Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A bo to jest idealne miejsce dla hortensji ogrodowychFrida pisze:Zaskoczyła mnie informacja o słonecznych upodobaniach hortensji bukietowej. Moje posadziłam w miejscu półcienistym, w towarzystwie iglaków. Kupiłam je z myślą o tym miejscu i teraz jestem "w kropce".
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Szukam i nie mogę znaleźć.
Ktoś pisał, że można popryskać hortensje lakierem do włosów i zrobić kompozycję w wazonie . Nie pamiętam dokładnie o co chodziło. Czy możecie mi naświetlić co i jak mam dokładnie zrobić? Musiałam dziś obciąć kilka gałązek Limelight. Chciałabym je zachowac dłużej.
Ktoś pisał, że można popryskać hortensje lakierem do włosów i zrobić kompozycję w wazonie . Nie pamiętam dokładnie o co chodziło. Czy możecie mi naświetlić co i jak mam dokładnie zrobić? Musiałam dziś obciąć kilka gałązek Limelight. Chciałabym je zachowac dłużej.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Zupełnie się pogubiłam. W ogrodniczym zostałam poinformowana, że hortensji się nie tnie, a teraz czytam, żeby ciąć. Czy to znaczy, że ogrodowych - tych z ogromnymi kwiatami ciąć nie wolno, a bukietowe ciąć należy.chwaścik pisze: w przypadku hortensji bukietowych obowiązuje zasada:
duże krzewy - małe wiechy, małe krzewy - duże wiechy.
Czyli im mocniej (niżej) tnie się bukietówki tym większe i tym obfitsze są wiechy kwiatowe. Często widzę u ludzi zupelnie niecięte bukietówki, najczęściej wygląda to... niespecjalnie, dlatego warto pamiętać o dobrym cięciu. Nad trzecim 'oczkiem' do zupełne maksimum, najlepiej nad drugim.
No i jeszcze jedno, w przeciwieństwie do hortensji ogrodowych, pnących, kosmatych, itp. hortensje bukietowe uwielbiają słońce.
No i jeszcze słońce.
Czyli: bukietowe słońce i cięcie, ogrodowe półcień/cień i zakaz cięcia?
Poradźcie, proszę, bo nie chcę, żeby mi się zmarnowały.
Frido: hortensje mozna podzielić na 3 grupy:
1- ogrodowe, te kwiną na ubiegłorocznych pędach, nie wolno ich ciąć, jedynie wiosną usuwa się przekwitłe kwiaty. Te hortensje lubią półcień, choć i w słońcu pięknie rosną, wymagają jednak częstego podlewania.
2- drzewiaste (lub krzaczaste), te kwitną na młodych pędach, tnie się je wczesną wiosną nad 4 oczkiem, wymagania mają podobne jak ogrodowe.
3 - bukietowe, te również kwitną na pędach tegorocznych , tnie się podobnie jak drzewiaste. Lubią pełne słońce.
Wszystkie hortensje lubią lekko kwaśną ziemię!
Jedyną hortensją, która lubi całkowity cień jest hortensja pnąca (płożąca).
1- ogrodowe, te kwiną na ubiegłorocznych pędach, nie wolno ich ciąć, jedynie wiosną usuwa się przekwitłe kwiaty. Te hortensje lubią półcień, choć i w słońcu pięknie rosną, wymagają jednak częstego podlewania.
2- drzewiaste (lub krzaczaste), te kwitną na młodych pędach, tnie się je wczesną wiosną nad 4 oczkiem, wymagania mają podobne jak ogrodowe.
3 - bukietowe, te również kwitną na pędach tegorocznych , tnie się podobnie jak drzewiaste. Lubią pełne słońce.
Wszystkie hortensje lubią lekko kwaśną ziemię!
Jedyną hortensją, która lubi całkowity cień jest hortensja pnąca (płożąca).
Amatorka....z sercem do roślin
Zapraszam do mojego ogrodu
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Dziękuję za odpowiedź, nareszcie mam to przejrzyście wyłożone.
Rozumiem, że hortensje ogrodowe posadziłam w dobrej ziemi i dobrym stanowisku - ziemia zakwaszona, półcień, nie wolno ich ciąć, tylko usuwać przekwitłe kwiatostany.
Hortensje bukietowe, rosnące na tej samej rabacie, powinnam przesadzić, a wiosną przyciąć - podobnie jak róże.
Proszę o potwierdzenie lub korektę tej wypowiedzi, żebym miała pewność na 100% - przynajmniej w sprawie hortensji.
Rozumiem, że hortensje ogrodowe posadziłam w dobrej ziemi i dobrym stanowisku - ziemia zakwaszona, półcień, nie wolno ich ciąć, tylko usuwać przekwitłe kwiatostany.
Hortensje bukietowe, rosnące na tej samej rabacie, powinnam przesadzić, a wiosną przyciąć - podobnie jak róże.
Proszę o potwierdzenie lub korektę tej wypowiedzi, żebym miała pewność na 100% - przynajmniej w sprawie hortensji.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Co do twoich pytań: dobrze zrozumiałaś
Z tym, że jeśli nie masz miejsca dla bukietowej, to zostaw ją tam gdzie masz. Też sobie da radę, choć może mieć mniejsze kwiaty.
Pozdrawiam cieplutko.
Z tym, że jeśli nie masz miejsca dla bukietowej, to zostaw ją tam gdzie masz. Też sobie da radę, choć może mieć mniejsze kwiaty.
Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo ładne
A tą, co nie chce kwitnąc to może przenieś w inne mijsce - czasem taki wstrząs pomaga!
A tą, co nie chce kwitnąc to może przenieś w inne mijsce - czasem taki wstrząs pomaga!
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu piękne hortensje! I ta Anabelle - niezły okaz! Spróbuj ją troszeczkę uformować na kuleczkę na jesieni po przekwitnięciu. Będzie fajnie wyglądać.
Ja też miałam taką ogrodową 4 latkę niekwitnącą i podzieliłam ją na 2 części, usunęłam część pędów a wiosną obie zakwitły! Gdzieś kiedyś wyczytałam że czasami hortnesja ma za dużo pędów i wtedy nie kwitnie. Więc co roku u ogrodowych kilka zbędnych usuwam.
A oto kilka moich hortensji:
H. dębolistna - powoli przebarwia się
H. bukietowa Limelight - różowieje
H. bukietowa Pinky Winky
H. Bukietowa Tardiva
H. ogrodowa NN
Hortensje cz.II
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19121
Ja też miałam taką ogrodową 4 latkę niekwitnącą i podzieliłam ją na 2 części, usunęłam część pędów a wiosną obie zakwitły! Gdzieś kiedyś wyczytałam że czasami hortnesja ma za dużo pędów i wtedy nie kwitnie. Więc co roku u ogrodowych kilka zbędnych usuwam.
A oto kilka moich hortensji:
H. dębolistna - powoli przebarwia się
H. bukietowa Limelight - różowieje
H. bukietowa Pinky Winky
H. Bukietowa Tardiva
H. ogrodowa NN
Hortensje cz.II
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19121
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli