Sukulenty i kaktusy fiolimeny
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
I znowu świetne zdjęcia
Myślę że nie będzie problemu z identyfikacją przy takich portretach.
Ja się niestety nie podejmuję określania gatunków. Co do Gymo pewnie Henryk da sobie radę.
Bardzo jestem ciekaw co to nr 6. Ja w pierwszej chwili pomyślałem o Weingartii, ale nie do końca mi pasuje. Islaya mi też chodzi po głowie.
Poczekam może ktoś się na tym zna - liczę na wiedzę Tomka.
Myślę że nie będzie problemu z identyfikacją przy takich portretach.
Ja się niestety nie podejmuję określania gatunków. Co do Gymo pewnie Henryk da sobie radę.
Bardzo jestem ciekaw co to nr 6. Ja w pierwszej chwili pomyślałem o Weingartii, ale nie do końca mi pasuje. Islaya mi też chodzi po głowie.
Poczekam może ktoś się na tym zna - liczę na wiedzę Tomka.
Małgorzata
Poczekam chyba z nazwami do pierwszych kwiatów. Z nadzieją, że mi zakwitną kłujaki . Choć muszę przyznać, że poprzez takie szukanie można trafić na wiele ciekawych informacji .
Chyba masz rację Darku. Ja szukałam nazwy i myślałam, że może Gymnocalycium schickendantzii , ale są pewne różnice .darekcn42 pisze:Numerek siedem, to wydaje mi się, że jest to Neoporteria hankeana .
Przejżałam obydwa i faktycznie przypomina Weingartii. Może W. lanatamgr_ pisze:Bardzo jestem ciekaw co to nr 6. Ja w pierwszej chwili pomyślałem o Weingartii, ale nie do końca mi pasuje. Islaya mi też chodzi po głowie.
Poczekam chyba z nazwami do pierwszych kwiatów. Z nadzieją, że mi zakwitną kłujaki . Choć muszę przyznać, że poprzez takie szukanie można trafić na wiele ciekawych informacji .
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
4. to zapewne G. damsii a 5. to prawdopodobnie G. quehlianum.
Faktycznie niełatwo rozpoznać 1 i 3. Co do jedynki mam przypuszczenia, ale nikłe szanse, że to to. Trzeba czekać na kwiatki. Przecież i bez nazw są piękne
Faktycznie niełatwo rozpoznać 1 i 3. Co do jedynki mam przypuszczenia, ale nikłe szanse, że to to. Trzeba czekać na kwiatki. Przecież i bez nazw są piękne
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Akurat jestem dość świeżo po prelekcji o sulkach wśród, których są takie, którym bliżej do weingarcji a siedzą w sulkorebucjach Możliwe, że 6 to właśnie jedna z tych sulek-weingarcji
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Typuję podobnie jak Krzysztof (spy) choć z małym uzupełnieniem
nr. 4. G. damsii var. centrispinum
nr. 5. G. quehlinaum
Ta zagadka była łatwiejsza :P
nr. 4. G. damsii var. centrispinum
nr. 5. G. quehlinaum
Ta zagadka była łatwiejsza :P
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wydaje mi się, że 6 jest bez kwiatów nie do rozpoznania. Np. jest taki rodzaj o nazwie Arequipa, który obecnie zalicza się do Oreocereus. Roślinka ze zdjęcia też może do niego należeć. Przykładowa fotka na poniższym linku.
http://www.henkhallo.nl/fotoalbum/pages ... Tacna.html
Sugeruję na przyszłość kupować roślinki już oznaczone. Będzie łatwiej.
http://www.henkhallo.nl/fotoalbum/pages ... Tacna.html
Sugeruję na przyszłość kupować roślinki już oznaczone. Będzie łatwiej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Krzysztof - I właśnie dlatego je wziełam . Oczywiście marzę po cichutku o kwitnięciach, ale i bez nich są śliczne . Dziękuję za rozpoznanie .Spy pisze:Przecież i bez nazw są piękne
Artur - Ja w życiu jeszcze o nich nie słyszałam . Przynajmniej nie pamiętam . Wiele jeszcze przede mną studiowania .Artur89 pisze:jestem dość świeżo po prelekcji o sulkach
Henryk - Uzupełnienia są zawsze mile widziane .hen_s pisze:z małym uzupełnieniem
Tomek - Przyznam Ci rację, że byłoby łatwiej. Jednak oznaczone są tylko te sporo większe kaktusy. Wśród tych przeciętnych rozmiarów jest o wiele większy wybór i zawsze też można jakąś wyrośniętą ładną sztukę znaleźć po przystępniejszej niższej cenie . Przeglądam również te oznaczone, żeby znaleźć nazwę dla moich ale niestety oznaczonych jest z tych rodzajów niewiele albo nie ma wcale. Dziękuję za pomoc .blabla pisze:Sugeruję na przyszłość kupować roślinki już oznaczone. Będzie łatwiej.
Kandid - Witam Cię w moim wątku i ogólnie na Forum . Zapraszam ponownie .
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Szalejka
To już choroba .julita20 pisze:Szalejka
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Ale ja też tak chce tylko naprawde nie ma gdzie kupić tak bezpośrednio takich cudności.
Julita - Przynajmiej zaoszczędzisz troszeczkę
Dziś zawitało u nas na troszkę słońce . Przewietrzyłam maleństwa i udało mi się zrobić zdjęcia 1 i 3, na których chyba troszkę lepiej widać różnicę.
Dziś zawitało u nas na troszkę słońce . Przewietrzyłam maleństwa i udało mi się zrobić zdjęcia 1 i 3, na których chyba troszkę lepiej widać różnicę.
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
ten u góry taki sam jak mój przedostatni gymnolkowy zakup
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania