Sczepienie dla odmian. Czysty gatunek można wysiewać. Nie jestem znawcą iglaków, ale z tego co ukorzeniałem, to ani jodły, ani sosny nie ukorzenią się. Jedynie świerki da się ukorzenić i to też tylko niektóre karłowe...
Co prawda o rozmnażaniu jodły koreańskiej przez sadzonki nie słyszałem , to z powodzeniem można rozmnażać A. bals. Nanę z sadzonek robionych wiosną lub lipiec-sierpień. Traktuje się wtedy sadzonki stymulatorem Rhizopone AA 0,5 %lub ukorzeniaczem AB . Sadzonki wsadzić po kilka do doniczki z mieszaniną torfu z piaskiem 2:1 lekko podlać i przykryć szczelnie woreczkiem foliowym tak żeby był nad sadzonkami conajmniej 10-15 cm. Dobrze by było co 2-3 tyg. opryskać na szarą pleśń no i oczywiście sprawdzać wilgotność.
Mam pytanie. Kolega ma slicznego jalowca i chcialabym pobrac od niego zaszczepke - czy jest to mozliwe?Czy np mozna go zasadzic z owocow, czy z przycietej galazki jak niektore rosliny??
Z gory Dzięki za pomoc
Może niewiele pomogę ale pobranie gałązki i jej ukorzenienie byłoby pewniejsze, chociaż najpewniejszą rzeczą byłoby kupienie małej sadzonki ukorzenionej (niewiele kosztuje)
Przy większej ilości to już warto się potrudzić.
W związku z tym mam pytanie... co zrobić z sadzonkami tui na zimę? pobrane w sierpniu w doniczkach. Czy na dworze przetrzymają zimę okryte np gałązkami.