Dalie wymagania,problemy - cz.2
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie - cz.2
I ja w tym roku będę miał dalie wsadziłem je już ze 3 tygodnie temu i mają już spore liście
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pewnie mszyce. No wyobraź sobie, jakim smakołykiem muszą być dalie w sosie czosnkowym. Aż sam dostaję wilczego apetytu, jak sobie o tym pomyślę.Zibi_41 pisze:Dalie czy mszyce
Pozdrawiam!
LOKI
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
to tak Zibi po Zjezdzie humor zostałZibi_41 pisze:Dalie czy mszyce
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
U mnie zakwitła dalia w doniczce - melody allegro i zawiedziona jestem bo w ogóle nie przypomina tej ze zdjęcia zobaczymy jak te w ogrodzie będą wyglądały...
- Locutus
- Kontakt:
Mnie wczoraj przy podlewaniu opadła szczęka. Jak już mówiłem ? karpy mi zimą nadmiernie wyschły i po posadzeniu tylko jedna trzecia z nich obudziła się do życia. A tymczasem wczoraj zauważyłem, że jedna z nich ? milcząca od czasu posadzenia do donicy, czyli od 3. marca ? wypuściła całkiem dorodne pędy. Wierzyć się nie chce. Aż dwóch miesięcy potrzebowała, żeby ożyć, ale jednak ożyła.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
wygląda na to to, że jedno i drugie. Dalie się rozrastają spokojnie i kwitną a trup się gęsto nie ściele pod ich nogami co sprawia ze i ja jestem zadowolona więc wychodzi na to, że zadowoleni mogą być wszyscy , nie tylko dalie i mszyceZibi_41 pisze:Dalie czy mszyce
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Czy takie karłowe dalie kupowane teraz kwitnące z rozsady kwitną wam całe lato? Moja mama w zeszłym sezonie takie posadziła w donicach i jak przekwitły to później już niechętnie tworzyły pąki
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie przekwitły kwiaty "sklepowe", rośliny odpoczęły, przystosowały się do nowych warunków, a potem znów zakwitły.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Magda, napisz proszę, jak przyrządzasz te specyfiki.magda-hm pisze:Ja nie stosuję zabójczej chemii na kilka mszyc i je przepędzam wywarem z czosnku (to było w pierwszej kolejności) a teraz pokrzywą i wyglądają na zadowoloneMirellaM pisze:Jak sobie radzicie z mszycami na daliach?
Bo w ubiegłym roku myłam rośliny w szarym mydle. Najpierw w misce robiłam mydliny a potem polewałam albo nawet myłam cynie i stokrotki. Im nie szkodziło, mszycom się nie podobała kąpiel. Może mają alergię na mydło?
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Oooo właśnie własnie napisz "MAGDA-HM" jak robisz te mikstury???
Oj bo bardzo Nam mogą się przydać!
Oj bo bardzo Nam mogą się przydać!
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
Tu w tym wątku cytowałam przepis na miksturę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=54657 zaczerpnięta z wątku "Erazma" w dziale pestycydy i coś tam. Tam jest mnóstwo przepisów a ja po prostu skorzystałam najpierw z oprysku wywarem czosnkiem a potem z pokrzywy zalanej na 24h wodą, odcedzonej i gotowej do pryskania. U mnie poskutkowało. Roślin zniszczonych nie zauważyłam a kwiaty się rozwijają więc chyba jest dobrze
znalazłąm link do tego wątku gdzie jest mnóstwo różnych przepisów wiec podaję dla wszystkich zainteresowanych: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253
znalazłąm link do tego wątku gdzie jest mnóstwo różnych przepisów wiec podaję dla wszystkich zainteresowanych: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=253
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- Locutus
- Kontakt:
Jest pierwsza kwitnąca dalia u mnie! Moje dalie Mignon siane były w zeszłym roku, wykształciły ładne karpy, które przechowałem przez zimę i wsadziłem do donicy 3. marca. A oto i pierwszy efekt:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
na moich daliach są jakieś czarne robaczki na ogonkach od liści, chyba mrówki je lubią bo ciagle się tam kręcą - czy to mszyce?
edit - właśnie się dowiedziałam, że mszyce mogą być też czarne więc co lepsze - pokrzywa czy czosnek? a może naprzemiennie?
edit - właśnie się dowiedziałam, że mszyce mogą być też czarne więc co lepsze - pokrzywa czy czosnek? a może naprzemiennie?
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany