Jak będę chodzić na nie co jakiś czas z motyczką, to chyba wystarczy?francikrecz pisze:Teraz musisz zająć się kiełkującymi chwastami
Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Oczywiście, MaGorzatko, przecież to nie wschodząca marchewka czy buraczki ćwikłowe. Zwykle są trochę większe i radę sobie dadzą bez zbytniej nadgorliwości. Im mniej będziesz im przeszkadzać /naruszać korzenie/ tym lepiej będą rosły. Pozdr, Francik.
Francik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Wszystko z umiarem bo nadgorliwość nie popłaca
-
Moja wschodząca Vineta
-
- 500p
Witam. MaGorzatko, masz równe , ładnie formujące się krzaczki ziemniaków - czyli tak trzymać i czekać terminu podbierania. Pozdr, Francik.
Francik
-
Francik, nie uciekaj!
A co z tym okopywaniem? Mam teraz nagarnąć na te krzaczki ziemi tak, żeby je przykryć?
A co z tym okopywaniem? Mam teraz nagarnąć na te krzaczki ziemi tak, żeby je przykryć?
-
- 500p
Witam. MaGorzatko, kilka słów wyjaśnienia. Ziemniaki obsypuje się posadzeniu zwykle dla wygody uprawiającego. Roślina korzeni się płytko, ma niewielki system korzeniowy. Stolony, czyli pędy, na których wiąże bulwy wypuszcza razem z korzeniami, mają średnio 12 cm długości /od 5 - 20 cm/. Tylko pojedyncze korzenie są dłuższe niż 50 cm. Cały zapas nawozowy pobiera z warstwy ornej, dlatego wymaga głębokiego spulchnienia gleby /niekoniecznie odwracania/ i nawiezienia wierzchniej jej warstwy. Redliny są formowane po to żeby jak największą ilość tego nawozu zgromadzić wokół sadzeniaka - po 2-3 tyg. od wschodów zaczyna intensywnie z nich korzystać, a odm. wczesne wiążą bulwy w czerwcu /dlatego młode są już pod koniec tego miesiąca/. Ponowne okrywanie osłabi je będą musiały jakgdyby drugi raz wschodzić opóźniając wiązanie bulw. Dlatego, jak odpowiadałem Judzie, obsypywanie ma swój cel tylko wtedy, gdy rozbronowujemy redliny z kiełkującymi sadzeniakami dla potrzeb pielęgnacyjnych. Ale się rozpisałem, wybacz. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 500p
Witaj. MaGorzatko, zapomniałem dodać, że istnieje forma uprawy o nazwie Permakultura . W tym sposobie uprawy stosuje się ściółkowanie powierzchniowe czasem przynoszące dobre efekty. U Ciebie proponowałbym ściółkowanie - ochroni przed nadmiernym zachwaszczeniem, ale musi być grubo ściółki - co najmniej 10 - 15 cm. Tak obłożone krzaczki mogą wytworzyć "drugie piętro" stolonów, a na nich bulwy. Ale realne byłoby to wówczas , gdy dysponowałabyś większą ilością słomy lub np. chwastów, którymi możnaby okryć miedzyrzędzia na żądaną wysokość. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 500p
witam. Daro65, ściółkowanie w każdej fazie wzrostu jest wskazane. Pytasz czy jest sens, odpowiem nieco pokrętnie. Na zachodzie - gdzie to wymyślono - a także na Antypodach wielu działkowiczów prowadzących tę metodę stosuje tzw piramidę, tzn. każdy krzak ziemniaka otaczają czymś w rodzaju beczki bez dna lub wykorzystują stare opony i ściółkują ,gdy roślina wyrasta ponad ściółkę dokładają opon i ściółki, ale czy w naszych warunkach to zda egzamin - nie wiem /do sprawdzenia/. Oglądałem to, ale i klimat i temperatury nieporównywalne, więc jestem ostrożny. Pozdr, Francik.
Francik
-
Dzięki, chyba też spróbuję trochę pościółkować - chwastów mi nie brakuje
-
- 500p
Witam. MaGorzatko, jeśli jeszcze nie ścółkowałaś - podsypuj. Sciółkę położyć możesz w międzyrzędziach nawet jako zabezpieczenie przed przymrozkiem /okrywanie krzaczków na noc/. Pozdr Francik.
Francik
-
Francik, to już nie wiem... pisałeś ostatnio, że u mnie proponowałbyś ściółkowanie... a teraz piszesz "podsypuj". Czyli obsypać ziemią te krzaczki?
To, co piszesz, jest wszystko takie specjalistycznie brzmiące, trochę się czuję zagubiona, nie dziw się, że wciąż Ci zawracam głowę
To, co piszesz, jest wszystko takie specjalistycznie brzmiące, trochę się czuję zagubiona, nie dziw się, że wciąż Ci zawracam głowę
-
- 500p
Witam. MaGorzatko, nic by się nie stało, gdyby nie zagrożenie przymrozkami, które i do mnie dotarło. Dlatego ta propozycja to nic specjalistycznego i żadne zawracanie głowy tylko najzwyklejsza zapobiegliwość przed obawą sił natury. Chyba że chcesz mieć o kilka tyg. spóźniony plon. Osłonisz części nadziemne - nie wymarzną i nie będą wschodzić drugi raz. Pozdr, Francik.
Francik