Wino z winogron
- wosiek67
- 500p
- Posty: 826
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Wino z winogron
Nie jeśli to nie ocet to git wytrawne albo tak jak pisałem chwilę temu. Aha zajrzyj na PW (wiadomości) u góry po lewej stronie.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Re: Wino z winogron
Wlasnie jestem w wiadomosciach, chcialam odpisac, ale jako nowonarodzony nie mam takich uprawnien
Fajny ten zestaw:-) Dziekuje
Nie smakuje jak ocet, wlasnie tak ocenili jako wytrawne. Szalu nie ma, ale faktycznie poslodzimy, zostawimy, a pozniej co ma byc, to bedzie
Fajny ten zestaw:-) Dziekuje
Nie smakuje jak ocet, wlasnie tak ocenili jako wytrawne. Szalu nie ma, ale faktycznie poslodzimy, zostawimy, a pozniej co ma byc, to bedzie
- wosiek67
- 500p
- Posty: 826
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Wino z winogron
Jak cedzisz z farfocli to pierwszorzędne są rajstopy lub pończochy damskie jeden raz i po zawodach
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Re: Wino z winogron
Wojtek ja miałem z tym jutro iść opatentować a tu pół Polski wie . Dzięki miliony przepadły a tak mogło by być pięknie
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
Z tym nie powinno byc problemu
- wosiek67
- 500p
- Posty: 826
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Wino z winogron
No co przecież nie napisałem, że rajty muszą być używane ups poszłorobertP2 pisze: Wojtek ja miałem z tym jutro iść opatentować a tu pół Polski wie . Dzięki miliony przepadły a tak mogło by być pięknie
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Re: Wino z winogron
Bardzo dobry sposób. Jedynie problem istnieje w filtrach kiedy się kończą
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
Zawsze zostaja zaprzyjaznione sasiadki, albo mozna czesto zonie w prezencie kupowac. Zona w dobrym humorze i filtrow dostatek...robertP2 pisze:Bardzo dobry sposób. Jedynie problem istnieje w filtrach kiedy się kończą
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Wino z winogron
Mam takie pytanie , na 15 litrowy słój ile trzeba mieć winogron żeby wyszło wino mocne ,wytrawne . Bo taki balon posiadam i chciałabym spróbować zrobić , ale czy mi się to uda ....Wiele porad przeczytałam , każdy ma swoją recepturę , wiadomo ale mniej więcej w przybliżeniu , ile wody , cukru i itp.
Bożena
- wosiek67
- 500p
- Posty: 826
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Wino z winogron
Nie ma opcji zrobienia wina mocnego, wytrawnego... chyba, że dodasz spirytus ale to już z winem ma mało wspólnego. Im wino słodsze tym mocniejsze taka jest zasada. A wynika to z tego, że drożdże przerabiają cukier na %. Wina wytrawne mają mało cukru i w związku z tym nie mogą być mocne. Na tej stronie masz kalkulator win domowych http://www.winemakertools.org/winecalclimonkaa pisze:Mam takie pytanie , na 15 litrowy słój ile trzeba mieć winogron żeby wyszło wino mocne ,wytrawne . Bo taki balon posiadam i chciałabym spróbować zrobić , ale czy mi się to uda ....Wiele porad przeczytałam , każdy ma swoją recepturę , wiadomo ale mniej więcej w przybliżeniu , ile wody , cukru i itp.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Re: Wino z winogron
witam jestem tu nowy
problem mam taki wczoraj nastawilem swoje pierwsze wino 6 kg owoców winogrona ciemnego 3 kg cukru i 6 l wody i juz pracuje
i moje pytania sa takie:
ile owoce maja stac i ile jeszcze cukru będę musial dozycic i w jakim czasie?
problem mam taki wczoraj nastawilem swoje pierwsze wino 6 kg owoców winogrona ciemnego 3 kg cukru i 6 l wody i juz pracuje
i moje pytania sa takie:
ile owoce maja stac i ile jeszcze cukru będę musial dozycic i w jakim czasie?
Re: Wino z winogron
A czemu Wojtku nie ma opcji? Może nie ma opcji zrobienia w Polsce wina gronowego, wytrawnego, mocniejszego niż 13 - 14%, ale wino winogronowe - czemu nie? Wystarczy dać cukru i drożdże winiarskie o wyższej tolerancji na alkohol.
Inną zupełnie sprawą jest smak wina - mi absolutnie nie smakują wina wytrawne mocniejsze niż 14% - no, ale to kwestia gustu.
Limonkaa - jak chcesz robić wino winogronowe, z wodą i cukrem, to aby fermentować w 15 l dymionie musisz mieć ok. 12 l nastawu. Wody najlepiej dać jak najmniej (albo wcale) - a najmniej to jest tyle, żeby rozcieńczyć kwasy w moszczu gronowym do poziomu 6-7 g/l (w przeliczeniu na kwas gronowy). Z 10 kg winogron można uzyskać do 7 l moszczu (zależy od odmiany, dojrzałości i techniki uzyskiwania moszczu). Cukru dodać tyle, żeby razem z cukrem zawartym w moszczu uzyskać ilość właściwą do zakładanej mocy, pamiętając, że do wytworzenia 1 % alkoholu drożdże potrzebują od 16,5 do 17 g cukru na każdy litr nastawu.
Darek
Inną zupełnie sprawą jest smak wina - mi absolutnie nie smakują wina wytrawne mocniejsze niż 14% - no, ale to kwestia gustu.
Limonkaa - jak chcesz robić wino winogronowe, z wodą i cukrem, to aby fermentować w 15 l dymionie musisz mieć ok. 12 l nastawu. Wody najlepiej dać jak najmniej (albo wcale) - a najmniej to jest tyle, żeby rozcieńczyć kwasy w moszczu gronowym do poziomu 6-7 g/l (w przeliczeniu na kwas gronowy). Z 10 kg winogron można uzyskać do 7 l moszczu (zależy od odmiany, dojrzałości i techniki uzyskiwania moszczu). Cukru dodać tyle, żeby razem z cukrem zawartym w moszczu uzyskać ilość właściwą do zakładanej mocy, pamiętając, że do wytworzenia 1 % alkoholu drożdże potrzebują od 16,5 do 17 g cukru na każdy litr nastawu.
Darek
- wosiek67
- 500p
- Posty: 826
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Wino z winogron
Darek a jaka jest różnica między winem gronowym a winogronowym?
Żeby mieć wino wytrawne mocne jak napisała Limonkaa trzeba je alkoholizować jak porto czy malagę. W winach wytrawnych zawartość cukru powinna zawierać się do 10g/l a przy tej ilości cukru nie da się osiągnąć dużej mocy. Inny sposób kupażowanie różnych win ale do tego trzeba mieć niezłą piwniczkę.
Żeby mieć wino wytrawne mocne jak napisała Limonkaa trzeba je alkoholizować jak porto czy malagę. W winach wytrawnych zawartość cukru powinna zawierać się do 10g/l a przy tej ilości cukru nie da się osiągnąć dużej mocy. Inny sposób kupażowanie różnych win ale do tego trzeba mieć niezłą piwniczkę.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek