Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2009, o 15:01

Post »

A u mnie ani jedego kiełka, buuu... Za to pokazały sie pierwsze listeczki estragonu :D .
Czy przykrywałaś nasionka ziemią, a cały pojemnik folią spożywczą?!?
Ja przysypałam ziemią ( może za grubą warstwą???) ale nie przykryłam folią- jak na złość skończyła sie w kuchni. Dzisiaj posłałam męża po zakupy, ale już dzwonił, że chyba zabraknie mu pieniędzy, bo wydał na inne Bardzo Ważne Zakupy :evil:
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie po tygodniu dopiero pojawiły sie kiełki mimo tego że przykryłam folią a ziemią były przykryte tylko taką cieniutką warstwą, także bądź cierpliwa a efekty będą zadawające. Dodam że wszystkie inne rodzaje mam już popikowane ( najbardziej okazałe są Bycze Serca) i wschodziły mi szybciej niż te koraliki, może za bardzo przesuszone było nasienie :?:
Zreszta to moje pierwsze zmagania z robieniem rozsady w domu ,nie wiedziałam że wielkie znaczenie ma podłoże do którego wysiewa się nasionka, i metody samego siewu,trochę do tematu podeszłam bardziej dla zabicia czasu więc myślę ze na debiut to wypadłam nie najgorzej. :D
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Może mi ktoś powiedzieć jaka mniej więcej ma być doniczka na pomidorki koktajlowe np. Balkoni Red?
Awatar użytkownika
arti
50p
50p
Od: 22 lut 2008, o 15:25

Post »

na uprawy karłowate wystarczy doniczka balkonowa
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

No właśnie tylko jaka to jest ta doniczka balkonowa? :oops: To znaczy jej średnica czy pojemność? :oops:
Awatar użytkownika
arti
50p
50p

Post »

hmm nie wiem ile dokładnie ma litrow taka jedna skrzynka ale zdaje mi sie ze 5 ale niech to ktos skoryguje gdyzm mimo mojego zawodu nie potrafię oceniac na oko objętości
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Zwykła skrzynka ma ok 7 litrów. Czyli pewnie wejdą tam ze dwa czy trzy krzaczki. Ale ja chcę posadzić osobno do doniczek, czy np. średnica doniczki na jeden krzaczek może mieć od 20 do np 25 cm? Przepraszam że tak drążę temat :oops: , ale pierwszy raz będę sadziła pomidorki koktajlowe do doniczek i chciałabym zrobić to w miarę dobrze.
Awatar użytkownika
arti
50p
50p

Post »

na 7 l powinno byc ok 2 roslin. Po srednicy trudno okreslic bo liczy sie tez głębokość właściwie to by Ci urosło to w szklance ale wiadomo ze krzak był by mały wiec im większa doniczka tym lepiej
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślę, że doniczka o śr. 16cm będzie dobra, ona ma 3litry. W mniejszej za często by przesychało, a w większej nie będzie zgrabnie wyglądać, bo to mały krzaczek.
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2009, o 15:01

Post »

U mnie po tygodniu dopiero pojawiły się kiełki
- to mnie troszkę pocieszyło. Moim dzisiaj minęła 5 doba i dopiero dziś doczekały się "daszku nad głową" ( z folii spożywczej, którą kupiłam sobie dzisiaj sama). Zaczekam cierpliwie jak to się dalej potoczy. Dziś zauważyłam pierwsze listeczki bazylii :D następne muszą być pomidorki :!:
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
arti
50p
50p

Post »

ja nasiona zawsze daje do przegotowanej (ochłodzonej) wody i dodaje kilka kropli soli fizjologicznej. wtedy nasiona kiełkuja juz po 2 dniach :))
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Ja moczę w mleku godzinę i też mi wschodzą po 2 dniach.
Wiec to chyba nie ma znaczenia w czym się je moczy ;)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
arti
50p
50p

Post »

Moim zdaniem ma ponieważ gdy woda jest zbyt miekka (zawiera mało minerałow) z nasion moga byc wypłukiwane składniki min.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”