Petunia z nasion Cz.1
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Petunia z nasion
Zatem wysieje już jutro połowę Mam dość tej bezczynności i muszę w końcu coś wysiać bo nie wytrzymam
Dam fotorelacje będziecie mogli oglądać moje zmagania ( oby nie porażkę )
Dam fotorelacje będziecie mogli oglądać moje zmagania ( oby nie porażkę )
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
igor spoko ja też młoda jestem,ale akurat z petuniami mam już całe 1 roczne doświadczenie. W zeszłym roku cześć wysiałam w styczniu resztę na początku marca i szybko stały się takiej samej wielkości. Więc czekam. By nie trwać w bezczynności posiałam już begonie i heliotrop.
pozdrawiam Gocha
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Igorze, co masz na myśli?Igor pisze:
Niestety nie nadgonimy ludzi z 15 letnim doświadczeniem ale nie wiedziałem, że z takim odzewem z ich strony przyjdzie mi się spotkać Cóż wniosek jest jeden , że nie warto się chyba odzywać jeżeli ma się odmienne zdanie.
Justynko, ja jestem w trakcie trzeciego wysiewu petuni. Nie wiem, czy czytałaś ten wątek, ale tak się składa, że ja go założyłam, bo borykałam się z wieloma dylematami i totalnym brakiem doświadczenia (to był własnie mój start w ogrodnictwie ). I o ile pierwszy wysiew nie był najlepszy ( II połowa lutego, pierwsze kwiaty chyba pod koniec czerwca), to zaszłoroczny ( I połowa lutego) już napawał mnie dumą. Szybko kwitły i miały naprawdę ładny pokrój. W tym roku wysiałam petunie przed tygodniem i już mam małą gromadkę siewek. na razie stoją pod lampą, a gdy dzień się trochę wydłuży, to przeniosę je do chłodnego pomieszczenia i tam, nie wyciągając się, będą rosły.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
A ja Was zachęcam do wysiewania już teraz, jak roślinki wzejdą, podlejcie Previcurem albo bardzo słabym roztworem nadmanganianu potasu, żeby uniknąć chorób odglebowych. Siewki nawet jeśli trochę wybiegną to potem i tak będzie można popikować je tuż po same liścienie - troskliwą opieką zapewnicie sobie ładne roślinki już w maju.J a swoją petunię już wysiałam 22 stycznia - zaczęła ładnie wschodzić wczoraj, pilnuję jej żeby nie wybiegła - w ten sposób w maju będę miała własne,kwitnące rośliny za całkiem małe pieniądze.
-
- 1000p
To pewnie lada dzień wzejdą, siewki rosną pomaleńku, ale spokojnie dadzą sobie już radę bo światła jest coraz więcej - życzę powodzenia.
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
zatem już jutro część wysieje, dziękuję za rady Choć na pewno jeszcze zawitam do was o porady
-
- 1000p
Bo forum jest po to,by się uczyć wzajemnie i pomagać sobie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 sty 2012, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Ja tez pierwszy raz w tym roku sieje petunie. I wysiałam swoje tak jak było na opakowaniu czyli 24 stycznia i juz zaczynaja kiełkować i to całkiem nieżle sobie radzą . Postawiałam je na parapecie w salonie i maja dość swiatła bo okno jest duże . Niedługo dołacze jakieś fotki więc sami ocenicie ich stan .
Ja tez pierwszy raz w tym roku sieje petunie. I wysiałam swoje tak jak było na opakowaniu czyli 24 stycznia i juz zaczynaja kiełkować i to całkiem nieżle sobie radzą . Postawiałam je na parapecie w salonie i maja dość swiatła bo okno jest duże . Niedługo dołacze jakieś fotki więc sami ocenicie ich stan .
Pozdrawiam Kasia
-
- 1000p
Witaj Kasiu.Teraz tylko pilnuj swoich roślinek,żeby Ci nie wybujałay-odwracaj,kiedy wyciągają się w stronę okna,na noc zmniejsz temperaturę w tym pomieszczeniu gdzie są,itd itd a w maju Ci pięknie zakwitną
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Ja dzisiaj zasiałam swoje petunie. Ciekawe czy mi wykiełkują ;)