Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Luki88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2023, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Post »

Witam, czy na pomidorach jest to niedobór magnezu?

Obrazek

Obrazek

Problem ogórków i cukinii proszę poruszyć w dedykowanych dla nich tematach./ moderator jokaer
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

.... Nie ten temat./ jokaer
Odnośnie pomidorów to widać niedobór magnezu ale bardziej bym się przejmował ciemnymi plamami na liściach (nie widać czy to ZZ czy może tylko szara pleśń). :wit
Emisia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2024, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika148 pisze: 7 lip 2024, o 11:58 Emisiu, pryskałaś tym kristalonem na te braki pokarmowe??
Cześć, ponieważ nie miałam kristalonu, użyłam "Magicznej Siły". Wysoka temperatura pomimo zcienienia, chlodne noce( dzis u mnie bylo max 15°C) rano zostałam jeszcze mokre pomidory przy takich sytuacjach mam obawy czy, aby Słońce jak wyjdzie je nie przypali? Może za mocno pryskam lub zbyt późno 19 -20h, ziemia za mokra pod pomidorami, czy im nie zaszkodzę bardziej.... ?Przez te dylematy zazwyczaj rezygnowałam z opryskiwania. :(
Wczoraj zauważyłam na kilku pomidorach SZW. Wcześniejsze złe dokarmianie cały czas u mnie wychodzi.
Pozdrawiam Emisia
Luki88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2023, o 15:15

Post »

Na liściach pomidorów to są pozostałości po zbyt mocnym oprysku ŚOR.

....Nie ten temat./ jokaer
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2023, o 09:02

Post »

gienia1230 pisze: 7 lip 2024, o 10:13 Paj, sucha zgnilizna wierzchołkowa, miałam już takie przypadki przy odmianie przerobowej (Sausage Red - takie paluszkowate owoce). Na zewnątrz nie było nic widać a wszystkie pomidorki wewnątrz wierzchołka miały takie zmiany, odmiany wybitnie wapnożerne.
Dziękuję za odpowiedź. Zmyliło mnie to, że na niektórych owocach nie ma typowych śladów szw. Owoce są zielone, ale miękkie w dotyku i właśnie zgnite w środku. Musi to być odmiana rzeczywiście wapnożerna, skoro 3 krotny oprysk insolwap nie pomógł.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Zaraz, zaraz ,zgnite???? Bo być może to nie szw tylko choroba grzybowa. Bardzo mało szczegółów podajesz , w tym przypadku fotka wierzchołka nie wystarcza. Cały krzak, owoce, liście itd. Równie dobrze to może być szara pleśń (choć w dość nietypowym miejscu, bo nie przy szypułce).
Sucha zgnilizna wierzchołkowa na zewnątrz owocu to nie są zmiany gnilne, to jest twardy i suchy mniej więcej wierzchołek owocu. To choroba fizjologiczna, można zmiany odkroić i resztę spożytkować. Qurczę, nie pamiętam już czy te zmiany na moich Sausage Red były miękkie czy twardawe ale na pewno nie gniły a wyglądały całkiem tak samo jak na Twoich.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rastuszek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2017, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze: 7 lip 2024, o 19:09 Rastuszek, stwierdziłeś pod liściem jakieś robaczki, malusie pajęczynki, jajeczka ( najlepiej przez lupę) ?
Jeśli nie , to pomidory są najzwyczajniej głodne. A amistar zostaw póki co w szufladzie.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie widzę żadnych jajeczek ani robaczków pod liściem. Także w powiększeniu.
Jestem zaskoczony diagnozą. W takim razie możliwe, że przesoliłem ziemię w donicach. Do tej pory nawoziłem tego typu nawozem: https://www.dziendobryogrod.pl/pl/p/Plo ... arpol/2529
Zatem może kupię jakiegoś innego typu nawóz. Póki co podleje Plantonem K,
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ile w tym nawozie jest azotu? Bo liściom wyraźnie tego brakuje. Blade takie jakieś i żółkną.
Pozdrawiam! Gienia.
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

gienia1230 pisze: 8 lip 2024, o 09:23 Zaraz, zaraz ,zgnite???? Bo być może to nie szw tylko choroba grzybowa. Bardzo mało szczegółów podajesz , w tym przypadku fotka wierzchołka nie wystarcza. Cały krzak, owoce, liście itd. Równie dobrze to może być szara pleśń (choć w dość nietypowym miejscu, bo nie przy szypułce).
Sucha zgnilizna wierzchołkowa na zewnątrz owocu to nie są zmiany gnilne, to jest twardy i suchy mniej więcej wierzchołek owocu. To choroba fizjologiczna, można zmiany odkroić i resztę spożytkować. Qurczę, nie pamiętam już czy te zmiany na moich Sausage Red były miękkie czy twardawe ale na pewno nie gniły a wyglądały całkiem tak samo jak na Twoich.
Pierwsze zmiany, które zauważyłem wyglądały jak szw. Były to zmiany typowe dla suchej. Dwa lata temu miałem na bawolim. Wtedy jeden oprysk załatwił sprawę. Na tych san marzano wyglądało to podobnie czarna plama na spodzie owocu, więc dostały oprysk. Nie dotykałem tych pomidorów do dnia, w którym wstawiłem post z prośbą o pomoc.
Jest to miękka zmiana w kolorze czarnym, na niektórych owocach jest to plama w miejscu typowym dla szw. A na innych tak jak na zdjęciu niżej. Obok rosną cytrynki, i jakieś "no name" nasiona wyciągnięte z pomidorów sklepowych. Jak dojrzeją poproszę o pomoc w identyfikacji. Problem jest tylko z san marzano. Na liściach i łodygach nie zauważyłem żadnych zmian typowych dla chorób grzybowych. Czytam forum systematycznie. Te podstawowe choroby i niedobory jestem wstanie wyłapać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli jednak szw. Ja i moja siostra już się wyleczyłyśmy z uprawy pomidorów przerobowych. Inne, mięsiste zrobią tą samą robotę a nie ma z nimi tyle zachodu .
Pozdrawiam! Gienia.
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeśli tak, to dziś dostaną saletry wapniowej. Może coś uda się zebrać. Dziwna ta szw na tych owocach. Prawdę mówiąc nigdy nie robiłem sekcji zwłok pomidora z suchą zw. Być może tak to ma wyglądać.
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Przede wszystkim opryskaj owoce i wierzchołki pomidorów.
Wapń się ciężko przemieszcza w roślinie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Też mam problem z Szw szczególnie u pomidora Midnight Sun. Owoców nie ma zbyt wiele, ani nie są duże a mimo to większość na krzaku ma czarny ogonek. Może ze 3 szt uda sie mi zebrać,chyba że i te zachorują. Pryskane ostatnio Wapnovitem co 5 dni.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Przepraszam, że nie przeszukałam zdjęć w wątku, (obejrzałam tylko trzy ostatnie strony). Moim pomidorom posadzonym w 18-litrowych donicach robią się takie poskręcane liście. Jeden ma tak od kilku tygodni, kolejne zaczynają się skręcać od paru dni. Ten na zdjęciu wygląda najgorzej. Stoją od zachodniej strony domu. Nie przesadzam z nawozami. Chyba dwa razy były podlane "magiczną siłą" w minimalnej dawce.
Na balkonie od południa też mam pomidory I wyglądają normalnie, choć często zdarza im się omdleć od upału.
Pomoże ktoś zdiagnozować problem, proszę.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powrócę jeszcze do SZW. Po przykrej niespodziance pryskałam już systematycznie i kwiaty i właściwie całe rośliny. No i okazało się, że pomidorki na tej mojej Kiełbasce ( i na Amish Paście tez miałam SZW), które były systematycznie pryskane od „poczęcia” czyli od kwiatuszka nie miały suchej zgnilizny. Były czyste. Można więc zapobiec, ale dla czterech czy pięciu krzaków naprawdę nie chciało mi się latać co tydzień z wapnem.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”