Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Werbena
Pytanie, do jakiej ziemi pikowałaś? bo jeśli do specjalnej do rozsad to dokarmianie na tym etapie jest wręcz szkodliwe, bo przekarmiasz rosliny.. Natomiast ma sens, jeśli była to ziemia uniwersalna. Z tym, że mimo wszystko chyba za często, zagłaskasz je na śmierć... To są jeszcze maleńkie roślinki, nie potrzebują tylu składników...
Ziemia była uniwersalna przemieszana z piaskiem bo jakaś zbita mi się wydawała a do specjalnej ziemi "do siewu i pikowania"wysiewałam nasiona.Możliwe,że przenawoziłam ale jakieś mizerne były i wolno rosły,zrobię im przerwę i może wydobrzeją.tysonka pisze:Pytanie, do jakiej ziemi pikowałaś? bo jeśli do specjalnej do rozsad to dokarmianie na tym etapie jest wręcz szkodliwe, bo przekarmiasz rosliny.. Natomiast ma sens, jeśli była to ziemia uniwersalna. Z tym, że mimo wszystko chyba za często, zagłaskasz je na śmierć... To są jeszcze maleńkie roślinki, nie potrzebują tylu składników...
Pozdrawiam,Basia
-
- 500p
Specjalistą nie jestem, ale ja bym w takim razie zrobiła przerwę ok. 2 tygodni, a potem nawoziła 1 raz w tygodniu
Pewnie tak zrobię,zacznę nawozić jak przesadzę do miejsc docelowych czyli za kilka tygodni.Podlewanie też ograniczę bo też może być powodem,dużo niby nie podlewam stale jest wilgotna ale zapomniałam,że one nie lubią zbyt wilgotnej gleby.tysonka pisze:Specjalistą nie jestem, ale ja bym w takim razie zrobiła przerwę ok. 2 tygodni, a potem nawoziła 1 raz w tygodniu
Pozdrawiam,Basia
-
- 500p
A propos podlewania - też ostatnio doszłam zauważyłam, że lepiej rosną u mnie te werbeny, które zdarza mi się na krótko przesuszyć, a te, które mają stale wilgotno, stoją jak zaklęte... widzisz, ja chyba też przedobrzyłam, ale z wodą...
W tym roku znowu pietruszkowa Specjalnie kupilam ze zdjeciem z pelnymi liscmi.... Na przyszly rok zostawilam mieszanke wiszaca legutko. Niech mnie ktos pocieszy, ze tym razem beda pelne liscie....[/quote]
Całkiem inna od mojej ,ja kupiłam zwisającą Legutko i krótką z Polanu ale obie maja takie same liście.
Całkiem inna od mojej ,ja kupiłam zwisającą Legutko i krótką z Polanu ale obie maja takie same liście.
Pozdrawiam,Basia
Ile werben wsadzacie do doniczki zwisającej?Chcę żeby dobrze wyglądały ale nie za gęsto żeby jakiś grzyb się nie przyplątał Na zdjęciach w internecie wyglądają bardzo gęsto i rozłożyście.Czy moja tak się rozrośnie,zdąży?Przykładowe zdjęcie z internetu
Pozdrawiam,Basia
Jak rosną Wasze werbeny?Może ktoś wrzuci jakieś zdjęcie dla porównania,ja jutro zrobię świeże,Moje robią się szersze,mężniejsze ale nadal nie wielkie.
Pozdrawiam,Basia
Szybko Ci rozną.Viola K pisze:Basiu to moje werbeny
Moje są troszkę większe,wcześniej siałam.Ostatnio jest więcej słońca i wyglądają już o niebo lepiej.
Pozdrawiam,Basia
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zniechęcona waszymi postami w tym roku nie posiałam werbeny
A tu niespodzianka wczoraj dostałam od szwagierki 5 sztuk werbeny zwisającej
Czy czubki trzeba uszczykiwać?
ANKA
A tu niespodzianka wczoraj dostałam od szwagierki 5 sztuk werbeny zwisającej
Czy czubki trzeba uszczykiwać?