Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- Asssika
- 100p
- Od: 26 paź 2009, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
łodyga - jakieś takie krosty
i ogólny pokrój
dodam jeszcze , że papryka dostała ciemniejszych wiązek przewodzących
i ogólny pokrój
dodam jeszcze , że papryka dostała ciemniejszych wiązek przewodzących
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Niby wygląda to na rozwiązanie rozsądne. Jednak trzeba pamiętać o pewnych zasadach w Twojej miniszklarence temperatura w słońcu może podnieść się do 30 stopni jeżeli na zewnątrz będzie około 18 mam to sprawdzone. I dodam że w ten sposób słońce spaliło mi trochę starsze pomidorki. Proponuje zachować brak pośpiechu w hartowaniu. Co innego gdy roślinki od samego początku mają wegetację w gruncie czy foliaku.coma95 pisze:W przypływie rozpaczy i z powodu braku kubeczków po śmietanie, ostatnie pomidorki popikowałam do skrzyneczki, trochę do kupionych kubeczków.
Nie miałam już miejsca i wymyśliłam sobie pseudo-szklarnię.
Plastikowe pojemniki z przezroczystą pokrywką.
Gdy jestem na działce - są otwarte ale zamykam gdy wychodżę.
Niech się hartują.
Jutro wyniosę wcześniejszą rozsadę, też do takich skrzyneczek.
Nie wszystkie mają przezroczyste pokrywki więc myślę że agro powinno wystarczyć ?
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Proponuję wstawić fotkę całej roślinki. Nie wiem ile podlewasz te pomidory tzn. jak dużo i często. Proszę napisz jakie warunki mają do wegetacji, może uda się coś doradzić?iksiks pisze:Witam serdecznie, ostatnio moim pomidorkom zaczynają żółknąć liście. Są to dolne liście ale widać ze górne też zaczynają blednąć. Nie wiem co może być przyczyną? Poniższe zdjęcie przedstawia odmianę "Orange Banana", pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Zenon - a jakbym rano odkrywała a wieczorem zamykała to chyba byłoby dobrze ?
Moje pierwsze pomidory już przed świętami były w szklarni i żyją a nawet mają się lepiej niż te trzymane w domu - teraz już wszystkie w szklarni - nie posadzone oczywiście ale już tam nocują. Większość ma już wykształcone grona. Posadziłam już jakiś czas temu 12 sadzonek żeby mieć wcześniej pomidorki - siane były 8 lutego. Pogoda fatalna, ale i tak więcej słońca mają tam niż w domu na parapetach. Reszta rozsad też już w szklarni - tylko papryka na parapecie jeszcze stoi.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lut 2009, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podlewam raz dziennie, a jeśli mają sucho to i dwa razy dziennie, w ciągu dnia stoją w nieogrzewanym tunelu foliowym, zaś w ciągu nocy zabieram je do domu (chociaż może trzeba by je zostawiać na noc i hartować bo już się nadają do namiotu na stałe). Wspomniana odmiana za bardzo mi wybiegła, pozdrawiam.Zenon pisze:Proponuję wstawić fotkę całej roślinki. Nie wiem ile podlewasz te pomidory tzn. jak dużo i często. Proszę napisz jakie warunki mają do wegetacji, może uda się coś doradzić?iksiks pisze:Witam serdecznie, ostatnio moim pomidorkom zaczynają żółknąć liście. Są to dolne liście ale widać ze górne też zaczynają blednąć. Nie wiem co może być przyczyną? Poniższe zdjęcie przedstawia odmianę "Orange Banana", pozdrawiam.
- basia_1987
- 50p
- Od: 11 sie 2009, o 13:53
Witam,a ja proszę o pomoc,otóż na pierwszym zdjęciu blaszka liściowa najpierw bladozielona, później żółta, tkanka między nerwami wypukła ,doczytałam,iż to m.in spowodowane niedoborem magnezu (Mg) w podłożu,brakiem światła małą ilością wody wysoką temperaturą w nocy złym przewietrzeniem, może i to wina wszystkiego po trochu(aczkolwiek staram się podlewać w miare konieczności)
Druga sprawa,to zasychanie brzegów dolnych i sporadycznie górnych liści(u innej odmiany), nieregularne na całym obwodzie widoczne na 2 zdjęciu, również doczytałam iż to m.in niedobór potasu spowodowany utrudnionym pobieraniem przy małej intensywności światła ,brakiem optymalnego odczynu przy wysokich jednorazowych dawkach azotu i wapnia fitotoksyczność środków chemicznych .
Obydwie odmiany były pikowane w ziemie firmy ECO,niczym nie nawoziłam i trzymam je w pokoju od wschodu (rzadko wietrzyłam pokój)niektóre mają mniejszy dostęp do światła,podlewam obficie jak już ziemia całkowicie wyschnie ,proszę o pomoc fachowców,gdyż niby wszystko wiem a nic nie wiem.Jak się za to zabrać,żeby nie pogorszyć, a może nie ma objawów po niepokoju?mam ok 150 szt i ok. 10 szt mają te objawy i nie chce żeby wszystko trafiło...
"Zacznijmy wszystko od nowa. Przyroda postępuje tak każdego roku"
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Basiu , dopuszczasz do zbytniego przesuszenia podłoża , dlatego sadzonki są zbyt cienkie i mają przypalenia . Podlewaj częściej .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- kozula
- Kontakt:
Assiko , zalałaś swoje sadzonki jakiś czas temu , paprykę pewnie też . Kropki na łodydze , to zaczątki korzeni , oznaczają uszkodzenie ( podduszenie korzeni w doniczce ) . Niewielkie uszkodzenia na liściach , to też oznaka podtopienia . Teraz sadzonki potrzebują już więcej wody , więc raczej nie przeholujesz z podlewaniem . Nic im nie będzie .
Pozdrawiam , kozula .
- kozula
- Kontakt:
Twoje pomidory wyjadły już wszystko , ponieważ rosną w małych pojemnikach . Są głodne jak wilki . Teraz przydała by się tak popularna gnojówka z pokrzyw , no ale pokrzywy dopiero w drodze . Potrzebują szybko wieloskładnikowego nawożenia ze trzy razy pod rząd . Jeśli masz coś sypkiego , to daj dwie łyżki na 10 l wody , jak masz gnojówkę zwierzęcą , to sobie poradzisz . Orange Banana , to odmiana śliwkokształtna , a te mają długie międzywęźla , głodne wydłużają nienaturalnie . Za gęsto też już mają .
Pozdrowienia , kozula .
Ps. Jeśli czyjś trudny problem pominęłam , to młotkiem , ale dzisiaj spadam , ledwo zipię .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Kozulo dzięki za wyjaśnie, wychodzi na to że ja też nieco przesuszyłem swoje, na kilku sadzonkach brzegi tak poprzysychały...
A tak się obecnie prezentuje mój dobytek, obecnie już w pełni hartowania
A tak się obecnie prezentuje mój dobytek, obecnie już w pełni hartowania
Pozdrawiam, Maciek.
bardzo proszę specjalistów od pomidorów o pomoc- co się dzieje z moimi pomidorkami ?
jest to odmiana malinowy retro kilka dni temu zaczęły zwijać się brzegi liści i pojawiać się plamy-myślałam że to poparzenia od słońca ale specjalistką na pewno nie jestem
chyba mam nadzieje że to od słońca
odizolowałam je od reszty na parapet do innego pokoje, tak na wszelki wypadek
pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona