Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Re: Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Nie widzę odnośnika do tego wątku...
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem...
Przeniosłem Twój post do właściwszego wątku, czyli do tego. Poczytaj ten wątek.
Przeniosłem Twój post do właściwszego wątku, czyli do tego. Poczytaj ten wątek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Robert40 jestem ciekaw jak utrzymujesz rośliny w tak dobrej kondycji? Uprawiasz je w domu czy w szklarni? Jakie podłoże stosujesz? U mnie Adenium wysiewane praktycznie rok w rok i nie potrafię utrzymać przy życiu dłużej niż kilka miesięcy.
Pozdrawiam,
Artur
Pozdrawiam,
Artur
- Robert40
- 100p
- Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Powiem szczerze że nie cuduję za bardzo z tymi roślinami i nigdy nie miałem większego kłopotu z ich uprawą. Rośliny od wiosny stoją w ogrodzie - najpierw już w marcu, kwietniu w ciepłe dni wynoszę na dzień a na noc chowam, a jak już ciepłe noce to stoją cały czas na zewnątrz, tak do września, października- zależy od temperatur. Potem stoją resztę roku na parapecie okiennym, wystawa południowa. Przed wiosną przycinam mocno bo pędy zdążą przez zimę wybujać. Podłoże robię tak " na oko" z mieszanki ziemi ogrodowej, włókna kokosowego i wermiculitu, gdzie tego ostatniego jest ok. 25%, reszta ziemia z włóknem pół na pół. Ze 2-3 razy w roku podlewam nawozem, zwykłym florowitem, tyle że trochę bardziej rozcieńczonym niż dla innych roślin. Od lat nie zdarzyło mi się by jakaś roślina zginęła, owszem, siewki i młode czasem potrafią zagnić, ale takie duże sztuki trzymają się dobrze.
Pozdrawiam Robert
- bool
- Kontakt:
A jak z podlewaniem małych roślin? Utrzymujesz stale wilgotne podłoże?
- Robert40
- 100p
Staram się nie przesuszać ale i nie przelewać nadmiernie, jak z wierzchu przesycha to podlać delikatnie. Lepiej często a mniej niż rzadziej a za dużo. Ogólnie wydaje mi się że ważne jest by podłoże było lekkie i przepuszczalne-to załatwia wermiculit i włókno kokosowe. Nie używałem nigdy żwiru, perlitu czy keramzytu jako dodatków, od zawsze wermiculit, skoro rośliny czuły się dobrze to nie miałem potrzeby zmian. Szczerze mówiąc nigdy nie miałem problemów z tym gatunkiem roślin ale też nigdy nie traktowałem ich jako sukulenty, przeciwnie- uważam że lubią regularne podlewanie umiarkowaną ilością wody. Zimą też podlewam regularnie- stoją na parapetach okiennych więc kaloryfery robią swoje, łatwo zbyt mocno przesuszyć. Po przeniesieniu z ogrodu do domu najczęściej tracą sporo liści,ale potem przyzwyczajają się i wiosną wymagają mocnego przycięcia by zachować rozmiary pozwalające na uprawę zimą w domu.
Pozdrawiam Robert
- bool
- Kontakt:
Zakupiłem nasiona i wermiculit, podejmę próbę. Wermiculitu w sumie jeszcze nie stosowałem, więc wypróbuję, może się sprawdzi.
Dzięki za wszelkie informację.
Dzięki za wszelkie informację.
- bool
- Kontakt:
- Robert40
- 100p
Ostatnio przesadziłem do większych pojemników wszystkie 5 szt. wysianych w połowie kwietnia. Powinienem to zrobić już wcześniej ale jakoś czasu nie było. Niedługo czas przyciąć wierzchołki by się rozgałęziły.
Pozdrawiam Robert
- bool
- Kontakt:
Te mniejsze Adenium także trzymasz w sezonie na zewnątrz?
Jeśli tak, to jak długo (kiedy wnosisz)?
Pzdr,
Artur
Jeśli tak, to jak długo (kiedy wnosisz)?
Pzdr,
Artur
- Robert40
- 100p
Na razie jeszcze stoją na zewnątrz, u mnie temperatury w okolicach 10 stopni w nocy więc jeszcze nie zabierałem ich z ogrodu. To kiedy wniosę do domu będzie zależało od pogody, jak się ochłodzi mocniej to trzeba będzie.
Pozdrawiam Robert
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Witajcie wszyscy.
Mam swoje trzy lub cztero letnie rośliny. Popełniałam dużo błędów uprawowych i nie tylko takowych. Posiałam swoje Adenium Obesum. Najkorzystniejszym podłożem było to z akadamy i lawy. Uważam,że jednak nadal coś mu brakuje nie koniecznie wiem co to jest. Zauważyłam w sezonie blednięcie liści i zahamowany wzrost.Teraz połowa uschła to pewnie dlatego,że jest zima.W tej chwili odpoczywają.Po obcięciu w zeszłym roku stożka troszkę się ruszyły.
Mam swoje trzy lub cztero letnie rośliny. Popełniałam dużo błędów uprawowych i nie tylko takowych. Posiałam swoje Adenium Obesum. Najkorzystniejszym podłożem było to z akadamy i lawy. Uważam,że jednak nadal coś mu brakuje nie koniecznie wiem co to jest. Zauważyłam w sezonie blednięcie liści i zahamowany wzrost.Teraz połowa uschła to pewnie dlatego,że jest zima.W tej chwili odpoczywają.Po obcięciu w zeszłym roku stożka troszkę się ruszyły.
Kinia34