonu.
Pomyliło mi się. Daję siarczan amonu. Też tak myślałem, że może mieć za zimno.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli ją właśnie przesadziłeś z doniczki do ziemi to normalna reakcja na przesadzanie. Zareagowała na uszkodzenie korzeni. Nic jej nie będzie.rafik175 pisze:Witam.
Co robię źle?
Pozdrawiam
Beata
Beata
Witam,
Mam pytanie do ludzi co uprawiają borówkę od lat.
Czy teraz nie jest za pózno na sadzenie borówek ? Czy jeszcze można takie 3 latki posadzić ?
Czy teraz nie jest za pózno na sadzenie borówek ? Czy jeszcze można takie 3 latki posadzić ?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówki można sadzić w każdym czasie chyba że ziemia jest zamarznięta
Nie cytujemy posta na który odpowiadamy bezpośrednio/K
Nie cytujemy posta na który odpowiadamy bezpośrednio/K
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Czerwone liście mogą świadczyć o niskich temperaturach w nocy. Jeśli temperatury wzrosną a kolor liści pozostanie szukałbym gdzie indziej przyczyny.rafik175 pisze:Witam.
Co robię źle?
-- 25 kwi 2018, o 16:05 --
Jeśli borówki są w doniczkach można sadzić całym rokiem bez okresu w którym ziemia jest przemarznieta.danter pisze:Witam,
Czy teraz nie jest za pózno na sadzenie borówek ? Czy jeszcze można ? Takie 3 latko posadzić ?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04