Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Witam,
Próbowałem sadzić w tym roku szpinak (Matador) z rozsady, wysiany 15.08 na miejsce stałe 28.09. Wiem że szpinak nie lubi za bardzo przesadzania ale akurat ja mogę go dopiero posadzić po cukinii (czyli po pierwszych przymrozkach). Siałem je w pudełkach po danonkach. Generalnie rósł ładnie ale tak po miesiącu jakby coś mu zaczęło doskwierać po przesadzeniu też trochę marudził ale po 1-2 tyg ruszył ....no niestety te 3-4 tyg zabrakło w jego wegetacji zjadam go teraz bo nie wierzę że do zimy dużo urośnie.
Zastanawiam się co zaszkodziło tej rozsadzie:
- za małe pojemniki ,
- ziemia (do rozsad) się wyjałowiła,
- przesuszenie
- przelanie
Pozdrawiam i bardzo dziękuję z góry za wskazówki
Darek
Próbowałem sadzić w tym roku szpinak (Matador) z rozsady, wysiany 15.08 na miejsce stałe 28.09. Wiem że szpinak nie lubi za bardzo przesadzania ale akurat ja mogę go dopiero posadzić po cukinii (czyli po pierwszych przymrozkach). Siałem je w pudełkach po danonkach. Generalnie rósł ładnie ale tak po miesiącu jakby coś mu zaczęło doskwierać po przesadzeniu też trochę marudził ale po 1-2 tyg ruszył ....no niestety te 3-4 tyg zabrakło w jego wegetacji zjadam go teraz bo nie wierzę że do zimy dużo urośnie.
Zastanawiam się co zaszkodziło tej rozsadzie:
- za małe pojemniki ,
- ziemia (do rozsad) się wyjałowiła,
- przesuszenie
- przelanie
Pozdrawiam i bardzo dziękuję z góry za wskazówki
Darek
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Znalazłam taką informację na temat szpinaku 'Malabar'
W krajach afrykańskich i azjatyckich szpinak Malabar (Basella alba) i czerwony szpinak Malabar (Basella alba rubra) są najbardziej popularnymi zielonymi warzywami liściastymi. W małych osadach, wioskach, plemionach w Kamerunie, osoby zajmujące się leczeniem ludności często korzystały z tych roślin w celu zwiększenia libida oraz jako panaceum na bezpłodność.
W krajach afrykańskich i azjatyckich szpinak Malabar (Basella alba) i czerwony szpinak Malabar (Basella alba rubra) są najbardziej popularnymi zielonymi warzywami liściastymi. W małych osadach, wioskach, plemionach w Kamerunie, osoby zajmujące się leczeniem ludności często korzystały z tych roślin w celu zwiększenia libida oraz jako panaceum na bezpłodność.
Super ciekawostka
I dobry argument dla niejadków szpinakowych.
Jedz jedz kochanie, bedziesz hm..... zdrowszy (w łóżku)
I dobry argument dla niejadków szpinakowych.
Jedz jedz kochanie, bedziesz hm..... zdrowszy (w łóżku)
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
Ja też miałam z akcji wymiany szpinak Malabar. Niestety nawet nie udało mi się spróbować jak smakuje. Wsadziłam sadzonkę przy siatce, żeby się wspinał. Tak się wkręcił w tą siatkę, że nie sposób było go rozplątać. Miejsce wybrałam złe, susza tez mu doskwierała - u mnie porażka. Przed przymrozkami w ramach eksperymentu wsadziłam szpinak do doniczki i spróbuję go przezimować w mieszkaniu. Jak na razie wypuścił nowe łodyżki i zaczął się rozkrzewiać.
millka, bardzo przydaje się Twój opis, właśnie czytam, bo mam od Ciebie nasionka z akcji
Podpowiedz (lub podpowiedzcie) jeszcze kiedy mniej więcej posadzić nasionka po namoczeniu do doniczki. Znalazłam opis, że kiełkuje od 2 do 10 tygodni, a to robi różnicę...
Dancysia, i jak, przeżył Twój szpinak?
Podpowiedz (lub podpowiedzcie) jeszcze kiedy mniej więcej posadzić nasionka po namoczeniu do doniczki. Znalazłam opis, że kiełkuje od 2 do 10 tygodni, a to robi różnicę...
Dancysia, i jak, przeżył Twój szpinak?
- Prymulka
- 100p
- Od: 17 lut 2015, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można ,,uprawiać,, szpinak Matador w doniczce?:-)
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można,wszystko można,tylko z racji że Matador ma nieco większe liście,wymaga trochę więcej miejsca i okna gdzie najdłużej operuje słońce.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Prymulka
- 100p
- Od: 17 lut 2015, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więc myślę, że u mnie na parapecie bedzie mu dobrze (okno południowe i parapet też ma do dyspozycji bardzo szeroki)
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Posiałam tydzień temu szpinak zimowy do doniczki. Jest długi na dłoń. Wiotkie to takie
Przepikować do większych pojemnikow? Chłodzić dopóki nie ma mrozów? Nie wiem skąd mi się wzięlo to sianie szpinaku. Nie mogę znaleźć w jakim wątku był poruszany ten temat. Coś muszę sensownego z nim zrobić bo na oknie rosnąć to on nie będzie.
Pozdrawiam
Edycja: strona 13 tego wątku
Przepikować do większych pojemnikow? Chłodzić dopóki nie ma mrozów? Nie wiem skąd mi się wzięlo to sianie szpinaku. Nie mogę znaleźć w jakim wątku był poruszany ten temat. Coś muszę sensownego z nim zrobić bo na oknie rosnąć to on nie będzie.
Pozdrawiam
Edycja: strona 13 tego wątku
Pozdrawiam Jola
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szpinak zimowy "Olbrzym" posiałem jesienią, a drugą partię posieję bezpośrednio do gruntu w połowie marca. Zbiory planuję na połowę maja, bo w ich miejsce posadzę pomidory.
Myślę, że w domu ten szpinak nie będzie się dobrze czuł - za ciepło.
Pozdrawiam
Adam
Myślę, że w domu ten szpinak nie będzie się dobrze czuł - za ciepło.
Pozdrawiam
Adam
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Dzisiaj wzięlam na wacik testowo Malabar, co mnie zdziwiło barwi wode i waciki na fioletowo dosłownie jak nadmanganian, to normalne czy były one w czymś maczane? Jak myślicie? Mam nadzieje też że Milka coś podpowie