Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Werbena

Post »

Pytanie, do jakiej ziemi pikowałaś? bo jeśli do specjalnej do rozsad to dokarmianie na tym etapie jest wręcz szkodliwe, bo przekarmiasz rosliny.. Natomiast ma sens, jeśli była to ziemia uniwersalna. Z tym, że mimo wszystko chyba za często, zagłaskasz je na śmierć... To są jeszcze maleńkie roślinki, nie potrzebują tylu składników...
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tysonka pisze:Pytanie, do jakiej ziemi pikowałaś? bo jeśli do specjalnej do rozsad to dokarmianie na tym etapie jest wręcz szkodliwe, bo przekarmiasz rosliny.. Natomiast ma sens, jeśli była to ziemia uniwersalna. Z tym, że mimo wszystko chyba za często, zagłaskasz je na śmierć... To są jeszcze maleńkie roślinki, nie potrzebują tylu składników...
Ziemia była uniwersalna przemieszana z piaskiem bo jakaś zbita mi się wydawała a do specjalnej ziemi "do siewu i pikowania"wysiewałam nasiona.Możliwe,że przenawoziłam ale jakieś mizerne były i wolno rosły,zrobię im przerwę i może wydobrzeją.
Pozdrawiam,Basia
tysonka
500p
500p

Post »

Specjalistą nie jestem, ale ja bym w takim razie zrobiła przerwę ok. 2 tygodni, a potem nawoziła 1 raz w tygodniu
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

tysonka pisze:Specjalistą nie jestem, ale ja bym w takim razie zrobiła przerwę ok. 2 tygodni, a potem nawoziła 1 raz w tygodniu
Pewnie tak zrobię,zacznę nawozić jak przesadzę do miejsc docelowych czyli za kilka tygodni.Podlewanie też ograniczę bo też może być powodem,dużo niby nie podlewam stale jest wilgotna ale zapomniałam,że one nie lubią zbyt wilgotnej gleby.
Pozdrawiam,Basia
tysonka
500p
500p

Post »

A propos podlewania - też ostatnio doszłam zauważyłam, że lepiej rosną u mnie te werbeny, które zdarza mi się na krótko przesuszyć, a te, które mają stale wilgotno, stoją jak zaklęte... widzisz, ja chyba też przedobrzyłam, ale z wodą...
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

moja werbena wiszaca rozowofioletowa siana 20 lutego:
Obrazek
W tym roku znowu pietruszkowa ;:223 :cry: ;:163 Specjalnie kupilam ze zdjeciem z pelnymi liscmi.... Na przyszly rok zostawilam mieszanke wiszaca legutko. Niech mnie ktos pocieszy, ze tym razem beda pelne liscie....
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

W tym roku znowu pietruszkowa ;:223 :cry: ;:163 Specjalnie kupilam ze zdjeciem z pelnymi liscmi.... Na przyszly rok zostawilam mieszanke wiszaca legutko. Niech mnie ktos pocieszy, ze tym razem beda pelne liscie....[/quote]

Całkiem inna od mojej ;:24 ,ja kupiłam zwisającą Legutko i krótką z Polanu ale obie maja takie same liście.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Ile werben wsadzacie do doniczki zwisającej?Chcę żeby dobrze wyglądały ale nie za gęsto żeby jakiś grzyb się nie przyplątał :wink: Na zdjęciach w internecie wyglądają bardzo gęsto i rozłożyście.Czy moja tak się rozrośnie,zdąży?Przykładowe zdjęcie z internetu
Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Jak rosną Wasze werbeny?Może ktoś wrzuci jakieś zdjęcie dla porównania,ja jutro zrobię świeże,Moje robią się szersze,mężniejsze ale nadal nie wielkie.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Basiu to moje werbeny :) Obrazek
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Viola K pisze:Basiu to moje werbeny :)
Szybko Ci rozną.
Moje są troszkę większe,wcześniej siałam.Ostatnio jest więcej słońca i wyglądają już o niebo lepiej.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Zniechęcona waszymi postami w tym roku nie posiałam werbeny :(

A tu niespodzianka wczoraj dostałam od szwagierki 5 sztuk werbeny zwisającej :tan

Czy czubki trzeba uszczykiwać?

ANKA
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Ja uszczykuję mimo że sie dołem rozkrzewia.
Pozdrawiam,Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”