Lawenda: z sadzonek, z nasion?
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda: z sadzonek, z nasion?
Będziesz je hartować czy od razu zostawiasz na noc?
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie zostawię. U mnie w następnych dniach ma być około 7-8 stopni w nocy, więc na balkonie liczę, że będzie koło 10*. Rano wcześnie wychodzę do pracy a wracam niemal wieczorem. W efekcie wynosiłabym z nagrzanego mieszkania na zimny jeszcze balkon a wnosiłabym mocno wychłodzone do ciepłego pokoju. To chyba jest gorsze, niż pozostawienie ich w miarę stabilnych warunkach. Dwa lata temu też od razu zostawiałam na noc i było wszystko w porządku.
Mam na balkonie mini- szklarenkę i ona dobrze spełnia swoje zadanie w tym czasie.
Mam na balkonie mini- szklarenkę i ona dobrze spełnia swoje zadanie w tym czasie.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja siałam po stratyfikacji, teraz mam kilka pojemników z listkami właściwymi
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
A ja w zeszłym roku za późno przycięłam kwiatostany. I jaki efekt?
A jako, że mam lawendę praktycznie w każdym zakątku ogrodu to te siewki są dosłownie wszędzie
A jako, że mam lawendę praktycznie w każdym zakątku ogrodu to te siewki są dosłownie wszędzie
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- mamaAmelka
- 200p
Mają być cieplejsze noce, więc przeprowadziłam moją lawendę pod tunel foliowy Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Moje lawendy, dwa dni po pikowaniu wyprowadziły się do szklarenki na balkon. Siewki ładnie się wyprostowały, puszczają kolejne liście a kolor zdecydowanie "zdrowszy".
Podłoże tak szybko nie przesycha co też nie jest bez znaczenia.
mamaAmelka Myślę, że będzie jej tem zdecydowanie lepiej, niż na parapecie
Podłoże tak szybko nie przesycha co też nie jest bez znaczenia.
mamaAmelka Myślę, że będzie jej tem zdecydowanie lepiej, niż na parapecie
- mamaAmelka
- 200p
Dziękuję Margo_margo za odpowiedź
Zauważyłam właśnie, że wciąż miała sucho, mimo że dwa razy dziennie zraszałam jej ziemię, a ona i tak odstawała od ścianek doniczki.
Zauważyłam właśnie, że wciąż miała sucho, mimo że dwa razy dziennie zraszałam jej ziemię, a ona i tak odstawała od ścianek doniczki.
Lawenda lubi wiosenne chłody, moja z nasion zebranych po wiosennym cięciu wzeszła w nieogrzewanej szklarni. Teraz czekam na liście właściwe, siana w tamtym roku w domu nie przetrwała. Lepszy efekt otrzymałam ukorzeniając ścięte na wiosnę czubki krzaczków. Wsadziłam podczas cięcia po prostu w ziemię obok roślinki usuwając tylko dolne liście i obdzierając odrobinę zdrewniałą część i kilkanaście w ten sposób się ukorzeniło. W tym roku też powsadzałam, teraz czekam..............
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Jak długo się ukorzenia lawenda? Moja poszła pod nóż i się przyjmuje od 27 lutego . Myślę żeby ją wsadzić do ziemi
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Chciałabym zapytać czy lawenda nadaje się na cmentarz? Trudno coś zasiać, bo jest tam sam piach i mocno operuje słońce.
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Może nie ryzykuj bo ci jeszcze wykopią i ukradną hieny cmentarne Wrzos się ładnie prezentuje na grobach.
- Hubert_K
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2012, o 22:27
- Kontakt:
Generalnie to lawendę się ukorzenia latem. Tyle teoriiSiMoNa pisze:Jak długo się ukorzenia lawenda? Moja poszła pod nóż i się przyjmuje od 27 lutego . Myślę żeby ją wsadzić do ziemi
Korzonki pojawiają się po 4-7 tygodniach, poza korzeniami widać iż podejmuje wzrost. Ale to obserwacje z lata, tak wczesną wiosną nie próbowałem ukorzeniać
-- 5 kwi 2017, o 20:38 --
A czemu nie Nie potrzebuje stałego podlewania więc powinno być OK.meluzyna pisze:Chciałabym zapytać czy lawenda nadaje się na cmentarz?
Ale wsadzić trzeba rozrośnięte rośliny (tylko nie świeżo zakupione bo te trzeba podlewać często tak jak w szkółce bo nawozów mają dużo). A dużo słońca to raj dla lawendymeluzyna pisze:Trudno coś zasiać, bo jest tam sam piach i mocno operuje słońce.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie czy ja miedzianem mogę tak profilaktycznie spryskać lawendę na grzyba??