Apteka na działce i w domu cz. II
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
Krysiu mój cytryniec ma około 5 lat (dokładnie nie pamiętam) Możliwe że przyczyna tkwi w przycinaniu bo mój nie jest przycinany puściłam go w formie "rośnij jak chcesz, czuj się jak w naturalnym środowisku "
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renatko, wstrzymaj się jeszcze trochę z tym ręcznym przepisywaniem. Zaczęłam dokładnie czytać pierwszą część wątku i kopiuję zalecenia Krysi korzystając z edytora tekstu. Trochę potrwa, zanim wszystko przeczytam i jakoś posegreguję. Gdy ukończę pracę, poinformuję w wątku i wtedy będzie można podać swój e-mail, by uzyskać tekst w Wordzie jako załącznik.bebeluch pisze: Jeśli będę miała nawet przepisywać odręcznie Twoje przepisy i zalecenia to to zrobię
Chyba, że może już Ktoś zebrał bezcenne rady Krysi i ma gotowy dokument?
To ja też poczekam na instrukcje .
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
KRYSIU Wspaniałe masz te butelki na te naleweczki . Ja muszę coś pomyśleć w tej materii aby mieć kilka takich i swoje lecznicze preparaty w nich trzymać a byłyby zarazem ozdobą na półeczce . Napisy robisz sama na drukarce Masz talent . Jak tam u Ciebie czy wiosnę czuć już w przyrodzie ,bo umnie
Pozdrawiam Ewula
- BozenkaA
- 1000p
Jakie zioła można stosować pomocniczo przy wstrząsie mózgu? W necie znalazłam informację, że arnikę górską.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Krysiu, dziewczyny
Uch, chwile mnie nie było a tu tyle informacji
Dla lubiących pomidory i sport: picie soku pomidorowego tuż po treningu działa lepiej od napojów izotonicznych itp, wspomagając przemianę materii. (Wyczytane na jednym z portali)
Uch, chwile mnie nie było a tu tyle informacji
Dla lubiących pomidory i sport: picie soku pomidorowego tuż po treningu działa lepiej od napojów izotonicznych itp, wspomagając przemianę materii. (Wyczytane na jednym z portali)
Udanych plonów.
Magda
Magda
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Krysiu zaznaczam wątek ,bo temat bardzo interesujący!Sadzę zioła po całym ogrodzie...gorzej z ich wykorzystaniem i ze znajomością co na co i do czego
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
KRYSIU Odezwij się skarbie ,bo wiosna idzie i zioła będą rosły w ogródkach i na leśnych polanach a wiedzy na ich użyteczność brak
Pozdrawiam Ewula
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2014, o 12:05
Dzień dobry
Chciałabym się podzielić sprawdzona metodą na bóle korzonków uprzedzam że metoda ta jest przeznaczona dla osób i jednocześnie odważnych a także zdesperowanych
Potrzebne są najlepiej młode ale i stare też mogą być - pokrzywy im bardziej piekące i zjadliwe tym lepiej
Ścinamy pęczek takowych bierzemy w dłonie zabezpieczone rękawicami i....trzemy na plecy chorowitka ile natura dała sił i ...ile wytrzyma nasz pacjent
Metoda jest sprawdzona, jak najbardziej skuteczna i to nie są żarty.
Kuracje powtarzamy świeżymi pokrzywami, gdy przestaje pacjenta grzać.
Polecam i pozdrawiam
Chciałabym się podzielić sprawdzona metodą na bóle korzonków uprzedzam że metoda ta jest przeznaczona dla osób i jednocześnie odważnych a także zdesperowanych
Potrzebne są najlepiej młode ale i stare też mogą być - pokrzywy im bardziej piekące i zjadliwe tym lepiej
Ścinamy pęczek takowych bierzemy w dłonie zabezpieczone rękawicami i....trzemy na plecy chorowitka ile natura dała sił i ...ile wytrzyma nasz pacjent
Metoda jest sprawdzona, jak najbardziej skuteczna i to nie są żarty.
Kuracje powtarzamy świeżymi pokrzywami, gdy przestaje pacjenta grzać.
Polecam i pozdrawiam
Witaj Krysiu. Dziś dopiero znalazłam Twój wątek, ale na pewno będę stałą czytelniczką. Co do glistnika - wraz z wrotyczem, dziurawcem, nawłocią i szczodrakiem piję właśnie taką mieszankę gdzieś od stycznia. Proporcji nie znam. Kiedy zaczynałam ją pić, nie zdawałam sobie sprawy z tego, że glistnik i wrotycz są w dużych dawkach trujące. Piłam więc sobie spokojnie. Działy się same dobre rzeczy, ale dawki były mniejsze niż zalecone i dziś już sama wiem, jaką dawkę mogę wypić i jakiej nie przekraczać. Wszystko jest ok. Gdybym wiedziała co piję, pewnie bym się przestraszyła. Kiedy domownicy mieli infekcję zimową, ja się uchowałam w zdrowiu. Nigdy to się jeszcze nie zdarzyło, zwykle łapię absolutnie wszystko. Ziółka oraz czosnek z miodem i chyba tylko dzięki temu ostatnio funkcjonuję lepiej. Co ja biedna pocznę jak mi się skończą. Niektóre ciężko zdobyć...christinkrysia pisze:W obu listach ( Ani i mojej) podbiał jest ale glistnika u mnie nie ma bo go nie używam. Robimy listę wspólną więc trzeba dopisać.
To nie znaczy, że nie warto bo to cenna roślina.
Ja po prostu się jej boję i używam innych o podobnym działaniu . To roślina cenna w lecznictwie ziołowym ale również silnie trująca przy nieodpowiednim przygotowaniu preparatów i ich stosowaniu .
Dopuszczalna dawka dobowa obliczona jest na maksymalnie 30 mg alkaloidów z glistnika (odpowiada to 4-5 gramom suchego ziela) dla rosłej osoby.
Roślina rośnie na różnych stanowiskach i wysycenie różnych alkaloidów może znacznie się różnić.
W łodygach i liściach jej stężenie wynosi od 0,5% do 1,5%, a w korzeniach oraz młodych, niedojrzałych owocach aż od 3-4% . Z tego powodu wolę być ostrożna i używam tylko zewnętrznie .
Przeciwwskazania !!!
ciąża, zaćma, jaskra, zażywanie leków w skład których wchodzi atropina i jej podobne.
- BozenkaA
- 1000p
Zupełnie przypadkiem trafiłam na stronę pani Stefanii Korżawskiej. Ach, cóż to za kobieta. A jaką ma wiedzę o ziołach. Gorąco zachęcam do obejrzenia programów z jej udziałem.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witajcie
Cieszy mnie,że zaglądacie tutaj
Ja jestem zawalona robotą po same uszy ... fachowiec od stolarki poprawia zabudowę na całej ścianie małego pokoju bo zaczęło się troszkę wypaczać i płyty ciężej chodziły po prowadnicach.
Wszystko wyjęte z półek , wieszaki z ubraniami też ... masakra. Siąść nie ma gdzie a to właśnie pokój w którym stoi komputer. Przy okazji wszystko czyszczę, segreguję a dni lecą ...
Z drugiej strony czas zimowy zawsze przeznaczam na różne odnowienia, remonty itp bo w sezonie szkoda mi każdego dnia.
Do wiosny w naszych stronach daleko, ledwo ziemia zaczyna rozmarzać śnieg nadal widać miejscami więc na działkę nie spieszno mi.
Cieszy mnie,że zaglądacie tutaj
Ja jestem zawalona robotą po same uszy ... fachowiec od stolarki poprawia zabudowę na całej ścianie małego pokoju bo zaczęło się troszkę wypaczać i płyty ciężej chodziły po prowadnicach.
Wszystko wyjęte z półek , wieszaki z ubraniami też ... masakra. Siąść nie ma gdzie a to właśnie pokój w którym stoi komputer. Przy okazji wszystko czyszczę, segreguję a dni lecą ...
Z drugiej strony czas zimowy zawsze przeznaczam na różne odnowienia, remonty itp bo w sezonie szkoda mi każdego dnia.
Do wiosny w naszych stronach daleko, ledwo ziemia zaczyna rozmarzać śnieg nadal widać miejscami więc na działkę nie spieszno mi.
Witaj Krysiu,często tu zaglądam,lecz jeszcze się nie wpisywałam.Chcę Ci bardzo podziękować,że mogę korzystać z Twojej ogromnej wiedzy.Zanim trafiłam na ten wątek,często stosowałam w drobnych dolegliwościach różne zioła i mikstury robione samodzielnie,ale w porównaniu z Tobą moja wiedza jest szczątkowa.Dzięki Tobie zainteresowałam się cyklanterą i zamówiłam na Akcji.Dostałam 5 nasion i mam nadzieję,że uda mi się wyhodować chociaż jedną roślinkę.
Krysiu czy mogłabyś mi poradzić w związku z cyklanterą? Mój wnuczek ma problem z pasożytami i problem ten powraca pomimo leczenia.Brał ziołowy vernicadis i ok roku był spokój,a teraz znowu wróciło.Niestety vernicadis został wycofany i nie wiem czy nasiona dzikiego ogórka pomogą i czy ew. mogłabym u Ciebie zamówić.Pozdrawiam.
Krysiu czy mogłabyś mi poradzić w związku z cyklanterą? Mój wnuczek ma problem z pasożytami i problem ten powraca pomimo leczenia.Brał ziołowy vernicadis i ok roku był spokój,a teraz znowu wróciło.Niestety vernicadis został wycofany i nie wiem czy nasiona dzikiego ogórka pomogą i czy ew. mogłabym u Ciebie zamówić.Pozdrawiam.