Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
Werbeny bardzo szybko rosną po pikowaniu:
Sprawdziłam, akurat moje nasiona były od Legutki. Nie były przeze mnie stratyfikowane.
Sprawdziłam, akurat moje nasiona były od Legutki. Nie były przeze mnie stratyfikowane.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za późno trafiłem na ten wątek .Nasiona posiane bez stratyfikowania .Teraz mam je włożyć z ziemią do lodówki i na jak długo?.Akurat ociepliło się i nawet w nocy dodatnie temperatury.
Klon wystarczy, że wystawisz na dwór na 2 tygodnie, a potem w cieplejsze miejsce. Wzejdą pięknie.
Temperatura nie musi być ujemna, w lodówce też nie jest ujemnie.
Agneska, siałam nasiona Vilmo..., stratyfikowalam w lodówce w pudelku po jogurcie wyłożonym mokrym ręcznikiem pap. Wzeszła pięknie, robiłam rozsadę.
Temperatura nie musi być ujemna, w lodówce też nie jest ujemnie.
Agneska, siałam nasiona Vilmo..., stratyfikowalam w lodówce w pudelku po jogurcie wyłożonym mokrym ręcznikiem pap. Wzeszła pięknie, robiłam rozsadę.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
klon a masz z wymiany, czy kupione te nasiona? Ja mam takie w tym roku wysiane i tych już nie trzeba stratyfikować:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
Mam nasiona z wymiany .
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ela, moje z Vil.... też są w lodówce. Trzymałaś je w lodówce miesiąc jak zalecają?
Klon - jak masz nasiona z wymiany to pewnie są zebrane jesienią z roślin w ogrodzie forumowicza. Takie trzeba stratyfikować przez ok miesiąc w temp. -4C do +4C.
Klon - jak masz nasiona z wymiany to pewnie są zebrane jesienią z roślin w ogrodzie forumowicza. Takie trzeba stratyfikować przez ok miesiąc w temp. -4C do +4C.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Ja zostawiłam werbenę na rabacie, na jesień podsypałam korą - jest szansa że nasiona skiełkują? A może powinnam liczyć że kora pozwoli przetrwać zimę tym kwitnącym kępkom? Już się nie mogę doczekać wiosny by się dowiedzieć...
-
Dzięki Agneska .Teraz muszę doniczki trzymać w lodówce.
- Agneska
Albo na dworze - e.g. jak radzi Ela.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agnieszka, trzymałam w lodowce na drzwiach okolo 2 tygodnie w mokrym ręczniku. Musiałam juz wyjąć bo zaczynały kiełkować w lodowce. W lodowce jest od 4- 10 C, a na półce na drzwiach jest najcieplej.
- Agneska
Ela, dzięki. Muszę moje zatem zacząć sprawdzać czy aby nie zaczęły kiełkować. Są już w lodówce drugi tydzień.
W cieplejszych regionach Polski werbena może przezimować. Mnie w Warszawie nigdy się to nie udało.
Arnika, zależy jaką korą - rozdrobnioną i przekompostowaną? I jaką warstwą - cienką? Jeśli tak to nie sądzę aby nasiona miały problem z przebiciem się.Arnika pisze:Ja zostawiłam werbenę na rabacie, na jesień podsypałam korą - jest szansa że nasiona skiełkują? A może powinnam liczyć że kora pozwoli przetrwać zimę tym kwitnącym kępkom? Już się nie mogę doczekać wiosny by się dowiedzieć...
W cieplejszych regionach Polski werbena może przezimować. Mnie w Warszawie nigdy się to nie udało.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje w tym roku przezimowały. Są z nasionek wcześniej kupionej, która zimy nie przetrwała, ale za to rozsiała się Kupione w lecie sadzonki nie dają rady prawidłowo ukorzenić się przed zimą.
Zaglądałam wczoraj pod korę i u nasady są nowe listeczki. Na razie ich nie odkrywam jeszcze całkowicie. Niech się same przebijają.
Zaglądałam wczoraj pod korę i u nasady są nowe listeczki. Na razie ich nie odkrywam jeszcze całkowicie. Niech się same przebijają.
- Agneska
Cieszę się, że Ci się udało. Muszę zrobić inspekcję swoich.
Oby tylko nie wykończyły ich wiosenne mrozy takie jakie mieliśmy w zeszłym roku. W końcu w marcu jak w garncu a kwiecień plecień to przeplata trochę zimy trochę lata...
Oby tylko nie wykończyły ich wiosenne mrozy takie jakie mieliśmy w zeszłym roku. W końcu w marcu jak w garncu a kwiecień plecień to przeplata trochę zimy trochę lata...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska