Storczyki platynkowe
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
Odp.
witaj, onicidium na pewno nie wypuszcza nowych pędów ze starych psb, zupełnie jak u cambrii. co do czasu oczekiwania na kwiaty to uzbroić w cierpliwość bym Ci kazała bo na pewno dłużej się czeka niż u Phal. ale skoro piszesz ,że ma nowe przyrosty to z tego co pamiętam to zaczyna szykować sobie nową bazę właśnie pod nowe pędy powodzenia.
martuś
- platynka80
- 500p
C.d.
a może mają mniejsze warunki zapewnione niż wymagają, np. oncidium lubi światło i wysoką wilgotność... ale jak widziałam to jest w podstawku z keramzytem, tylko takie liście szare umyj mu listka pozdrawiam i dorodnego kwitnięcia
martuś
- platynka80
- 500p
Platynko z moimi niektórymi pączkami dziwnie bywa. Przykładowo storczyk stoi od 3 tygodni w domu, pączki rosną,tylko dwa maleńkie zżółkły. Już się cieszę, że więcej nie opadnie a tu po takim czasie znowu zaczynają żółknąc. Jednemu ze storczyków który jest ponad miesiąc u mnie 2 pąki opadły w ten weekend.
Wydaje mi się, że to przez temperatury i wszechobecny upał. Bo storczyki które kupowałam jeszcze przed wakacjami, gdy nie było tak ciepło nie zrzucały prawie w ogóle pąków, a teraz większośc przyniesionych do domu tak ma.
Ale trzeba się do tego przyzwyczaic
Wydaje mi się, że to przez temperatury i wszechobecny upał. Bo storczyki które kupowałam jeszcze przed wakacjami, gdy nie było tak ciepło nie zrzucały prawie w ogóle pąków, a teraz większośc przyniesionych do domu tak ma.
Ale trzeba się do tego przyzwyczaic
- platynka80
- 500p