Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

Poproszę o jej tytuł, zwłaszcza jeśli książka dobra :D
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

Książka jest dosyć stara, a dokładanie z roku 1990. Jej tytuł to "Na działce od wiosny do jesieni", Państwowych Wydawnictw Rolniczych i Leśnych. Co do jej oceny, to trudno mi określić. Mogę Ci zeskanować i wysłać na priva, fragment o arbuzach. Wtedy sam ocenisz. :)
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

O, super :D . Lecę na priv :wit
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

W górach pogoda też jest czasem łaskawa a jak tam słońce przygrzeje to arbuzy mają jak w raju :) jak w zeszłym roku dosiałem nasiona jakoś 15 maja do gruntu to w końcu lipca miałem owoce z nich one przy ciepłej pogodzie potrafią w 6-7 dni wyjść z ziemi :) Ten mój żółty janosik był taki słodki że szok zero porównania z tymi ze sklepu jak zresztą wszystkie, ja mieszkam w kotlinie 60 km od Wrocławia jak się pogórze kaczawskie zaczyna więc jest dużo ciepła szybko :) co do nawożenia ja właśnie je nawożę na oko patrząc jak duże są rośliny i jak rosną ale zazwyczaj wypada to na 1-15 lipca i drugie miesiąc po pierwszym, czasami jakaś sadzonka uschnie zaraz po wzejściu ale ja niczym nie zabezpieczam nasion i nie pryskam przy wschodzeniu, jedynie myje doniczki detergentem aby odkazić, a uschła sadzonka idzie na kompost ale to z 1 na 15 nasadzeń mi się zdarzyło 2 razy, jedynie raz w sezonie miedzianem opryskuje jak widzę na dyniach i cukiniach że się mączniak pojawia na liściach to wtedy zapobiegawczo też i arbuza prysnę :) i zawsze sadze od strony zachodniej 3 rzędy kukurydzy bo u nas wiadome wiatr to w 70% zachodni lub południowo zachodni to maja tam zacisze i spokojnie rosną :)
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29

Post »

a czym to nawozicie jest jakis dobry nawóz naturalny który moge sam zrobiić ?? i ile go dawać kiedy i jak :D okolo
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :)
Jestem nowy na tym i forum i pozdrawiam serdecznie. :)
Mam dużą prośbę o radę w sprawie arbuzików, które prawdopodobnie zepsułem :/
Mimo, że stoją na południowym parapecie wyciągnęły się na średnio 10 cm + i boję się, że mi się połamią...
Nie wiem czy przesadzić je głęboko, aż pod liścienie, czy zostawić tak jak rosną i liczyć, że dotrwają do wysadzania do gruntu?
Będę wdzięczny za każde sugestie :)
Dodam, ze to odmiana "Sugar Baby" wysiana 14 kwietnia. (Janosiki wyglądają podobnie, choć wydają się mieć grubsze łodygi)
Pomoże ktoś nowicjuszowi ??

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Bioy - sama bałam się przesadzania, bo wszyscy piszą, że dyniowate tego nie lubią. Ale te wielodoniczki masz zdecydowanie za małe już w tej chwili. Arbuzy się nie mieszczą. Pokażę zdjęcia moich arbuzów, siane były 6 kwietnia, a przesadzane 28 kwietnia (na stronie 22 tego wątku są zdjęcia, u samej góry). Da się. Przyznaję, że jeden mi padł od razu na drugi dzień, ale 10 pozostało i widać po zdjęciach, jak ruszyły.

-- 7 maja 2012, o 18:25 --

Oczywiście zapomniałam wkleić zdjęcia. Całość:

Obrazek

Zbliżenie:

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki serdeczne za radę. Ruszam przesadzać, nawet jak padnie połowa to i tak będzie dobrze :)
Mam sadzonek arbuza około 40 i melona 30, a miejsca nie za wiele.Jak mniemam mam to przepikować tak żeby tylko 2-3 cm łodygi wystawało?
Bardzo ładne sadzoneczki, nie to co moje... :(
Pozdrawiam, Jacek
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

ja bym aż ich tak głęboko nie pikował, na drugi raz lepiej wyciągaj je na parapet za okno lub po prostu na dwór bo ostatnio było ciągle po 25 stopni w cieniu to by ci tak aż nie wybiegły :) one i tak sie później kładą i ciągną po ziemi więc może nic im nie będzie, ale myślę ze max 5-6 cm nad ziemie listki :) a ja chyba wiem od czego ci się tak wyciągały chyba w tych doniczkach to białe na wierzchu to nie nawóz? jak go tyyyle dałeś to się nie ma co dziwić że urosły jak na drożdżach :D Z naturalnych nawozów można podlać pokrzywą mój tato taka gnojówką sfermentowana w proporcji litr gnojówki na 10l wody podlewa rośliny które lubią i arbuzy też 2 razy zazwyczaj na sezon podleje i nic im sie nie dzieje a rosną ładnie wiec szkodzić nie szkodzi a raczej pomaga jak są zawsze takie ładne :)
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

[quote="gajeczka"]Bioy - sama bałam się przesadzania, bo wszyscy piszą, że dyniowate tego nie lubią.

eee-tam, wsadzałem dla pewności po 2 nasionka do kubeczka, ale przy ściankach po przekątnej. Tam gdzie oba nasionka wzeszły - dzieliłem do oddzielnych kubeczków. Żaden tego nawet nie odczuł.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartekb89 pisze:j a ja chyba wiem od czego ci się tak wyciągały chyba w tych doniczkach to białe na wierzchu to nie nawóz? jak go tyyyle dałeś to się nie ma co dziwić że urosły jak na drożdżach :D
Nie, to nie nawozy a styropian, polecany przez niektórych by spulchnić glebę.
Może to nie potrzebne, pewnie mój błąd :)
Co do gnojowicy z pokrzyw to jak najbardziej będę stosował, ale po wysadzeniu do gleby i po pewnym czasie :)
Pozdrawiam, Jacek
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29

Post »

Bartekb89 a powiedz mi na czym polega odcinanie łodygi po tym jak roślina zawiąże owoc ?? jaki ten owoc musi byc zeby odciąc i w jakiej odległości od owoca?
Ile miałes najwiecej owocó arbuza na jednym krzaczku ??

I jeszcze jedno najważniejsze Chce przesadzić arbuzy do gruntu ok 15 maja i chciałbym dac pod nie jakiś nawóz naturalny bydlęcy jakie musze wykować dołki pod niego ? i w jakiej odległości musi być sadzonka arbuza od tego nawozu zeby go nie spalić

Bardzo CIę proszę o rady gdyż jestem początkujący a chiałbym wychodować kilka tych arbuzów :D

a tak w ogóle to jak sie robi tą pokrzywice ? bo nie mam pojęcia a podobno to dobre :D
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do postu powyżej to mam takie same pytania odnośnie dołków z "kupą" ;)
Jeśli chodzi o gnojowicę z pokrzyw to dajesz kilogram pokrzyw na 10l wody i kisisz często mieszając.
Potem do podlewania rozcieńczasz w stosunku 1:10.
Ja mam taki przepis, jeśli się mylę poprawcie mnie :)
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”