ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyniki badania gleby
Panowie zrobiłem badanie gleby i wynik taki :
kategoria agronomiczna gleby - mineralna lekka
pH - 6,11
zasolenie w g NaCI/I - <0,24
N-NO3 - <10,2
P - 44,0
K - <50.0
Ca -607
Mg- 33,0
co o tym sądzicie ?
kategoria agronomiczna gleby - mineralna lekka
pH - 6,11
zasolenie w g NaCI/I - <0,24
N-NO3 - <10,2
P - 44,0
K - <50.0
Ca -607
Mg- 33,0
co o tym sądzicie ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pobieranie i badanie próbek gleby,interpretacja wyników
Bieda aż piszczy. Praktycznie wszystkiego za mało. Dobrze tylko, że zasolenie niskie, to możesz śmiało uzupełnić składniki bez obawy o zasolenie. Bardziej zalecić można znając co chcesz uprawiać i czy to jest pod folią. Jeśli chcesz uzupełnić mineralnymi nawozami, to można dać 100g kredy i 100g dolomitu na 1m2, a po wymieszaniu z ziemią, jakieś dwa tygodnie potem zasilić nieco więcej niż 50g na 1m2 hydrokoplexu, bądź mila jara lub podobnym nawozem wieloskładnikowym.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
gleba pod borówkę
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To nie można dać ani kredy i dolomitu. Do tego jest za wysokie pH, a za mało wapnia. Można zastosować gips, siarczan potasu, siarczan amonu i fosfor w dobrym nawozie wieloskładnikowym. Ale nadal brak dokładniejszych danych, bo na ogół borówkę niektórzy wsadzają w urobioną kwaśną ziemię, którą wsypują w wykopane doły do tego specjalnie przygotowane pod borówkę.
Podaj jak zamierzasz ją uprawiać, bo w tej glebie co masz, to będzie Ci trudno utrzymywać wilgotność, a ciągłe podlewanie, to musisz mieć wodę nadającą się do roślin kwasolubnych.
Podaj jak zamierzasz ją uprawiać, bo w tej glebie co masz, to będzie Ci trudno utrzymywać wilgotność, a ciągłe podlewanie, to musisz mieć wodę nadającą się do roślin kwasolubnych.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
Chodzi o to że borówka już rośnie przy sadzeniu mieszałem ziemie z torfem, nawodnienie już się robi, wodę będę zakwaszał w mauzerach i dopiero z nich na pole, a żeby ziemia miała wszystkie składniki w normie to chyba się zgłoszę do takich ludzi co o nią zadbają , robią badania i mieszają wszystkie potrzebne nawozy, biorą 1500 zł z hektara ja mam pół hektara to 750 zł mnie to wyjdzie plus koszta nawozów
- ekopom
- -Moderator Forum-.
robert16zgas, najpierw piszesz bardzo mało o tym co chcesz wiedzieć, trzeba Cię wypytywać o szczegóły, a teraz chcesz wynająć firmę nad opieką swojej uprawy. Dobrze postępujesz, to może weź ich tylko do jeszcze mniejszej powierzchni, a resztę będziesz uprawiał podobnie, tylko czy do tego pół hektara będą chcieli się zająć. A tak dla ciekawości porównaj zalecenia tu z forum i z firmy profesjonalnej. Dotąd Ci doradzałem w ciemno nie wiedząc tego co przed chwilą napisałeś.
Radzę na teraz: jak będziesz mógł, to w najbliższym czasie zastosuj siarczan potasu 30g/1m2, pod koniec kwietnia w obawie przed przymrozkami siarczan amonu 20g/1m2. Zakup w hurtowni chemicznej kwas fosforowy i nim zakwaszaj wodę i przy okazji zasilisz fosforem. Także kwas azotowy można w późniejszym czasie podać z wodą, ale to już jak na dobre ruszy wegetacja.
Także warto nawozić nawozami kristalon, na początek można zasilić czerwonym i jeśli zrezygnujesz z siarczanu amonu, to dołóż kristalon fioletowy. także musisz zaopatrzyć w siarczan magnezu.
Także ważne jest jak wyglądają krzaki, czy już się ukorzeniły itp.
Radzę na teraz: jak będziesz mógł, to w najbliższym czasie zastosuj siarczan potasu 30g/1m2, pod koniec kwietnia w obawie przed przymrozkami siarczan amonu 20g/1m2. Zakup w hurtowni chemicznej kwas fosforowy i nim zakwaszaj wodę i przy okazji zasilisz fosforem. Także kwas azotowy można w późniejszym czasie podać z wodą, ale to już jak na dobre ruszy wegetacja.
Także warto nawozić nawozami kristalon, na początek można zasilić czerwonym i jeśli zrezygnujesz z siarczanu amonu, to dołóż kristalon fioletowy. także musisz zaopatrzyć w siarczan magnezu.
Także ważne jest jak wyglądają krzaki, czy już się ukorzeniły itp.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
A co powiesz na temat nawozu florovit do borówki ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wysoka cena do zawartości składników.
pozdrawiam Ludwik
Wyniki badań gleby i co dalej
Cześć, dzisiaj przyszły do mnie wyniki analizy glebowej. Więc jest tak:
Zawartość przyswajalnych form w mg/100g gleby
pH-6,2
Fosfor-19,6
Potas-19,3
Magnez-15,9
Stosunek K:Mg- 1,2
Czy zawartość fosforu i magnezu nie jest za wysoka (przenawożona)? Dodam że nie stosowałem żadnych nawozów mineralnych. Czy np. wyparzenie gleby w piekarniku może wpływać na zmianę wyników?
Zawartość przyswajalnych form w mg/100g gleby
pH-6,2
Fosfor-19,6
Potas-19,3
Magnez-15,9
Stosunek K:Mg- 1,2
Czy zawartość fosforu i magnezu nie jest za wysoka (przenawożona)? Dodam że nie stosowałem żadnych nawozów mineralnych. Czy np. wyparzenie gleby w piekarniku może wpływać na zmianę wyników?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia
A azotu ile?
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Zawartość przyswajalnych form w mg/100g gleby.
Ja mam mg/dm3.
Ja mam mg/dm3.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
krzys132, czy tylko te wyniki miałeś robione, brakuje azotu, zasolenia i wapnia. Także mile widziane, skąd ta ziemia i co chcesz w niej posadzić, bądź wysiać.
pozdrawiam Ludwik
Jak wyczytałem to jest to analiza polowa (podstawy) a nie ogrodnicza (dokładniejsza). Pierwszy raz byłem i Pani mi taką poleciła więc się zgodziłem. Dlatego brak azotu, zasolenia, wapnia. Zamierzałem posadzić parę malin. Wyczytałem też że nadmiar fosforu i magnezu nie odbija się szkodliwie na roślinach (nie przeszkadza w przyswajaniu innych składników) więc jak to jest?