Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Krysiu mój cytryniec ma około 5 lat (dokładnie nie pamiętam) Możliwe że przyczyna tkwi w przycinaniu bo mój nie jest przycinany puściłam go w formie "rośnij jak chcesz, czuj się jak w naturalnym środowisku " :;230
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

bebeluch pisze: Jeśli będę miała nawet przepisywać odręcznie Twoje przepisy i zalecenia to to zrobię :lol:
Renatko, wstrzymaj się jeszcze trochę z tym ręcznym przepisywaniem. Zaczęłam dokładnie czytać pierwszą część wątku i kopiuję zalecenia Krysi korzystając z edytora tekstu. Trochę potrwa, zanim wszystko przeczytam i jakoś posegreguję. Gdy ukończę pracę, poinformuję w wątku i wtedy będzie można podać swój e-mail, by uzyskać tekst w Wordzie jako załącznik.

Chyba, że może już Ktoś zebrał bezcenne rady Krysi i ma gotowy dokument?
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

To ja też poczekam na instrukcje .
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KRYSIU :wit Wspaniałe masz te butelki na te naleweczki . Ja muszę coś pomyśleć w tej materii aby mieć kilka takich i swoje lecznicze preparaty w nich trzymać a byłyby zarazem ozdobą na półeczce . Napisy robisz sama na drukarce :?: Masz talent ;:333. Jak tam u Ciebie czy wiosnę czuć już w przyrodzie ,bo umnie ;:3 ;:3
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Jakie zioła można stosować pomocniczo przy wstrząsie mózgu? W necie znalazłam informację, że arnikę górską.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu, dziewczyny :wit
Uch, chwile mnie nie było a tu tyle informacji :wit

Dla lubiących pomidory i sport: picie soku pomidorowego tuż po treningu działa lepiej od napojów izotonicznych itp, wspomagając przemianę materii. (Wyczytane na jednym z portali)
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Krysiu zaznaczam wątek ,bo temat bardzo interesujący!Sadzę zioła po całym ogrodzie...gorzej z ich wykorzystaniem i ze znajomością co na co i do czego :oops:
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KRYSIU :wit Odezwij się skarbie ,bo wiosna idzie i zioła będą rosły w ogródkach i na leśnych polanach a wiedzy na ich użyteczność brak :)
Pozdrawiam Ewula
rudzikiem
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2014, o 12:05

Post »

Dzień dobry
Chciałabym się podzielić sprawdzona metodą na bóle korzonków :) uprzedzam że metoda ta jest przeznaczona dla osób i jednocześnie odważnych a także zdesperowanych :)
Potrzebne są najlepiej młode ale i stare też mogą być - pokrzywy :D im bardziej piekące i zjadliwe tym lepiej ;:215
Ścinamy pęczek takowych bierzemy w dłonie zabezpieczone rękawicami i....trzemy na plecy chorowitka ile natura dała sił i ...ile wytrzyma nasz pacjent
Metoda jest sprawdzona, jak najbardziej skuteczna i to nie są żarty.
Kuracje powtarzamy świeżymi pokrzywami, gdy przestaje pacjenta grzać.
Polecam i pozdrawiam
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

christinkrysia pisze:W obu listach ( Ani i mojej) podbiał jest ale glistnika u mnie nie ma bo go nie używam. Robimy listę wspólną więc trzeba dopisać.
To nie znaczy, że nie warto bo to cenna roślina.

Ja po prostu się jej boję i używam innych o podobnym działaniu . To roślina cenna w lecznictwie ziołowym ale również silnie trująca przy nieodpowiednim przygotowaniu preparatów i ich stosowaniu .
Dopuszczalna dawka dobowa obliczona jest na maksymalnie 30 mg alkaloidów z glistnika (odpowiada to 4-5 gramom suchego ziela) dla rosłej osoby.
Roślina rośnie na różnych stanowiskach i wysycenie różnych alkaloidów może znacznie się różnić.
W łodygach i liściach jej stężenie wynosi od 0,5% do 1,5%, a w korzeniach oraz młodych, niedojrzałych owocach aż od 3-4% . Z tego powodu wolę być ostrożna i używam tylko zewnętrznie .

Przeciwwskazania !!!
ciąża, zaćma, jaskra, zażywanie leków w skład których wchodzi atropina i jej podobne.
Witaj Krysiu. Dziś dopiero znalazłam Twój wątek, ale na pewno będę stałą czytelniczką. Co do glistnika - wraz z wrotyczem, dziurawcem, nawłocią i szczodrakiem piję właśnie taką mieszankę gdzieś od stycznia. Proporcji nie znam. Kiedy zaczynałam ją pić, nie zdawałam sobie sprawy z tego, że glistnik i wrotycz są w dużych dawkach trujące. Piłam więc sobie spokojnie. Działy się same dobre rzeczy, ale dawki były mniejsze niż zalecone i dziś już sama wiem, jaką dawkę mogę wypić i jakiej nie przekraczać. Wszystko jest ok. Gdybym wiedziała co piję, pewnie bym się przestraszyła. :wink: Kiedy domownicy mieli infekcję zimową, ja się uchowałam w zdrowiu. Nigdy to się jeszcze nie zdarzyło, zwykle łapię absolutnie wszystko. Ziółka oraz czosnek z miodem i chyba tylko dzięki temu ostatnio funkcjonuję lepiej. Co ja biedna pocznę jak mi się skończą. ;:110 Niektóre ciężko zdobyć...
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Zupełnie przypadkiem trafiłam na stronę pani Stefanii Korżawskiej. Ach, cóż to za kobieta. A jaką ma wiedzę o ziołach. Gorąco zachęcam do obejrzenia programów z jej udziałem.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witajcie :wit
Cieszy mnie,że zaglądacie tutaj ;:196
Ja jestem zawalona robotą po same uszy ... fachowiec od stolarki poprawia zabudowę na całej ścianie małego pokoju bo zaczęło się troszkę wypaczać i płyty ciężej chodziły po prowadnicach.
Wszystko wyjęte z półek , wieszaki z ubraniami też ... masakra. Siąść nie ma gdzie a to właśnie pokój w którym stoi komputer. Przy okazji wszystko czyszczę, segreguję a dni lecą ...
Z drugiej strony czas zimowy zawsze przeznaczam na różne odnowienia, remonty itp bo w sezonie szkoda mi każdego dnia.
Do wiosny w naszych stronach daleko, ledwo ziemia zaczyna rozmarzać śnieg nadal widać miejscami więc na działkę nie spieszno mi.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Witaj Krysiu,często tu zaglądam,lecz jeszcze się nie wpisywałam.Chcę Ci bardzo podziękować,że mogę korzystać z Twojej ogromnej wiedzy.Zanim trafiłam na ten wątek,często stosowałam w drobnych dolegliwościach różne zioła i mikstury robione samodzielnie,ale w porównaniu z Tobą moja wiedza jest szczątkowa.Dzięki Tobie zainteresowałam się cyklanterą i zamówiłam na Akcji.Dostałam 5 nasion i mam nadzieję,że uda mi się wyhodować chociaż jedną roślinkę.
Krysiu czy mogłabyś mi poradzić w związku z cyklanterą? Mój wnuczek ma problem z pasożytami i problem ten powraca pomimo leczenia.Brał ziołowy vernicadis i ok roku był spokój,a teraz znowu wróciło.Niestety vernicadis został wycofany i nie wiem czy nasiona dzikiego ogórka pomogą i czy ew. mogłabym u Ciebie zamówić.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”