Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

Pierwszy raz widzę Świerzbnicę knautia macedonica , czy to te różowe i zielone kwiatki? Te zielone świetnie by mi pasowały, tylko ciekawe, czy u nas są dostępne?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, pieknie ;:138
Och mogłoby u nas zrobić sie troszkę cieplej, bo na razie przyjemności z siedzenia w ogrodzie nie ma żadnej. dziś książka, kocyk i ciepła herbatka.
Moje agapanty w tym roku strajkują :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Wiesiu kupiłam sobie klematisa takiego jak ty masz taki piękny u ciebie montana"Freda" powiedz jaką temperature minusową on wytrzymuje. Czy uchowały ci się te piękne duże dzwonki z falbanką?
pozdrawiam Halina

*spis wątków
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu, ładne foteczki, celne ujęcia i bardzo trafne opisy :uszy
Co do fotografowania, to wiem o czym piszesz, bo ja też nieźle się"napocę" przy robieniu zdjęć, a lustrzanki nie mam :lol:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu bardzo przytulny kącik wypoczynkowy,przy boku z Agapantem i pachnących róż... :D
Biedronki u mnie poszalały w tym roku...mnóstwo larw ,które były powodem nie stosowania chemii na bruzdownice,teraz wycinając przekwitłe kwiatostany,pozbawiam się tych niszczycieli... ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie poweekendowo. :wit
Wiałam dużo gości i jeszcze trochę zostało z nami po weekendzie. Więc czasu nie było by cokolwiek
porobić w ogrodzie albo podziałać na forum. Ale wszyscy goście bardzo chwalą ogród, więc jestem
w skowronkach że im się podoba. :heja

Oliweczko, z knauti bedziesz na pewno zadowolona, to tez dobry dodatek pod róże ;:108

Loki, ja dalej zbieram suche liście opadłe po tych dwódniawych upałach. A jeden z kwiatów dalii
chyba się nie rozwinie pączek wygląda na zasuszony. Bardzo lubię te kalifornisjkie maczki, szczególnie
że można dostać różne odmiany nasionek i one są bardzo ładne. No i oczywiście to są maczki ;:138

Gabi, szkoda oleoandra, on lubi wodę ale chyba bez przesady. W ciepłych krajach rośnie w strumykach
z głową na słońcu, tak samo jak mięta. Knautia kładzie się równo, więc co roku ja podwiazuję. Ale
najbardziej wykładają mi się złocienie, w tym roku leżą pokotem po nic im nie dałam jako podpórkę.
Za to podwiązałam perowską co też ma tą skłonność do pokładania.
Nie ma to jak monardy i jeżówki, te to stoją zawsze na baczność. ;:108 :D

Agatko, te zilone to nie kwiatki tylko zielone szypółki po przekwitniętych bordowych kwiatkach.
One tak pozostają długo na łodyżkach i ich wcale nie obcinam bo fajnie wyglądają. W Polsce nie mam
pojęcia czy sprzedają świerzbice, może na all?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja także muszę się zaopatrzyć w tę świerzbnicę. U mnie w centrum ogrodniczym jest ta roślinka, ale wyglada niepozornie, natomiast widzę, że keidy się rozrośnie, staje się całkiem romantyczna. Ja osobiście lubię takie delikatne kwaituszki jako tło do większych :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dorotko, może Twoje agapanty muszą zrobić sobie troche wakacji i odpocząć od ciągłego kwitnienia :?
Mam nadzieję że pogoda już się poprawiła tak jak u nas. Teraz jest ideał, 25 stopni w cieniu i bardzo miło
jest posiedzieć na tarasie. Nie za gorąco i nie za zimno, tak w sam raz :P

Halinko, z tego co wiem to clematisy montana wytrzymują duże mrozy, ale niestety przemarzają im pąki kwiatowe,
bo one już są wytworzane na jasieni. I wtedy te clematisy mało kwitnie albo wcale jak są duże mrozy zimą. Dzwoneczków
z falbanką niestety już nie mam, bo to dwuletnia roślinka. A czekałam nieciepliwie na zbiór nasion by je wysiać, i niestety
one w ogóle nie wytworzyły nasienników i nie było ziarnek. Pewnie jakiś hybryd bezpłodny niestety. Będę musiała się za
nim obejrzeć na nowo w ogrodniczych bo jest naprawdę bardzo atrakcyjny. ;:108

Ewciu, ciężko zrobić czasami jakieś ładne zdjęcia ale samo 'pocenie' się przy nich też jest przyjemne i ja je bradzo lubię.
A jako nagroda jak się juz uzyska jakieś ładne fotki to tak jak mówią Francuzi 'Czereśnia na cieście' albo wygrana w lotka.
To dopiero jest radocha. Bez lustrzanki też można przecież robić prześliczne zdjęcia a Twoje są tego najlepszym przykładem ;:138

Neluś, ja w tym roku mam ogromna ilość przeróżnych biedronek, ale pojawiły sie też takie robaczki czarne z białym
paskiem w poprzek i nie wiem co to za stwór. Jest go wszędzie pełno i składa nawet larwy pod korą martwych drzew,
wygryzając przy tym małe okrągłe dziurki. Jakoś nie mogę ani go sfotografować bo za szybki, ani znaleźć coś o nim w necie
i nie wiem czy jest bardzo szkodliwy czy nie ani jaką chemię zastosować by się go pozbyć ;:223

Wandziu, fakt że takie drobne kwiatki bardzo podkreślają urodę innych większych kwiatów wiąwszy chociaż za przykład
gipsówkę z różami. A świerzbnicę naprawdę warto mieć. Sama się zdziwiłam że tak ładnie się rozrasta z jednej sadzonki ;:108
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Żeby nie było tylko czarno biało, to kilka ogrodowych kolorków

Czekam na całusa
Obrazek

Fiolet też jest przecież ładny

Obrazek

Jak nam dobrze razem

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Królewiczu Kochany już całuska przesłałam jak byłam na tarasiku ale wiem dla takiego pięknisia to musi tu być sznur pięknych forumek, o już widzę biegną..............

Wiesiu połączenia super, pasują to jak ma być nie dobrze ;:224

;:3 ;:3 ;:3
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Wiesiu :)
Fotki urzekające :D a podpisy pod nimi mnie rozbroiły :lol:
Heliotrop u Ciebie śliczny !!! U mnie po paru słonecznych dniach z lupą w ręku można dojrzeć zawiązki pąków na heliotropach ... no i z niecierpliwością czekam aż zakwitnie ;:65 tyle że od dzisiaj już nam sie pomału pogoda psuje.... chmurzyska wracają i deszcze od środy :evil:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, :uszy szkoda, że nie jestem księżniczką, by dać całuska Żabkowi. :;230
Super te fotki i wszystkie tytuły trafione na 100%.
Świetna zabawa, jestem coraz bardziej ciekawa następnych podpisanych zdjęć. ;:65
Całuski dla Ciebie. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? Dzisiaj znowu upał przysolił, a że się go nie spodziewałem, to nic nie podlałem z rana i teraz wszystko zaczyna smętnie więdnąć. No ale póki słońce nie zejdzie z balkonu, to nie popędzę konewką, bo to się czasami może podobno źle skończyć.

Co do maczków ? ja w ogóle wszelakie maczki lubię. Na przyszły rok mamy już nasionka mieszanki maczków kalifornijskich o kwiatach pełnych, a kusi mnie, żeby jeszcze dokupić takie o kwiatach pojedynczych i zrobić mixa. A tak jeszcze w temacie ? doczekałem się mojego pierwszego maku lekarskiego. I skaczę z radości.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”