Kompostownik i jego rola.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompostownik i jego rola.
Przede wszystkim należy je pociąć na drobne kawałki.
Po drugie powinno się je przesypać odrobiną wapna, a najlepiej popiołem dzewnym(zwłaszcza z drzew liściastych). Sądze że jednak powinnaś je po prostu spalić/wyrzucić gdyż będą się bardzo długo kompostowały.
Po drugie powinno się je przesypać odrobiną wapna, a najlepiej popiołem dzewnym(zwłaszcza z drzew liściastych). Sądze że jednak powinnaś je po prostu spalić/wyrzucić gdyż będą się bardzo długo kompostowały.
Dziękuję za odpowiedź. Niestety palenie odpada-teren miejski i mnóstwo wścibskich sąsiadów, którym wszystko przeszkadza. Rozdrabniarki nie posiadam.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj wybierałam kompost z ubiegłego sezonu.
Były w nim gałązki ze strzyżenia żywopłotu z żywotników.
Musiałam je wybrać i przerzucić do drugiej komory.
Wolniej się rozkładają, może po prostu kompostować je na osobnej stercie i wykorzystywać pod rośliny kwasolubne?
Były w nim gałązki ze strzyżenia żywopłotu z żywotników.
Musiałam je wybrać i przerzucić do drugiej komory.
Wolniej się rozkładają, może po prostu kompostować je na osobnej stercie i wykorzystywać pod rośliny kwasolubne?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
Żeby rozdrobnić gałęzie można rozłożyć płótno na nim postawić jakiś pniaczek i porąbać je siekierą.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, mam pytanie : czy popiół po spaleniu różnych odpadków ogrodowych i drewna można sypać do kompostownika?
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
-
jeśli są to tylko odpady z ogrodu, to oczywiście że tak.
A popiół z kominka?
Z tym to mam takie jeszcze wątpliwości, że popiół kominkowy się rozmija sezonowo: większe ilości powstają zimą, kiedy to kompostownik właściwie śpi, a na dodatek nie dorzuca się do niego jakichś "nowości". I co wtedy - tak dorzucać i dorzucać ten popiół?... To będzie niezła warstwa...
Bo wiosną i latem to już się jakoś wymiesza.
A może gromadzić do lata?
Z tym to mam takie jeszcze wątpliwości, że popiół kominkowy się rozmija sezonowo: większe ilości powstają zimą, kiedy to kompostownik właściwie śpi, a na dodatek nie dorzuca się do niego jakichś "nowości". I co wtedy - tak dorzucać i dorzucać ten popiół?... To będzie niezła warstwa...
Bo wiosną i latem to już się jakoś wymiesza.
A może gromadzić do lata?
-
Zasadniczo można sypać do kompostownika.Jednak najlepiej będzie go zbierać i dosypywać małymi ilościami latem co przyśpieszy rozkład i odkwasi kompostowany materiał.
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Popiół z drzewa i biomasy w zbyt dużej ilości w kompoście może spowolnić przerabianie pryzmy i utrudnić życie różnym pożytecznym robaczkom tam bytującym.
W sezonie zimowym najlepiej popiół rozsypywać po przekopanych grządkach, wtedy to dobry nawóz. Ewentualnie popiół można gromadzić w workach i używać kiedy indziej jako nawóz.
Oczywiście używamy tylko popiołów z biomasy. Wszelkie popioły po plastikach, węglu itp. nie nadają się na nawożenie roślin.
W sezonie zimowym najlepiej popiół rozsypywać po przekopanych grządkach, wtedy to dobry nawóz. Ewentualnie popiół można gromadzić w workach i używać kiedy indziej jako nawóz.
Oczywiście używamy tylko popiołów z biomasy. Wszelkie popioły po plastikach, węglu itp. nie nadają się na nawożenie roślin.
No to tak właśnie mi się wydawało.
Czyli trochę może być, ale z umiarem.
No to sobie będę wysypywać trochę tu, trochę tam.
Pamparam parampampam jeszcze gdzieś tam popiół mam...
Czyli trochę może być, ale z umiarem.
No to sobie będę wysypywać trochę tu, trochę tam.
Pamparam parampampam jeszcze gdzieś tam popiół mam...
- BogusiaJA
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2012, o 13:19
Przecież to oczywiste, że odpady z tworzyw sztucznych, nawet po "przepuszczeniu" ich przez kompostownik, nie nadają się do nawożenia roślin. Pytanie, czy chciałbyś być karmiony plastikiem? Wydaje mi się, że odpowiedź jest wszystkim znana
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Z tym popiołem, to zauważyłem, że gdy go dosypywałem do kompostu, w ogóle nie było w nim dżdżownic. Teraz do kompostownika wyrzucam wyłącznie chwasty z korzenami nieotrzepanymi z ziemi, na przemian ze skoszoną trawą. Od dżdżownic aż się roi. A popiół z kominka gromadzę w 200-litrowej beczce po oleju, a później rozsypuję na działce bezpośrednio przed kopaniem.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
Czy mogę postawić kompostownik koło studni ?
Czy jest jakieś zagrożenie dla wody ?
Czy jest jakieś zagrożenie dla wody ?