Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
A z tą nieobecnością w domu u mnie tak samo:), w szklarni nie wiadomo kiedy czas mija:).
Moje papryki No nie chcą zakwitnąć i już, coraz więcej pączków ale żadnego kwiatu a gdzie owoce???? Mam też krzaczki w ogóle bez pączków i te chyba są stracone:(:(.
Moje papryki No nie chcą zakwitnąć i już, coraz więcej pączków ale żadnego kwiatu a gdzie owoce???? Mam też krzaczki w ogóle bez pączków i te chyba są stracone:(:(.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje tunelowe:
Najszybciej zawiązała słodka papryka nn z Tesco (zdjęcie 1 i 2) Krzak też jakiś wysoki, inny niż pozostałe.
Najszybciej zawiązała słodka papryka nn z Tesco (zdjęcie 1 i 2) Krzak też jakiś wysoki, inny niż pozostałe.
Pozdrawiam, Marta.
Witam,
W tunelu mam papryki odmiany Elf Zielonki i Ożarowska oraz ostrą Cyklon. Czy te papryki należy ciąć? Usunąłem zalążek pierwszego owoca w głównym rozgałęzieniu oraz liście pod nim. Większość papryk ma po 3 pędy główne, w nich ma zawiązki owoców a także kolejne pędy i one też mają kolejne zawiązki owoców. Wygląda to mniej więcej tak jak by na paprykach było już z 10 mikro owoców (są tak malutkie, bo późno je wysiałem). Taka ilość wydaje się ok, ale niebawem znowu będzie rozgałęzienie i kolejne owoce. Dlatego pytanie do Was czy te odmiany należy ciąć? Jeżeli tak to jak to zrobić. To moja pierwsza uprawa i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
W tunelu mam papryki odmiany Elf Zielonki i Ożarowska oraz ostrą Cyklon. Czy te papryki należy ciąć? Usunąłem zalążek pierwszego owoca w głównym rozgałęzieniu oraz liście pod nim. Większość papryk ma po 3 pędy główne, w nich ma zawiązki owoców a także kolejne pędy i one też mają kolejne zawiązki owoców. Wygląda to mniej więcej tak jak by na paprykach było już z 10 mikro owoców (są tak malutkie, bo późno je wysiałem). Taka ilość wydaje się ok, ale niebawem znowu będzie rozgałęzienie i kolejne owoce. Dlatego pytanie do Was czy te odmiany należy ciąć? Jeżeli tak to jak to zrobić. To moja pierwsza uprawa i kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam dwa krzaczki papryki na jednej jest ładny owoc reszta po przekwitaniu odpada jaka może być tego przyczyna i jak im pomóc żeby nie odpadały te papryczki. Dodam ze jest to odmiana słodka NN
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Papryki tak właśnie dojrzewają, najpierw robią się na nich smugi granatowo-czarne (na niektórych odmianach) .
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
Jode22 trochę mnie uspokoiłaś, odmiany czerwone a robią się granatowo - fioletowe, jako że pierwszy raz mam papryki dlatego było to niepokojące dla mnie zjawisko.
- Ika2008
Mam w tunelu kilka odmian papryki i niektóre krzaki się bardzo rozrosły wszerz, obficie kwitną i mają już po kilka malutkich owocków. Zrobił sie straszny gąszcz i już wiem,że po prostu były posadzone w zbyt małych odstępach.
Czy można kilka przesadzić do gruntu bez szkody dla całej rośliny i ujemnego wpływu na owocowanie? Czy raczej się spodziewać,że papryka się "zezłości" i zrzuci kwiatki i zawiązki?
Czy można kilka przesadzić do gruntu bez szkody dla całej rośliny i ujemnego wpływu na owocowanie? Czy raczej się spodziewać,że papryka się "zezłości" i zrzuci kwiatki i zawiązki?
Pozdrawiam, Marta.
- jode22
Za małe odstępy czyli jakie . Przesadzanie rozrośniętych roślin jest bardzo ryzykowne, bo na pewno to odchorują - tak jak pisałaś, zrzucaniem kwiatów i zawiązków. Lepiej przerzedzić same krzaki, usunąć dolne liście do pierwszego rozwidlenia (jeżeli górna czuprynka jest już spora). Pomoże też na pewno przywiązanie do palików, bo gałązki nie będą się rozkładać (to i tak trzeba zrobić, bo często pod ciężarem owoców gałązki się wyłamują). Zrobić też przegląd pędów i pousuwać wilki (tak, tak, u papryki też są )
- Ika2008
Jolu dziękuję za rady ale jednak zaryzykowałam. 4 krzaczki poszły wczoraj do gruntu.
Wykopałam z dużą bryłą ziemi i przeniosłam w nowe miejsce. Korzenie praktycznie nie został naruszone. Wieczorem popadało dość solidnie, w nocy też trochę.
Na chwilę obecną nie widzę na krzakach jakichś niepokojących objawów, nie przywiędły,kwiatki i owoce na razie nie opadły.
Pewnie jakiś szok przeszły ale może ruszą.Dam znać za jakiś czas.
Wykopałam z dużą bryłą ziemi i przeniosłam w nowe miejsce. Korzenie praktycznie nie został naruszone. Wieczorem popadało dość solidnie, w nocy też trochę.
Na chwilę obecną nie widzę na krzakach jakichś niepokojących objawów, nie przywiędły,kwiatki i owoce na razie nie opadły.
Pewnie jakiś szok przeszły ale może ruszą.Dam znać za jakiś czas.
Pozdrawiam, Marta.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie piękne papryki. Moje stoją w miejscu i nawet nie raczyły zakwitnąć (są w tunelu).
Życie, Ty wariacie...
- jode22
Niestety ślimory bardzo lubią papryki, liście i owoce . A potem przy tym wygryzieniu wdaje się infekcja grzybowa .