Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Książki
Lubię książki fantastyczne, przygodowe ...
A ulubione to:
-"Ulysses Moore" Pierdomenico Baccalario
http://www.olesiejuk.pl/ulyssesmoore/
Książka przygodowa. Podróże w czasie, wiele przygód
-"Harry Potter" J.K Rowling
Każdy zna Magia, walka ze złem...
http://www.harry-potter.net.pl/
-Saga "Zmierzch" S. Meyer
Także znana.
-Seria "Dziedzictwo" (Eragon, Najstarszy, Brisingr) C.Paolini
Fantastyczna. Mówi o chłopcu który zostaje Smoczym Jeźdźcem...
http://www.saphira.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Dziedzictwo
A ulubione to:
-"Ulysses Moore" Pierdomenico Baccalario
http://www.olesiejuk.pl/ulyssesmoore/
Książka przygodowa. Podróże w czasie, wiele przygód
-"Harry Potter" J.K Rowling
Każdy zna Magia, walka ze złem...
http://www.harry-potter.net.pl/
-Saga "Zmierzch" S. Meyer
Także znana.
-Seria "Dziedzictwo" (Eragon, Najstarszy, Brisingr) C.Paolini
Fantastyczna. Mówi o chłopcu który zostaje Smoczym Jeźdźcem...
http://www.saphira.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Dziedzictwo
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Dla wielbicieli kryminału.
Jo Nesbo - " PIERWSZY ŚNIEG" - jedna z części serii o sprawach inspektora Harrego Hole. Rzecz napisana sprawnie , z pomysłem , kilkoma zaskakującmi zwrotami akcji.
Jest listopad. W Oslo spadł pierwszy śnieg. Po okolicy krąży seryjny morderca , upatrujący ofiar wśród zamężnych kobiet z dziećmi... W pobliżu miejsca zbrodni zawsze pojawia się ... bałwan .
Można dorzucić tego samego autora : "TRZECI KLUCZ" "CZERWONE GARDŁO" i "CZŁOWIEK -NIETOPERZ".
Jo Nesbo - " PIERWSZY ŚNIEG" - jedna z części serii o sprawach inspektora Harrego Hole. Rzecz napisana sprawnie , z pomysłem , kilkoma zaskakującmi zwrotami akcji.
Jest listopad. W Oslo spadł pierwszy śnieg. Po okolicy krąży seryjny morderca , upatrujący ofiar wśród zamężnych kobiet z dziećmi... W pobliżu miejsca zbrodni zawsze pojawia się ... bałwan .
Można dorzucić tego samego autora : "TRZECI KLUCZ" "CZERWONE GARDŁO" i "CZŁOWIEK -NIETOPERZ".
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
To może być ciekawe co ma do powiedzenia żona Radka Sikorskiego o Gułagach. O ile pamiętam to gdzieś czytałem, że autorka była jakiś czas w Rosji, przypuszczam jednak, że nie w gułagu. Więc tym bardziej jestem zaciekawiony.Grzegorz B pisze:A ja mogę polecić Gułag Anne Applebaum
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Książki
A ja powiem więcej, to jest ten sam wątekIgor944 pisze:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... o+czytacie
Jest już podobny wątek
(10568 = 10568)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- luczek95
Pewnie posty Igora został przeniesiony razem z moim tematem ;)
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawe, naprawdę. Książka ma już parę lat - wydana jest chyba w 2003 roku. Czytałam ją z zapartym tchem, i mam wiele szacunku dla autorki, za to, ile pracy wykonała, ile miejsc odwiedziła, do ilu źródeł dotarła. Chyba nawet dostała za "Gułag" nagrodę Pulitzera.andrzej1050 pisze:To może być ciekawe co ma do powiedzenia żona Radka Sikorskiego o Gułagach. O ile pamiętam to gdzieś czytałem, że autorka była jakiś czas w Rosji, przypuszczam jednak, że nie w gułagu. Więc tym bardziej jestem zaciekawiony.Grzegorz B pisze:A ja mogę polecić Gułag Anne Applebaum
Tak na marginesie - Anna Applebaum, to nie jest po prostu "żona Radka Sikorskiego" ;-), to niezwykle utalentowana dziennikarka i publicystka. A książka jest napisana w typowo amerykańskim stylu (w najlepszym tego słowa znaczeniu) - opowiada historię, a nie po "belfersku" pakuje fakty. Ja również gorąco ją polecam.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
To po takiej rekomendacji na pewno poszukam tej książki.100krotka pisze: Bardzo ciekawe, naprawdę. Książka ma już parę lat - wydana jest chyba w 2003 roku. Czytałam ją z zapartym tchem, i mam wiele szacunku dla autorki, za to, ile pracy wykonała, ile miejsc odwiedziła, do ilu źródeł dotarła. Chyba nawet dostała za "Gułag" nagrodę Pulitzera.
To, że w świecie p. Anne Applebaum jest bardziej znana niż jej mąż, to wiadomo od dawna, jednak nadal jest żoną Radka, nieprawdaż. A ja pisząc o tej książce tylko zastanawiałem się co dziennikarka amerykańska może napisać o gułagach ponad to co znamy np. z "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Polecam lekturę niebanalnych tekstów:
AGNIESZKA OSIECKA " Rozmowy w tańcu"
oraz
AGNIESZKI OSIECKIEJ i JEREMIEGO PRZYBORY "Listy na wyczerpanym papierze" ( z przedmową i komentarzami Magdy Umer)
Czytałam z prawdziwą przyjemnością, delektując się słowem...
AGNIESZKA OSIECKA " Rozmowy w tańcu"
oraz
AGNIESZKI OSIECKIEJ i JEREMIEGO PRZYBORY "Listy na wyczerpanym papierze" ( z przedmową i komentarzami Magdy Umer)
Czytałam z prawdziwą przyjemnością, delektując się słowem...
- 100krotka
Nie wiem, bo do Sołżenicyna przymierzam się od dawna, i do tej pory niestety znalazłam czasu... Wiesz, z książki Applebaum najbardziej utkwiły mi w pamieci jej rozważania o dzieciach, które zostawały pozostawione własnemu losowi, gdy ich rodziców zabierano do łagrów czasem z przydomowych ogródków, lub prosto z ulicy. Chodzi o to, że nie ma zbyt wielu źródeł, które mogłyby nam to naświetlić - co jest niezwykle wymownym dowodem na to, iż osoby te padały ofiarą półświatka, nie pozostawiając po sobie zadnych notatek, wspomnień, zeznań...i to są dodatkowe setki tysiecy ofiar stalinizmu, nie ujęte w żadnej ewidencji...andrzej1050 pisze:To po takiej rekomendacji na pewno poszukam tej książki.
A ja pisząc o tej książce tylko zastanawiałem się co dziennikarka amerykańska może napisać o gułagach ponad to co znamy np. z "Archipelagu Gułag" Sołżenicyna.
A wracając do tematu, ja zabieram sie teraz za "Biesy" Dostojewskiego.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Eh, bo to są zupełnie dwa różne źródła, dwa różne spojrzenia na (niby) ten sam temat.
On "od środka"" oczami tubylca (z pełnym szacunkiem, rzecz jasna) i z duszą słowiańską rodem z XIX wieku, a ona "z zewnątrz" i ze spojrzeniem współczesnego człowieka zachodu.
Z tego też powodu niby ten sam temat, a dwa zupełnie inne spojrzenia, nacisk na różne aspekty, bo co innego poruszy nas, tubylców, cośmy już dużo widzieli, a co innego poruszy sytego Amerykanina. A do tego jeszcze różnica pokoleniowa! On pisał swoje pół wieku temu, a ona dopiero co...
Toż to dwa różne światy są: on, brodaty Matuzalem w rubaszce, z zadziwiającymi nas dzisiaj poglądami, zupełnie niedzisiejszy, słowem relikt z początków ubiegłego wieku, a ona współczesna elegancka kobieta, światowa, taka no wiecie, "na wysokich obcasach". I jak tu porównywać?
A ja się zabrałam za Kuchnię Leonarda da Vinci, Dave DeWitt. Przeczytałam, dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy i ... żałuję, że ją w ogóle kupiłam... widocznie zbyt wiele się po niej spodziewałam...
On "od środka"" oczami tubylca (z pełnym szacunkiem, rzecz jasna) i z duszą słowiańską rodem z XIX wieku, a ona "z zewnątrz" i ze spojrzeniem współczesnego człowieka zachodu.
Z tego też powodu niby ten sam temat, a dwa zupełnie inne spojrzenia, nacisk na różne aspekty, bo co innego poruszy nas, tubylców, cośmy już dużo widzieli, a co innego poruszy sytego Amerykanina. A do tego jeszcze różnica pokoleniowa! On pisał swoje pół wieku temu, a ona dopiero co...
Toż to dwa różne światy są: on, brodaty Matuzalem w rubaszce, z zadziwiającymi nas dzisiaj poglądami, zupełnie niedzisiejszy, słowem relikt z początków ubiegłego wieku, a ona współczesna elegancka kobieta, światowa, taka no wiecie, "na wysokich obcasach". I jak tu porównywać?
A ja się zabrałam za Kuchnię Leonarda da Vinci, Dave DeWitt. Przeczytałam, dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy i ... żałuję, że ją w ogóle kupiłam... widocznie zbyt wiele się po niej spodziewałam...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- 100krotka
A wiesz Nalewko, że jak się tak zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że różnice pokoleniowe nie mają aż takiego wpływu na odbiór niektórych treści, jak róznice światopoglądowe...i czasem między współczesną wykształconą i światową kobietą, a zesłańcem z początków wieku róznica może być mniejsza, niz między tą samą kobietą, a jej koleżanką...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- luczek95
Niedawno przeczytałem książkę
"Czarodzieje" Leva Grossmana ( The Magicians )
Książka mówi o nastolatku, który trafia do magicznej szkoły. Opisuje także problemy związane z nałogami i różne rzeczy, które nękają Świat współczesny. Książka bardziej dla młodzieży, niż dla młodszych czytelników.
Opis z internetu; http://alejka.pl/czarodzieje-lev-grossman.html
"Czarodzieje" Leva Grossmana ( The Magicians )
Książka mówi o nastolatku, który trafia do magicznej szkoły. Opisuje także problemy związane z nałogami i różne rzeczy, które nękają Świat współczesny. Książka bardziej dla młodzieży, niż dla młodszych czytelników.
Opis z internetu; http://alejka.pl/czarodzieje-lev-grossman.html
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Ja w związku z podróżą na Kretę czytałem "Greka Zorbę" Nikosa Kazantzakisa. Czyta się świetnie a spojrzenie Zorby na rzeczywistość skłania do zastanowienia. Teraz kolej na "Ostatnie kuszenie Chrystusa" tegoż samego autora. A tak by the way, jakie kwiatki kwitną na Krecie, aż dech zapiera.