Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Ja dziś dopiero wykopałam cebulki tulipanów, łuski miały brązowe. Teraz się suszą. Ładnie się rozmnożyły, co mnie cieszy. Czy jesienią wszystkie posadzić - te najmniejsze także.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli tylko masz dość miejsca to sadź wszystkie, za 2 lata zakwitną.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak przechowujecie wykopane cebule? Ja mam do wyboru 3 opcje i nie wiem, która z nich będzie de facto najodpowiedniejsza:
1. to szopa z narzędziami, ale jak jest słoneczna pogoda to jest tam duszno i pow. 20 st C
2. to murowana altanka (moge wsadzić je do jakiejś szafki) i temp.18 st C
3. to piwnica u rodziców trochę chłodniej hmm jakieś 15-16 st.? (musiałabym jeszcze sprawdzić, czy nie chłodniej) i trochę więcej wilgoci niż opcjach 1 i 2.
Co sądzicie?
1. to szopa z narzędziami, ale jak jest słoneczna pogoda to jest tam duszno i pow. 20 st C
2. to murowana altanka (moge wsadzić je do jakiejś szafki) i temp.18 st C
3. to piwnica u rodziców trochę chłodniej hmm jakieś 15-16 st.? (musiałabym jeszcze sprawdzić, czy nie chłodniej) i trochę więcej wilgoci niż opcjach 1 i 2.
Co sądzicie?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwnica odpada, może być zbyt wilgotno i zaczną pleśnieć lub kiełkować zbyt wcześnie. 2 pierwsze opcje OK. Ważne żeby nie było w pełnym słońcu, bo wyschną na wiór.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Super . Dziękuję za odpowiedź Przynajmniej nie będę musiała wozić cebul w prawo i w lewo
Hej. Pikując astry wykopałam cebule tulipanów. I żałuję. Wiem, że powinno się je wykopywać, ale chyba zrobiłam to za późno, poza tym nie miałam koszyczków, więc niektóre uszkodziłam. Miałam w tym roku przepiękne cebule z carrefoura- piękny kolor, wielokwiatowe, a kupowane w ciemno-na wagę. Były dość duże, a teraz są takie maleńkie, mogłam nie ruszać
Stało się.
Przygotuj rabatkę na nowo i czekaj .
Ja swoją już odkaziłem nawiozłem i czekam na ofertę sklepów .Tulipany wykopane ,schną.Też co prawda późno , ale lepiej późno jak wcale, bo już kilka mi zgniło w ziemi.
A i biedaki ładnie potrafią zakwitnąć, ze starej rabaty została się niechybnie mała cebulka.Na wiosnę ku mojemu zdziwieniu wyrósł piękny kremowy tulipan wśród irysów
Przygotuj rabatkę na nowo i czekaj .
Ja swoją już odkaziłem nawiozłem i czekam na ofertę sklepów .Tulipany wykopane ,schną.Też co prawda późno , ale lepiej późno jak wcale, bo już kilka mi zgniło w ziemi.
A i biedaki ładnie potrafią zakwitnąć, ze starej rabaty została się niechybnie mała cebulka.Na wiosnę ku mojemu zdziwieniu wyrósł piękny kremowy tulipan wśród irysów
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Gdzie kupujecie cebule tulipanów? Chodzi mi o odmianowe,czy jesteście zadowoleni z zakupów? Proszę o namiary:)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja kupuje co roku w biedronce
Ja mam ostatnio problemy z tulipanami (zakupionymi), na wiosnę nie wyrastają, albo tylko w niewielkim procencie. Cebule po wykopaniu mają tylko brązowe kiełki, choć są dobrze ukorzenione i twarde, czyli nie gniją.Nie widać też gołym okiem szkodnika.Co jest, czemu więc dalej nie rosną i zakwitają? Sadzę po zakupie (sierpień, połowa września) zawsze ( w przybliżeniu) w tych samych miejscach, bo tylko tam mi pasują.Może za wcześnie, albo trzeba odkazić (wymienić) ziemię?Ale nie wiem jak ją odkazić? Kupiłam dziś nowe cebulki i chciałabym doczekać dorodnych kwiatów
Pierwszą rabatę miałem ze zwykłego piachu z domieszką dobrze przerobionego obornika.Kwitły to i owszem , ale mizernie to zmieniłem miejsce.
Zmarzły mi borówki to pozostała długa wolna rabata.Kora, torf i inne domieszki czyli nic ciekawego sam kwas.Poszedł obornik.Odkaziłem zwykłym wapnem rozrobionym w formie płynu.Pięknie się rozrosły tulipanki.
.Sadzę w słoneczny dzień.Obok wiadro popiołu drzewnego, obtaczam jak pączki i na dno sypię również popiół.Przykrywam ziemią i czekam
Rabatka ma zrobiony spadek w razie mokrego sezonu/jaki jest obecnie zgniły by, a tak woda sobie poleciała na dół.
Nie wyrzucam ziemi.Najwyżej ją przerzucam z miejsca na miejsce.
Wiedząc , że cebulaki są wyjątkowo wirusowe jestem aż zbyt czasem dokładny
Obecnie dany znowu obornik, zlany wodą już się rozłożył.Za tłusta ta ziemia, to pójdzie jak zwykle do tego żwir.
Gdzie biorę ? Wszędzie gdzie się da.Najbardziej miło wspominam Pnos.
Zmarzły mi borówki to pozostała długa wolna rabata.Kora, torf i inne domieszki czyli nic ciekawego sam kwas.Poszedł obornik.Odkaziłem zwykłym wapnem rozrobionym w formie płynu.Pięknie się rozrosły tulipanki.
.Sadzę w słoneczny dzień.Obok wiadro popiołu drzewnego, obtaczam jak pączki i na dno sypię również popiół.Przykrywam ziemią i czekam
Rabatka ma zrobiony spadek w razie mokrego sezonu/jaki jest obecnie zgniły by, a tak woda sobie poleciała na dół.
Nie wyrzucam ziemi.Najwyżej ją przerzucam z miejsca na miejsce.
Wiedząc , że cebulaki są wyjątkowo wirusowe jestem aż zbyt czasem dokładny
Obecnie dany znowu obornik, zlany wodą już się rozłożył.Za tłusta ta ziemia, to pójdzie jak zwykle do tego żwir.
Gdzie biorę ? Wszędzie gdzie się da.Najbardziej miło wspominam Pnos.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- lukaszm
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 wrz 2013, o 13:31
Ostatnio przeglądając cebulki na http://24garden.pl/category/136,cebule- ... ge_start/4 natknąłem się na tulipana Maria Kaczyńska, tulipan Lech Kaczyński itd, nazwy dość ciekawe, a sam tulipany na zdjęciu wyglądają ładnie, miał ktoś może styczność z nimi? pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślicie że jak posadziłem cebulki tulipanów na głębokości 5 cm mierząc od ich czubka do powierzchni ziemi to nie będzie za płytko?