Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak odratować storczyka - Krok po kroku
Suche spokojnie możesz wyciąć Od słońca już nie musisz go chronić- wrześniowe promienie są zbyt słabe, by poparzyć liście. Wiosną powinnaś bardziej na to zwrócić uwagę.
Daj znać za tydzień, dwa jak ma się Twój storczyk
Daj znać za tydzień, dwa jak ma się Twój storczyk
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masdevallia Ringens i Cattleya Amethystoglossa
Ok 2 tygodnie temu zakupiłam młodą Masdevallię Ringens, niestety nie mam pewności czy dobrze o nią dbam : trzymam ją w dość jasnym pokoju ale z dala od okna, więc nie świeci na nią słońce i ma trochę cienia. Codziennie rano spryskuję podłoże, keramzyt na którym stoi doniczka i ją samą. Dziś z obawy, że ma za sucho po raz pierwszy ją podlałam. Czy ma ktoś doświadczenie z tą rośliną i może mi co nie co podpowiedzieć? Dodam, że wydaje mi się, że te 2 stare pędy pojaśniały
Równocześnie zakupiłam Cattleyę Amethystoglossa, więc i tu będę wdzięczna za podpowiedzi dotyczące uprawy - na razie stoi na parapecie w słonecznym pokoju i podlałam ją tylko raz kapką wody
Równocześnie zakupiłam Cattleyę Amethystoglossa, więc i tu będę wdzięczna za podpowiedzi dotyczące uprawy - na razie stoi na parapecie w słonecznym pokoju i podlałam ją tylko raz kapką wody
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Masdevallia Ringens i Cattleya Amethystoglossa
jeśli chodzi o Cattleye to znalazłam taką stronę może pomoże Ci choć troszkę
- valdessa_kane
- 500p
Dzięki widziałam już tą stronkę, ale mam nadzieję, że ktoś z forum ma doświadczenie z tą cattleyką bo lubię kilka opinii zdobyć zanim coś zacznę modzić
- valdessa_kane
- 500p
Właśnie się pokusiłam o przegląd korzonków Masdevallii i chyba jest nieciekawie - są gąbczaste, jakby puste w środku i pełno jest gołych nerwów... ale wsadziłam z powrotem w podłoże z tym, że włożyłam je luźniej, żeby było przewiewniej bo było mocno zbite... ale skoro nowy przyrost rośnie to może nie ma dramatu...
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie mam niestety żadnej Masdevalii, ale może lepszym okazałoby się luźne sphagnum?
- valdessa_kane
- 500p
To podłoże to mieszanka sphangum i czegoś drobnego, tak je rozpulchniłam, że zużyłam tylko połowę tego co tam siedziało ale zobaczymy - jak się nie polepszy wszystko wywalę i wsadzę w samo sphagnum.
- valdessa_kane
- 500p
Masdevallie to chyba nie kwiaty dla mnie... 2 stare liście zżółkły i odpadły - został tylko ten mały przyrościk, ewidentnie coś źle przy niej operuję... może dostarczam za mało wody
- valdessa_kane
- 500p
Od kilku dni mieszka w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu, gdzie kaloryfer jest wyłączony, ale może za późno ją przeniosłam... no zobaczymy co to się z tym przyrościkiem będzie tam działo
Masdevalia jest storczykiem chlodnolubnym, cattleya odwrotnie, przu cattleyach nalezy pamietac ze
podczas podlewania nie lubia moczenia pseudobulw.
podczas podlewania nie lubia moczenia pseudobulw.
- valdessa_kane
- 500p
Dobrze wiedziećmysza007 pisze:przu cattleyach nalezy pamietac ze podczas podlewania nie lubia moczenia pseudobulw.
Cattleya ma się całkiem dobrze, choć nie wiem czy nie podlewam za mało ale masdevallia padła - to mój pierwszy stracony storczyk