Bób cz.4
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.4
U mnie brzęczy, ale też słabo zawiązuje. Myślałam, że powodem jest może za gęste posadzenie.
Ale przynajmniej mszyca już jest częściowo sprzątnięta. Po oczyszczonych łodygach mrówki biegają w panice tam i z powrotem
Ale przynajmniej mszyca już jest częściowo sprzątnięta. Po oczyszczonych łodygach mrówki biegają w panice tam i z powrotem
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wczoraj musiałem opryskać mój bób. Niestety ten na bardziej suchym stanowisku był aż poskręcany od mszycy.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
U mnie oprysk z mydła potasowego i ziółek dał radę. Mam już spore strąki, bo siałam luty/marzec pod włókninę. Niestety, mszyce były nawet na strąkach.
U mnie zapylaczy nie brakuje. Bób już dawno przekwitł. Na resztkach kwitnącej gorczycy, rzodkiewki i rukoli oraz na kwiatach szczypiorku teraz się uwijają. Aż żal usuwać niezjedzone resztki, jak wybiły w kwiaty. Wystawiłam w tym roku 2 pęki trzciny i część trzciny jest zamurowana. Nie miałam, ani nie kupowałam kokonów. Murarki same przyleciały i pracują - w zamian za dach nad głową dla ich potomstwa. Polecam.
U mnie zapylaczy nie brakuje. Bób już dawno przekwitł. Na resztkach kwitnącej gorczycy, rzodkiewki i rukoli oraz na kwiatach szczypiorku teraz się uwijają. Aż żal usuwać niezjedzone resztki, jak wybiły w kwiaty. Wystawiłam w tym roku 2 pęki trzciny i część trzciny jest zamurowana. Nie miałam, ani nie kupowałam kokonów. Murarki same przyleciały i pracują - w zamian za dach nad głową dla ich potomstwa. Polecam.
- ullak
USDA
USDA
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W tym roku u mnie praktycznie mszyc brak, jedynie zrobiłem jeden oprysk, aby nie miał robaków w strąkach. Tak samo w koperku, zero oprysków, a za to piękny zielony i nie żółknie jak czasami w innych latach. Przyroda nadrabia stracony czas przez ochłodzenia wiosną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ullak, tak po inwazji mszyc, ale już sobie odpuściły. U mnie to też podobnie wygląda. W zeszłym roku, też bez oprysków minęło. Co ciekawe obok koper bez mszycy.
pozdrawiam Ewa
- ullak
U mnie też koper w tym roku bez mszycy, także bez czarny wyjątkowo czysty. A na bobie były, ale biedroneczki się z nimi rozprawiły. Kochane kropkowane pracusieewikk77 pisze:Ullak, tak po inwazji mszyc, ale już sobie odpuściły. U mnie to też podobnie wygląda. W zeszłym roku, też bez
oprysków minęło. Co ciekawe obok koper bez mszycy.
USDA
USDA
Koper i u mnie nie ruszony, za to bób wystarczyło tylko na parę dni z oka spuścić i już są. Swoją drogą mam z nimi w tym roku istne utrapienie, najgorzej ucierpiały drzewka. Na bobie są strąki, więc na opryski za późno
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Oprysk wodą z mlekiem i odrobiną mydła możesz zrobić nawet na strąki. Zawsze to trochę pomoże i mszyce nie uszkodzą strąków.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie mszyca weszła teraz, ale juz ja ignoruje, bo nie narozrabia za wiele.
W końcu zbiory jednak po przetestowaniu wielu nowości i bobowych hitów wróciłam pokornie do Bizona. Długo jest zdrowy, wczesny, duże strąki i duże ziarno. Polecam.
W końcu zbiory jednak po przetestowaniu wielu nowości i bobowych hitów wróciłam pokornie do Bizona. Długo jest zdrowy, wczesny, duże strąki i duże ziarno. Polecam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka