Uprawa melonów cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Rolnik Sam
200p
200p
Od: 22 lip 2018, o 08:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 3

Post »

Ładna kuleczka :) Będzie puchła :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żałowałam miejsca w tunelu , a teraz muszę tylko Wasze podziwiać .
Mam cztery osłony , jedna do rozbiórki , ale nie rozbiorę jeśli sama nie padnie .
A miejsca i tak mi mało .
Ostatni zakup był spontaniczny . Ceny rosły i pomyślałam że za rok nie będzie mnie stać .
W przyszłym sezonie na wczesne zbiory w tunelu znajdę miejsce .
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

anulab pisze:Żałowałam miejsca w tunelu , a teraz muszę tylko Wasze podziwiać
Ale za to masz w tych tunelach to, co wolałaś mieć :)
Ja wiem, że mogłabym mieć 10 tuneli, szklarni, palmiarni, whatever, a i tak wymyśliłabym sobie brak miejsca na coś, np. eksperymentalną uprawę bananów. Choć fakt, że coraz bardziej hamuje mnie postępujące z wiekiem zmęczenie materiału i duża ilość pracy w gospodarstwie, bo nie samym ogrodem człowiek sobie żyły wypruwa ;)

A czy nasze melony będą obiektem zazdrości, to się jeszcze okaże. Licho nie śpi, szlag może wszystko trafić w każdej chwili. Dopóki czegoś nie mam na talerzu, to wiesz - skowronek na dachu ;)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie do zbiorów dalej i niebezpieczeństw więcej .
Wczoraj opryskałam uprawę diatomitem na mrówki i ślimaki . Czy skutecznie dam znać .
Arbuzy i melony wydawało mi się , że zajmują stosunkowo dużo powierzchni . Rozwiązaniem może
być sposób prowadzenia i redukcja pędów . Do przemyślenia jak prowadzić by na mniejszej powierzchni uzyskać
zadowalający plon .
W tunelu z egzotyków mam winorośl i truskawki powtarzające .
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Powiem szczerze, że do ziemi okrzemkowej jestem tak samo sceptycznie nastawiona, jak do "lewoskrętnej witaminy C" i innych wielkich hitów, które co jakiś czas wstrząsają ludzkością ;) Ta "ziemia" jest ostatnio polecana praktycznie na wszystko, zaraz się na pewno okaże, że leczy również raka.
Jej działanie na mrówki i inne insekty ma polegać na adsorpcji lipidów z warstwy ochronnej pancerzyka, więc nie wiem, jak Ty to widzisz - te mrówki będą się tarzać w oprysku? Bo od samego chodzenia po opryskanych liściach to nic im nie będzie. Na ślimaki to w ogóle porażka - dzięki nieustannemu wytwarzaniu śluzu ślimak jest w stanie pełznąć po żyletkach. Musiałabyś każdego ślimaka z osobna spryskać tym diatomitem i to dokładnie, a najlepiej nie pryskać, tylko obsypać proszkiem. Ale zaszkodzić to to nie zaszkodzi, chyba że portfelowi (jak każdy w historii ludzkości cud objawiony, tak i ten musi sporo kosztować).

Jeden z melonów Sweet America też zaczął rosnąć! Fotkę zrobię później, bo znowu u mnie leje, że psa z domu nie wypędzisz.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam duży worek diatomitu kilka lat temu dla kur . Wydatek nie był duży .
Kilka razy podsypywałąm tym rośliny . Wiosną w akcie desperacji obsypałam tym kapustę gdy
zobaczyłam , że ślimaki się do niej dobierają . Czy diatomit zadziałał ? Była zauważalna poprawa .
W ostateczności został mi jeszcze cynamon do przetestowania . :D
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Tak, proszek może je powstrzymać, oprysk nie ma szans, a i proszku trzeba dosypywać codziennie, bo każdy ślimak trochę go zabierze ze sobą do grobu, do tego dochodzi deszcz, a że proszek ma chyba frakcję drobniejszą od mąki, to i wiaterek zwieje - dobrze myślę? Chyba że ta wersja dla drobiu jest grubiej mielona. Cynamon to tym bardziej...
A ekologiczne granulki na ślimaki? One zawierają związki żelaza, toksyczne dla ślimaków, ale to nie uran ;)
Na mrówki to ja już machnęłam ręką - w tym roku jeden bakłażan to wręcz na mrowisku rośnie, właśnie kwitnie i ma kilka zawiązków. Mrówki pracowicie zapylają mi melony :D Wiele razy zostałam pokąsana, gdy się nie kapnęłam, że nad mrowiskiem klęczę, ale trudno - mam ich w ogrodzie tyle, że musiałabym z 5 granatów ręcznych użyć... A i tak przyjdą nowe.

Sweet America na razie dwa owoce:

Obrazek

Obrazek

Zatta się ociąga. Narobił kilkanaście takich orzeszków, na razie nie żółkną, nie więdną, nie odpadają, ale stoją w miejscu, więc sobie nadziei nie robię:

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatta to fajny melon , nawet smaczny , u mnie był póżniejszy od Ameryki .
Granulki zielone i niebieskie stosuję bez oporów . Niebieskie tylko w karmikach .
W tym roku ślimaków mniej , ale są i szkody robią .
Diatomit i cynamon tylko dla testów . :wink:
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

Moja Malaga osiągnęła 2.05kg a Seledyn 1.75kg :)

Obrazek
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

Chwilę temu usunąłem stożki wzrostu na dwóch krzewach, żeby nie rozrastały się już dalej
pod sufitem a raczej skupiły na pompowaniu piłek :) Nie wiem czy to dało jakiś efekt -
jest sporo małych, ale są właśnie "małe" :)
Mam nadzieję, że gdy zerwę pierwsze to reszta się rozpędzi...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Ja już też ogławiam te, które sięgnęły sufitu, ale wciąż nie nadążam z usuwaniem pędów bocznych, a toto rośnie po 10 cm na dobę. Aha, i jedna z moich melb też zaczęła żółknąć, będąc takiego rozmiaru jak Twój seledyn, więc ucięłam bez żalu. Nastawiam się już tylko na dwa owoce na krzak, bo jest połowa lipca, a z ub. roku pamiętam, że we wrześniu melony niby jeszcze żyły, ale z dojrzewaniem owoców było słabo.

Bardzo ładnie wykonałeś ten tunel, widać nawet po tych kilku fotkach. Moja pierwsza szklarnia miała szkielet ze świerkowych pni, obłożony starymi oknami, a sufit folią. Wyglądała ciut pokracznie, ale przez sześć lat miałam w niej najlepsze zbiory pomidorów i papryki.
Rolnik Sam
200p
200p

Post »

Mamuśka kazali kupić sobie tunel :) Zobaczyłem co można kupić za około 500zł i stwierdziłem,
że nie chcę się czołgać w tunelu :) Miałem profile aluminiowe - wbiłem w ziemię, nałożyłem
kupione rurki PE32mm, do tego kantówki, trochę zastrzałów z cieńszych profili aluminiowych
i folia. Gotowe :)
W efekcie mam w tunelu 2.75m wysokości na środku i nie muszę kucać :)

A wracając do melonów - Malaga stanęła na 2.2kg a Seledyn dociągnął do 2.15kg :)
Malaga chyba odrobinę zmienia kolor(?)...

Redukujesz ilość owoców. Chyba też tak zrobię - zastanowię się tylko ile zostawić
i jutro zlikwiduję nadmiarowe...
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Rolnik Sam pisze:W efekcie mam w tunelu 2.75m wysokości na środku i nie muszę kucać :)
Zazdroszczę!
Rolnik Sam pisze:Malaga stanęła na 2.2kg a Seledyn dociągnął do 2.15kg :)
Malaga chyba odrobinę zmienia kolor(?).
Ładne osiągi :) Tak, będą zmieniały kolor, u niektórych pojawia się siateczka na skórce, kwestia odmiany.
Rolnik Sam pisze:Redukujesz ilość owoców.
No, jak wczoraj zredukowałam, to mało wylewu nie dostałam. W ferworze przycinania bocznych pędów niechcący ciachnęłam ten, na którym był największy owoc Melby! Spanikowałam, poleciałam do domu po plaster opatrunkowy i skleiłam te dwie końcówki pędu, ale z tej mojej eksperymentalnej chirurgii naczyniowej chyba nic nie będzie :;230

A jak już fotki porobiłam arbuzom, to wrzucę też mielony ;)

Tu są Melby w oponie, rosną pod śmietnikiem za domem, bo się w tunelu nie zmieściły :D

Obrazek

Nie są tak bujne jak tunelowe, wysadziłam lekko już żółknące w doniczkach "biedy", ale dziarsko zawiązują owoce.

I jeszcze jedna opona, w tym samym miejscu, nawet nie pamiętam odmian, bo to też były resztki rozsady, ale "po owocach ich poznacie":

Obrazek

Podejrzewam, że to Zatta i Sweet America, bo one wiążą później od Melby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”