Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
Czy jak wysieję jutro bezpośrednio do gruntu to czy zdąży urosnąć odmiana manoko
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz
Czy można jeszcze siać kapustę pekinską?
Czy można jeszcze siać kapustę pekinską?
marcinek123 na pekińską chyba już za późno, ale może roszponka zdąży dać Ci trochę zielonych listków
Moje pekinki też są takie zielone, jak na zdjęciach wyżej i zastanawiałam się, czy liście im zjaśnieją, jak tym w sklepie? Podgryzają mi je zielone gąsienice, które wyłapuję i wyrzucam, a dzisiaj nawet jedną czarną widziałam, ale spadła mi głębiej w kapustę i nie miałam jej jak wyciągnąć. Czy można wspomóc kapustę nawozem uniwersalnym w granulkach? Proszę tatę, żeby rozrobił mi trochę nawozu od kur, ale chyba mu się nie chce i próbuje mi wcisnąć ten granulat :P
Moje pekinki też są takie zielone, jak na zdjęciach wyżej i zastanawiałam się, czy liście im zjaśnieją, jak tym w sklepie? Podgryzają mi je zielone gąsienice, które wyłapuję i wyrzucam, a dzisiaj nawet jedną czarną widziałam, ale spadła mi głębiej w kapustę i nie miałam jej jak wyciągnąć. Czy można wspomóc kapustę nawozem uniwersalnym w granulkach? Proszę tatę, żeby rozrobił mi trochę nawozu od kur, ale chyba mu się nie chce i próbuje mi wcisnąć ten granulat :P
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Oł, moja też powoli się zawiązuje, ale do takich wielkich główek to jej jeszcze daleko! Martwię się tylko, bo dwie kapustki coś mi pogryzło od środka - to, co się zawiązało jest zjedzone doszczętnie i takie wielkie kupy na liściach widzę :/ Nie mogę tylko zlokalizować szkodnika... Czym by ich tu potraktować?
Szukaj larwy(gąsienicy) motyla. Mogą być brązowe- te łatwo spadają na ziemię przy poruszeniu liści, albo zielone - trzymają się mocniej,ale trudniej je zobaczyć.Ja miałam to samo ale w porę pozbierałam a później wypłukałam odchody dużą ilością wody( czy dokładnie- zobaczymy po zbiorze).
Pozdrawiam Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
-
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Mam dwie odmiany, Hilton i jakąś chińską. Z Hilton nie mam problemu, natomiast chińska ma ostre, drapiące liście.
Czy ktoś miał podobną odmianę? Zapewne na surówki się nie nadaje? Czy może tylko liście zewnętrzne takie będą, a wewnętrzne już normalne?
Czy ktoś miał podobną odmianę? Zapewne na surówki się nie nadaje? Czy może tylko liście zewnętrzne takie będą, a wewnętrzne już normalne?
Ja mam na ten rok odmianę 'China Express' - może to taka chińska? Ale na zdjęciu z opakowania wygląda normalnie.