Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Niejednokrotnie spotkałam się z błędną nazwą jeśli chodzi o hortensje krzewiastą 'Annabelle'.Najczęściej sprzedaje się H.arborescens 'Grandiflora', a napisane jest lub nazywa sią ją 'Annabelle'.
W rzeczywistości te odmianę rzadziej się spotyka niż 'Grandiflora'.Krzewy różnią się dość znacznie, 'Grandiflora' ma liście bardziej okrągłe, jasnozielone, kwiatostany kuliste, ale nieco 'rozwichrzone', dość luźne, a 'Annabelle' liście ciemnozielone, bardziej owalne, a kwiatostany są kuliste, kształtne, bardzo zwarte i duże, zieleniejące wyraźnie pod koniec kwitnienia.
Zauważyłam ostatnio tendencję do nazywania wszystkich hortensji krzewiastych jako 'Annabelle', a często nią nie jest
W rzeczywistości te odmianę rzadziej się spotyka niż 'Grandiflora'.Krzewy różnią się dość znacznie, 'Grandiflora' ma liście bardziej okrągłe, jasnozielone, kwiatostany kuliste, ale nieco 'rozwichrzone', dość luźne, a 'Annabelle' liście ciemnozielone, bardziej owalne, a kwiatostany są kuliste, kształtne, bardzo zwarte i duże, zieleniejące wyraźnie pod koniec kwitnienia.
Zauważyłam ostatnio tendencję do nazywania wszystkich hortensji krzewiastych jako 'Annabelle', a często nią nie jest
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy kwiatostany Grandiflory nie zielenieją z czasem? Coraz mocniej podejrzewam moją drzewiastą o to, że się podszywa pod Annabelle, a jest Grandiflorą To ta z lewej.
Zdjęcia są sprzed trzech tygodni (30 lipca), teraz rozczochrane niby-kule nadal kwitną, ale właśnie zielenieją, a i kolor liści jakby jasnozielony, a nie ciemnozielony. Moja (w takim razie) NN słońce ma od popołudnia (zdjęcia robione około g.19!), a właściwie cały dzień jest w cieniu drzew, może to zmienia jej kolor liści i rozcapirza kwiaty?
Zdjęcia są sprzed trzech tygodni (30 lipca), teraz rozczochrane niby-kule nadal kwitną, ale właśnie zielenieją, a i kolor liści jakby jasnozielony, a nie ciemnozielony. Moja (w takim razie) NN słońce ma od popołudnia (zdjęcia robione około g.19!), a właściwie cały dzień jest w cieniu drzew, może to zmienia jej kolor liści i rozcapirza kwiaty?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witajcie Forumowicze
Nie jestem pewna, ale czytałam, że h.drzewiasta (krzewiasta) ‘Grandiflora’ tworzy w początkowym okresie zielonkawobiałe kwiaty, które wraz z upływem czasu stają się śmietankowobiałe, a następnie lekko różowieją. Kwiaty ma ogromne, półkuliste o średnicy około 20 cm (od lipca do września).... I teraz pytanie: czy kwiatostany były na początku zielonkawe?
Może to jednak Annabelle?
A tak przy okazji.... jak nawozisz hortensje w sierpniu? Generalnie koniec lipca lub początek sierpnia to już ostatki nawożenia. Ale co zrobć żeby zakwaszać glebę. Ja mam glebę obojętna. Co prawda obkładam torfem, ale jednak nawóz najlepiej zakwasza. Może siarczanem potasu? On nie ma w sobie azotu, a potas na jesień jest dobry. A moze są jakieś jesienne nawozy do hortensji??
Pozdrawiam
Nie jestem pewna, ale czytałam, że h.drzewiasta (krzewiasta) ‘Grandiflora’ tworzy w początkowym okresie zielonkawobiałe kwiaty, które wraz z upływem czasu stają się śmietankowobiałe, a następnie lekko różowieją. Kwiaty ma ogromne, półkuliste o średnicy około 20 cm (od lipca do września).... I teraz pytanie: czy kwiatostany były na początku zielonkawe?
Może to jednak Annabelle?
A tak przy okazji.... jak nawozisz hortensje w sierpniu? Generalnie koniec lipca lub początek sierpnia to już ostatki nawożenia. Ale co zrobć żeby zakwaszać glebę. Ja mam glebę obojętna. Co prawda obkładam torfem, ale jednak nawóz najlepiej zakwasza. Może siarczanem potasu? On nie ma w sobie azotu, a potas na jesień jest dobry. A moze są jakieś jesienne nawozy do hortensji??
Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oczywiście są inne nawozy do hortensji.Jaga W pisze: A moze są jakieś jesienne nawozy do hortensji??
Specjalistyczne ... z niską zawartością azotu i brakiem wapnia w tym nawozie .
Potrzebę zakwaszenia gleby tak jak u Ciebie można osiągnąć przy pomocy nawozów silnie zakwaszających czyli zastosować nawóz do borówek lub inny przeznaczony do roślin kwaśnolubnych.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Przyznaję bez bicia, że swoich hortensji nie nawożę w ogóle Tzn. garstka Azofoski wiosną, kora na ziemi i to tyle. Nie mają u mnie kwaśno, a obojętnie. Dlaczego tak? Bo:
- mam tylko hortensje drzewiaste / krzewiaste / bukietowe / wiechowate / piłkowane / pnące i te wymagają mniej kwaśnej gleby, ani jednej zaś ogrodowej, która wymaga konsekwentnego zakwaszania dla utrzymania koloru i zdrowia
- wszystkie są dość młode, mają rok albo najwyżej dwa, a sadzone były w mieszance kwaśnego torfu z worka z ziemią rodzimą spod olch (przypominam, że szyszeczki olchowe służą do zakwaszania, gdzieś już o tym pisałam, chyba w oczkach i skalniakach), co widać całkiem nieźle podpasowało moim roślinom
- rosną w dość ciężkiej ziemi, pod warstwą żyznej mają nieprzepuszczalną glinę, chyba im to służy
- tylko jeden klomb jest płaski, cała reszta rośnie na skarpie z której zgodnie z prawem grawitacji wszystko spływa w dół Zakwaszacz pewnie też A kora na pewno, bo sprawdziłam
A rośnie już u mnie:
Hydrangea paniculata 'Grandiflora'
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Hydrangea paniculata 'Tardiva'
Hydrangea paniculata 'Unique'
Hydrangea paniculata "Renhy" Vanille Fraise
Hydrangea paniculata 'Le Vasterival'
Hydrangea paniculata Pink Diamond
Hydrangea arborescens 'Grandiflora'
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Hydrangea serrata 'Preziosa'; syn.: h. macrophylla 'Preziosa'
Hydrangea petiolaris; syn.: h. scandens (w kwaśnym piachu koło domu)
Hydrangea petiolaris (pedidark) cordifolia 'Nana'
(zdjęcia za chwilę)
- mam tylko hortensje drzewiaste / krzewiaste / bukietowe / wiechowate / piłkowane / pnące i te wymagają mniej kwaśnej gleby, ani jednej zaś ogrodowej, która wymaga konsekwentnego zakwaszania dla utrzymania koloru i zdrowia
- wszystkie są dość młode, mają rok albo najwyżej dwa, a sadzone były w mieszance kwaśnego torfu z worka z ziemią rodzimą spod olch (przypominam, że szyszeczki olchowe służą do zakwaszania, gdzieś już o tym pisałam, chyba w oczkach i skalniakach), co widać całkiem nieźle podpasowało moim roślinom
- rosną w dość ciężkiej ziemi, pod warstwą żyznej mają nieprzepuszczalną glinę, chyba im to służy
- tylko jeden klomb jest płaski, cała reszta rośnie na skarpie z której zgodnie z prawem grawitacji wszystko spływa w dół Zakwaszacz pewnie też A kora na pewno, bo sprawdziłam
A rośnie już u mnie:
Hydrangea paniculata 'Grandiflora'
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Hydrangea paniculata 'Tardiva'
Hydrangea paniculata 'Unique'
Hydrangea paniculata "Renhy" Vanille Fraise
Hydrangea paniculata 'Le Vasterival'
Hydrangea paniculata Pink Diamond
Hydrangea arborescens 'Grandiflora'
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Hydrangea serrata 'Preziosa'; syn.: h. macrophylla 'Preziosa'
Hydrangea petiolaris; syn.: h. scandens (w kwaśnym piachu koło domu)
Hydrangea petiolaris (pedidark) cordifolia 'Nana'
(zdjęcia za chwilę)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewko- to jest 'Grandiflora' na 100% Kwiatostany jej też zielenieją, ale poszczególne kwiatki w kwiatostanie ma białe, nieco większe niż u 'Annabelle', która ma co prawda nieco mniejsze same kwiatki, ale cały kwiatostan jest bardziej gęsty, większy i ma kształt uregulowanej kuli.Kwiatki ma też bardziej w odcieniu kremowym.
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki dziewczny, teraz jestem już jestem pewna, że jednak Annabell nie posiadam. Choć na kiermaszu Pani wmawiała mi że to co ona sprzedaję, a podobne było do mojej to właśnie annabell.... mołam już ją sobie kilkakrotnie kupić. Od po czatku mi coś nie pasowało
Ale ze swojej Grandy też jestem bardzo zadowolona
Ale ze swojej Grandy też jestem bardzo zadowolona
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
A oto moje hortensje.
Trochę ich dużo, w dodatku pstrykane od lipca do wczoraj co jakiś czas, bo piękne są od ledwie pączków do uschniętych badyli Zrobiło mi się więc strasznie dużo zdjęć, a ja nie umiem się zdecydować, które wybrać i wkleić, daję więc tylko link do albumu w Picasie. Kto może i chce, ten zajrzy
- Hortensje kwitną cały miesiąc
Trochę ich dużo, w dodatku pstrykane od lipca do wczoraj co jakiś czas, bo piękne są od ledwie pączków do uschniętych badyli Zrobiło mi się więc strasznie dużo zdjęć, a ja nie umiem się zdecydować, które wybrać i wkleić, daję więc tylko link do albumu w Picasie. Kto może i chce, ten zajrzy
- Hortensje kwitną cały miesiąc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
selli7 poruszyłaś bardzo fajny temat!
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za wskazanie różnic między krzewiastymi hortensjami Anabelle i Grandiflora. Z pewnością wielu forumkom taka wiedza się przyda. Ja też kiedyś dałam się nabrać w sklepie późną jesienią (liści brak)
Pokaże zatem moje młode krzewiaste:
Anabelle (3 rok) - przede wszystim sztywna, zwarta,!
Grandiflora - przewiesza się , duże serduchowate liście, bielusi kwiat
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za wskazanie różnic między krzewiastymi hortensjami Anabelle i Grandiflora. Z pewnością wielu forumkom taka wiedza się przyda. Ja też kiedyś dałam się nabrać w sklepie późną jesienią (liści brak)
Pokaże zatem moje młode krzewiaste:
Anabelle (3 rok) - przede wszystim sztywna, zwarta,!
Grandiflora - przewiesza się , duże serduchowate liście, bielusi kwiat
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli