Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura... chwalipięta cz.III
... a korzenie potrafią im się rozrastać ! Jesienią trzeba zawsze przyciachać, bo nie
mieszczą się do piwnicy
mieszczą się do piwnicy
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku zostawię na balonie w donicy tylko żółtą ponieważ fajnie pachnie , reszta pójdzie w teren i pod ziemię - muszą sobie poradzić -- zastanawiam się czy posadzić je wzdłuż linii czy zrobić sobie daturowy gaik ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje DATURY mieszkają już na tarasie i wyglądają coraz lepiej
A te dwa maleństwa na zdj. poniżej to zaledwie reszta z 10 donic (!) które przygotowałam dla mojej mamy, teściowej, córki, synowej i kilku znajomych . Przekonałam się ,że ukorzenianie pobranych na jesieni daturowych badylków to nic trudnego
A te dwa maleństwa na zdj. poniżej to zaledwie reszta z 10 donic (!) które przygotowałam dla mojej mamy, teściowej, córki, synowej i kilku znajomych . Przekonałam się ,że ukorzenianie pobranych na jesieni daturowych badylków to nic trudnego
Piękne Ewelinko te Twoje daturki
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ewelinko, datury piękne.
Niedługo jak obsypią Cię kwiatami to się pochwal
Niedługo jak obsypią Cię kwiatami to się pochwal
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Moje sadzonki ukorzenione jesienią zupełnie nie przetrwały, natomiast z obciętych pędów wiosną teraz wyglądają tak:
Natomiast roślina ukorzeniona w ubiegłym roku wiosną, z której właśnie są te młode jest teraz taka:
.
Takie sobie zwyczajne daturki. Myślę, że ta większa zakwitnie pod koniec lipca - nie wcześniej. Ale będzie wtedy kwitła do października, mam nadzieję. Młode sądzę, że w tym roku będą miały co najwyżej po jednym kwiatku.
Natomiast roślina ukorzeniona w ubiegłym roku wiosną, z której właśnie są te młode jest teraz taka:
.
Takie sobie zwyczajne daturki. Myślę, że ta większa zakwitnie pod koniec lipca - nie wcześniej. Ale będzie wtedy kwitła do października, mam nadzieję. Młode sądzę, że w tym roku będą miały co najwyżej po jednym kwiatku.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- markonix
Ja za to jesienią chyba zbyt mocno ciachnąłem bryłę korzeniową i troszkę ją chyba przesuszyłem co mocno odbiło się na obecnym wyglądzie roślin , pomalutku się odradzają , zastosowałem nawożenie dolistne , może pomoże ......
drugim błędem było zbyt wczesne wstawieni ich do tunelu co przy majowych przymrozkach też im nie pomogło ...
nie wiem jak więc w tym roku będą i kiedy kwitnąć , dlatego zakupiłem sobie jeszcze variegatę o żółtych kwiatach i brugmansję od Raczka o kolorze kwiatów - biały
drugim błędem było zbyt wczesne wstawieni ich do tunelu co przy majowych przymrozkach też im nie pomogło ...
nie wiem jak więc w tym roku będą i kiedy kwitnąć , dlatego zakupiłem sobie jeszcze variegatę o żółtych kwiatach i brugmansję od Raczka o kolorze kwiatów - biały
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Marku a ja znów kupiłam fioletową za 10 zł
JUtro może cyknę fotki moich licznych daturek
JUtro może cyknę fotki moich licznych daturek
- markonix
Jolu no teraz mnie dobiłaś , dlaczego u nas nie takiego targowiska ...
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Pokaze jak sie pstrokacizna rozkwitla
U mnie zaczelo sie od malej bidy za 6 zlociszy - mysle ok, przed dom moge ja bach. Pozniej dostalam na dzien Matuli pstrokata - pozniej zrobilam machniom, badylek od pstrokatej = biala a teraz jeszcze druga czesc od badylka rzuca korzenie tak ze ni z tego ni z owego, mam juz cztery ..... i biala pelna mi sie marzy
U mnie zaczelo sie od malej bidy za 6 zlociszy - mysle ok, przed dom moge ja bach. Pozniej dostalam na dzien Matuli pstrokata - pozniej zrobilam machniom, badylek od pstrokatej = biala a teraz jeszcze druga czesc od badylka rzuca korzenie tak ze ni z tego ni z owego, mam juz cztery ..... i biala pelna mi sie marzy