Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
magda5156
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2014, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

Jakim sposobem najlepiej rozmnażać fiołki afrykańskie? Próbowałam na kilka sposobów i zawsze kończyło się niepowodzeniem. Opiszcie, jak wy to robicie, że macie takie piękne rośliny. ;:180
Awatar użytkownika
magda5156
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Jacku za pomoc, na pewno skorzystam.
Mógłby ktoś rzucić fachowym okiem i ocenić, co dzieje się z tym fiołkiem? Przez zimę trochę go zaniedbałam i przelałam. Czy tego fiołka da się jeszcze uratować?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Ja bym spróbowała go odmłodzić. ;:24 Dolne listki poobrywać, system korzeniowy skrócić , lub całkowicie odciąć i tylko sam czubek po nowej ukorzenić - można w wodzie, lub od razu do ziemi i pod woreczek.
Ale może ktoś ma lepszy pomysł ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
x-Cz-a

Post »

Czubek w wodzie- no nie wiem,nie próbowałam alebezpośrednio w podłoże i owszem nawet się ukorzenił ;:108
Awatar użytkownika
magda5156
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Georginjo i Czereśnio - bardzo dziękuję wam za pomoc. Cieszę się, że mój fiołek ma jeszcze szansę na przeżycie.
Jak chciałabym ten czubek ukorzenić, to jak mam to zrobić? Ile go odciąć (ile liści)? Czy to jest normalne, że te liście są takie pomarszczone? Wcześniej takie nie były. Przepraszam, że tyle pytań, ale bardzo chciałabym uratować tego fiołka, to mój pierwszy fiołek afrykański. :D
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Ty chyba dawno go nie przesadzałaś . Dla tego nowe listki nie wyrosły takie ładne. Poobrywaj te listki na długich ogonkach, utnij stare korzenie i wetknij w świeże luźne podłoże , nakryj woreczkiem. Za parę tygodni powinien się ukorzenić, wtedy worek zdejmiesz.
Czereśnio, dziewczyny pokazywały jak takie odcięte rozetki dawali do ciepliczek z minimalną ilością wody na dnie. Fiołki po prostu miały bardzo wysoką wilgotność , ale tej wody nie dotykały. Piękne brody im wyrastały w bardzo krótkim czasie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magda- a ja gdzieś też czytałam o odmładzaniu fiołków, przez odcięcie pieńka z liśćmi i włożenie go na pływającym kawałku styropianu do wody. Ja tego sposobu nie próbowałam.
Ale odmładzanie - tzn. sposób: odciąć "pieniek" oskubać dolne liście i do pojemniczka z wodą przegotowaną u mnie się świetnie sprawdza.
Teraz, tak odmładzam 3 odmiany.
Gdy Będziesz odmładzać, to Spróbuj sobie jeszcze ukorzenić liście na wszelki wypadek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
_fox_

Post »

Te to młodziutkie rozetki ;:108 ich pierwsze kwitnienie, ale z czasem trzeba coś zadziałać ;:108 chociaż już odcinałem czubek i ukorzeniałem kiedyś

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Debiut... Rob's vanilia trail. Kwiat ma zaledwie 3 mm średnicy, jest uroczy:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
magda5156
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Georginio i justus27, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Przepraszam, że tak późno składam te podziękowania. ;:131
Fiołek aktualnie kwitnie (jeden kwiatuszek i jeden pączek) i obawiam się, że to jest jego ostatnie kwitnienie, więc dam mu na razie spokój. Odcięłam boczne odrosty, włożyłam w ziemię zmieszaną z piaskiem i nakryłam plastikowym, przezroczystym pudełkiem, dobrze zrobiłam? Jak fiołek przekwitnie to spróbuję ukorzenić czubek.
Ja chyba nie mam ręki do fiołków. Nawet jeden listek mi się nie ukorzenił w wodzie czy ziemi. Szkoda mi tych listków, mimo, że to były kundelki. ;:145
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Jeżeli nie wychodzi w wodzie czy ziemi, spróbuj we mchu . Daję do woreczka garstkę, wstawiam listek , spryskuję mgiełką i zamykam. Trzeba po prostu szukać swojego ( czyli odpowiedniego do warunków które w domu masz ) sposobu. U mnie w zimie to mech pomaga, a latem to i woda wystarczy. :D
Z odrostami zrobiłaś dobrze, powinny ukorzenić się, chociaż dla mnie piasek za ciężki i wolę ziemię rozluźnić perlitem (1:1).
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, perlit jest rzeczywiście doskonały, wypróbowałam nie raz w różnych sytuacjach, polecam!

I jeszcze tylko z własnych doświadczeń - ile razy ukorzeniałam listki zimą, to stały i stały tygodniami całymi, a jak tylko nadchodziła wiosna natychmiast coś zaczynało się dziać! Może więc Magdo po prostu próbowałaś w niewłaściwym czasie? Nie zniechęcaj się ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”