Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2010, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy sosna koreańska nadaje się na żywopłot?

Post »

Ja te parę sztuk zasadziłam 1m od płotu i w odstępie 1.5 m od siebie, długość płotu do obsadzenia jest 40mb.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Proponuję skomponować ze sobą odmiany kolumnowe i rozłożyste i do tego jeszcze jakieś liściaste pasujące do iglaków np berberysy dla urozmaicenia :).Moim zdaniem taka dobrze przemyślana kompozycja będzie się dużo ładniej prezentować niż mało wyszukany i nudny szpaler np z samych thui smaragd.Z kolumnowych warte polecenia są jałowce skalne odmiany -skyrocket,blue arrow,blue point,moonglow albo chińskie np - spartan,stricta,blue point,robusta green,obelisk i wiele innych. A z rozłożystych np jałowiec wirginijski grey owl,chiński pfitzeriana, mint julep (2,5m x 1,5 po 10-latach), i bardzo wiele innych.Możesz też posadzić kosodrzewiny -są odmiany dość szybko rosnące i wszystkie
kosodrzewiny bardzo dobrze znoszą cięcie.Również cisy są godne polecenia.
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2010, o 17:56

Post »

Bardzo dziękuję, zaraz przeglądnę wszystkie wymienione rośliny :P
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Re: Jaki żywopłot?

Post »

Czy ktoś z Was posiada żywopłot z bardzo pospolitego krzewu zwanego śnieguliczką (krzew posiada owoce w postaci białych kulek) ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Anieguliczka
Mam okazję dostać kilkanaście młodych krzewów, ale nie wiem czy warto to posadzić.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U moich rodziców takowy rósł i całe dzieciństwo spędziłam na zabawie owocami. Są śliczne i bardzo dekoracyjne. Śnieguliczka jest niekłopotliwa, ale daje odrosty - trzeba ją mocno w ryzach trzymać.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Silvanus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2009, o 19:52

Post »

Witam serdecznie.

Przy domku na wsi posiadam coś w rodzaju sadu (bo strasznie zaniedbany przez wiele lat), graniczący na odcinku 75-100 m z polem uprawnym. Sąsiad przez lata zdecydowanie nadużywał bezkonfliktowości mieszkającej tam starszej osoby, coraz bardziej powiększając swoje pole kosztem tego sadu. Czas najwyższy zrobić z tym porządek, dlatego myślę o posadzeniu tam żywopłotu.

Wymogi.
Chciałbym żeby żywopłot był wysoki oraz gęsty (także zimą, więc pewnie iglasty), oczywistym jest, że dobrze by było nie czekać na taki efekt latami. Kwestia wyglądu jest drugorzędna, i tak nie będzie często przycinany, modelowany. Chodzi mi o tanią, pospolitą roślinę, nie wymagającą przesadnej opieki.
Jeśli chodzi o rodzaj gleby to wiem tyle, że wspomnianemu sąsiadowi rośnie zboże i ziemniaki, a w sadzie królują bujne pokrzywy ;:128

Pozdrawiam!
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Witam na forum. :D
Ja osobiście bym polecił(jeśli chodzi o iglaste)świerk serbski na żywopłot.Nie wymagajacy ,nie choruje gęsty strzelisty pokrój.A i wizualnie to ładnie wygląda(moim skromnym zdaniem najładniejszy świerk bo froma płacząca ).
Z liściastych może żywopłot z Berberysu?Tu inne propozycje
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Poczytaj w razie czego pytaj.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Żywopłot pod 8m wierzbą?

Post »

Witam serdecznie.
Szukam roślin, które urosną i przetrwają pod wierzbą, która ma ca 8m, a gałęzie ma podcięte do wys. 2,5m.
Próbowaliśmy kilka lat temu sadzić świerki, gdy sama wierzba miała niewiele ponad 4m, ale wytrzymały 3, z czego 2 najdalej położone oraz 1, któremu ostały się dwie gałązki i teraz po posadzeniu próbuję go ratować.
Wierzba stoi równo na granicy dwóch działek, moja zagospodarowana (mniej więcej ;) ) druga zaś całkowicie zapuszczona.
Jest piękna więc o wycięciu nie ma mowy, a chciałbym pod nią stworzyć żywopłot chociaż taki do 1,5m, ideał to 2m.
I nie bardzo wiem czy coś wytrzyma takie warunki. Od razu napisze, że wszelkie ażurowe czy drewniane płoty odpadają, tuje, cisy, jałowce wyłącznie jako ostateczność (stwierdzenie, że nie jestem ich fanem to ogromna delikatność).
Może modrzew? Głóg? Tarnina? Ałycza? Co więcej, na razie jest tam pełne słońce przez cały dzień, ale da Bóg, a Bozia pozwoli to za kilka lat będą stały w cieniu przez większość dnia (budowa domu), więc chyba tarnina odpada. Poza tym, jest to północna ściana działki i z niej najwięcej wieje, szczególnie w okresie późna jesień - wczesna wiosna.
Mam nadzieję, że ktoś z Państwa mi pomoże. Nie powiem, wertowałem to forum ale jakoś nie za wiele znalazlem w tym temacie. Owszem, jest jedna odpowiedź, żeby postawić płotek, ale...jak już napisałem, tę ewentualnośc w ogóle odrzucam, wolę mieć pusta przestrzeń.
Pozdrawiam po raz pierwszy.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co posadzić jako żywopłot pod 8m wierzbą?

Post »

Świetnie wygląda tawuła -zerknij u Eli -naprawdę o każdej porze roku jest wspaniała i te jej białe kwiatuszki :wink:
Przejrzyj wcześniejsze stronki Elsi ogródka tam są fotki tawuły o różnej porze roku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=476
Pitoleusz
200p
200p

Post »

Faktycznie! Zapomniałem o tawule, a tak mi się przecież podoba i koniecznie chciałem ją mieć w ogrodzie. Ale wstyd ;) a jakie gatunki najlepiej posadzić w moim przypadku? Pospolitą, nippońską czy obojętnie która, byleby tawuła?
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pęcherznice też sobie poradzą ,są odmiany o barwnych lisciach,można posadzic naprzemiennie,żółtolistną i bordowolistną .
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Pitoleusz
200p
200p

Post »

A które odmiany pęcherznicy będą najlepsze do tych warunków? Osobiście najbardziej lubię kalinolistną o bardzo jasnozielonych liściach, ale ona chyba do cienia się nie nada, gdyż nie będzie pełnego efektu kolorystyki. Mam płot 65m i teraz tak: są forsycje (3m) potem nic bo dąb sobie rośnie (4m) po tym jest wzmiankowana wierzba, następnie przez 35m nie ma nic, a dalej już świerki. Czy tawuła oraz pęcherznica nie będą się gryzły z którymiś z tych roślin?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Gryźć to się nie będą.
Tylko padną.
Cień i susza. Ta wierzba wypije każdą kroplę wody.
W cieniu wytrzyma cis i choina. Tyle, że przy ciąglym nawadnianiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”