Bambusy w gruncie
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bambusy w gruncie
Marta! Co za cudo! W jakiej części kraju mieszkasz, że tak Ci pięknie rośnie? Ile ma lat? Kupiłaś sadzonkę, czy wysiewałaś sama?
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma to jak polskie widoki Marto. Fajnie jest popatrzeć na bambusa w śniegu. A to moja kępa o poranku.
To i owo opuncjowo Marcina
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marcin Twoja kępka bambusów będzie z każdym rokiem solidnie zwiększała swój obwód
Mieszkam w okolicach Wrocławia. Sadzonkę w gruncie mam ok 4 lata, dostałam ukorzenioną od znajomegoarameic pisze:Marta! Co za cudo! W jakiej części kraju mieszkasz, że tak Ci pięknie rośnie? Ile ma lat? Kupiłaś sadzonkę, czy wysiewałaś sama?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tegoroczna zima nie była łaskawa
Mój bambus ewidentnie przymarzł. Patrząc na kępę - wszystko co na zewnątrz (liście na pewno, pędy nie wiem) uschnięte, wewnątrz kępy jest zielono.
Nie wiem co mam dalej robić. Poczekać i zobaczyć, czy pędy zrzucą zmarznięte liście i odbiją, czy może przyciąć całość? Obecnie kępa nie prezentuje się zbyt ładnie
Mój bambus ewidentnie przymarzł. Patrząc na kępę - wszystko co na zewnątrz (liście na pewno, pędy nie wiem) uschnięte, wewnątrz kępy jest zielono.
Nie wiem co mam dalej robić. Poczekać i zobaczyć, czy pędy zrzucą zmarznięte liście i odbiją, czy może przyciąć całość? Obecnie kępa nie prezentuje się zbyt ładnie
Pozdrawiam Lucyna
MartisM jak ten piękny okaz przeżył zimę?
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Przezimował bez strat Trochę liści opadło, ale to normalne. Sam sobie ściółkuje podłoże ;) Kawał krzaczora
Pozdrawiam Marta
Bardzo ładny krzak, nie myślałem, że da radę w zimę, tym bardziej, że tego roku było momentami poniżej -15 stopni.
Dzień dobry,
chciałam podpytać się, bo może ktoś tutaj umiałby mi dopomóc. Nie jestem specem w identyfikacji roślin, a już szczególnie bambusów, gdzie potrafią się różnić między sobą jedynie jakąś plamką
Były dwa do kupienia:
1) Phyllostahys bissetii
2) Fargesia Campbell.
Problem polega na tym, że nie ja kupowałam, i zostały one posadzone już w ogrodzie zanim przyjechałam. Kolejny problem polega na tym, że nie było zawieszek/tabliczek z nazwami przy, jedynie Pan w szkółce powiedział, że ten jest ten, a drugi to ten. Fargesia może rosnąć w cieniu/półcieniu (wg. wymagań siedliskowych), a Phyllostahys nie bardzo. Według mnie, zostały posadzone odwrotnie, ale druga strona upiera się, że nie.
Czy mogłabym prosić Was o pomoc w identyfikacji?
- ten to wg mnie Fargesia
- ten to wg mnie Phyllostahys (wiem, że troszkę niewyraźne).
Byłabym baaardzo wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu, który to który :P
chciałam podpytać się, bo może ktoś tutaj umiałby mi dopomóc. Nie jestem specem w identyfikacji roślin, a już szczególnie bambusów, gdzie potrafią się różnić między sobą jedynie jakąś plamką
Były dwa do kupienia:
1) Phyllostahys bissetii
2) Fargesia Campbell.
Problem polega na tym, że nie ja kupowałam, i zostały one posadzone już w ogrodzie zanim przyjechałam. Kolejny problem polega na tym, że nie było zawieszek/tabliczek z nazwami przy, jedynie Pan w szkółce powiedział, że ten jest ten, a drugi to ten. Fargesia może rosnąć w cieniu/półcieniu (wg. wymagań siedliskowych), a Phyllostahys nie bardzo. Według mnie, zostały posadzone odwrotnie, ale druga strona upiera się, że nie.
Czy mogłabym prosić Was o pomoc w identyfikacji?
- ten to wg mnie Fargesia
- ten to wg mnie Phyllostahys (wiem, że troszkę niewyraźne).
Byłabym baaardzo wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu, który to który :P
Dzień dobry
Czy kępy rosnącej fargesi po wykopaniu oraz te z doniczki można dzielić ?
Zauważyłem że ktoś sprzedaje takie podzielone kłącza fargesia Jiuzhaigou1 na jednej z aukcji, niby cena atrakcyjna ale nie wiadomo czy one się przyjmą i jak długo będą rosnąć i się rozkrzewiać.
Czy kępy rosnącej fargesi po wykopaniu oraz te z doniczki można dzielić ?
Zauważyłem że ktoś sprzedaje takie podzielone kłącza fargesia Jiuzhaigou1 na jednej z aukcji, niby cena atrakcyjna ale nie wiadomo czy one się przyjmą i jak długo będą rosnąć i się rozkrzewiać.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w tym sezonie zakupione już 4 czerwone fargesia jiuzhaigou 1 i 2 szt jiuzhaigou deep purple.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Od pewnego czasu zastanawiam się nad posadzeniem bambusa. Jako, że przy domu miejsca już mało, to czy bambus poradzi sobie w wietrznym miejscu? Jest to kawałek terenu, gdzie młode drzewka dopiero rosną. Od wschodu postawiony został w tym roku tunel foliowy, kawałek na południe od tego miejsca znajduje się budynek. Północ i zachód praktycznie bez osłony. Zastanawiam się nad bambusem drzewiastym (nie znam odmiany, pewna osoba sprzedaje sadzonki i również nie wie jaka to odmiana).