Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

Ty pozgłębiaj trawiasty temat, bo i ja na wiosnę będę sadzić :wink: Na razie nie mam na myśli nic więcej poza Giganteusem i trzcinnikiem.
Burzowo było wczoraj, ale nas obeszło z daleka, tylko popadało-na tyle dobrze, że gleba wygląda na zmoczoną. Zapowiadało się jednak strasznie.
Ogólnie zaniedbałam wszystko, remont nadal trwa, choć już bliżej końca niż dalej. Wyglądałoby to lepiej, ale wczoraj fachowcy pracowali tylko do 15. Uważam, że w tym straszliwym skwarze i tak za długo.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś,nie wim czy Szmit ma ja w ofercie,bo nowa oferta ma byc po 15 sierpnia,ale Wandzia mówiła,ze ma ogrom nowości,więc mam nadzieję ,ze ona też będzie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewa, pozgłębiam temat trawiasty :) Wolałabym zrobić to, co mam w planie, jeszcze w tym roku, ale chyba nie dam rady...
Cieszę się, że remont idzie do przodu... czekam z niecierpliwością i ciekawością na zdjęcia!
Jagi, nikt nikomu nie życzy takiego deszczu... byłoby idealnie, gdyby za dnia było pięknie, a w nocy podlało, ale bez takich nawałnic! Czyż nie?
U mnie pokropiło zaledwie... to za mało! teraz się przejaśnia.
Współczuję zniszczeń... mam nadzieję, że nie są dotkliwe?
Marzenko, i u mnie pokropiło... tyle, że ziemia sucha okrutnie i potrzebowałaby więcej - tak z godzinę deszczu. Pielić nienawidzę szczerze, a zwłaszcza gdy zielsko mi się urywa i wiem, że cała robota idzie na marne.
Gosiu, brzmi bardzo zachęcająco... wybierasz się na rekonesans? Kiedy?

Parę zdjęć tuż przed mini-deszczykiem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aga,co to za ogromna kępa trawy przy ognisku z hortensjami?Robi wrażenie ;:108 Do Szmita pojadę chyba z ogrodowiska jak bedzie spotkanie.Wiadomo,ze wtedy mamy bardzo dobre ceny.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

No właśnie w jednym miejscu chodzi mi o podobny efekt jak przy twojej Giraffe. Zamierzam przy mostku posadzić Gracillimusa i u stóp dać mu dywanik z kłosówki. A w kępkach na brzegu może faktycznie Ice Dance - ładnie nawiąże do pasków kłosówki. Nawet mam jedna kępkę, której nie bardzo odpowiada miejsce, więc ja przesadzę nad rzeczkę. Dzięki ;:196
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aguś, zdjęcia jak zawsze cudne!!! Czyżby u Ciebie popadfało? U mnie susza niemiłosierna...
Nie odzywałam się, bo byłam na wystawie Brueghlów we Wrocławiu :) Nareszcie coś ciekawego w Polsce!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aga,fantastycznie wyszedł szpaler hortensjowo-budlejowy. Motylków pewnie dużo przylatuje na zapylanie ;:109? Zebrinus zmężniał pięknie. Ja mam malutki kłosik (ledwo go widać ;:306 ) i już nie mogę się doczekać takiego efektu ;:oj.
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, to kępa miskanta Giraffe... w takim razie miłej wyprawy! My jeśli pojedziemy, to sami z M.
Madziu, jestem zadowolona z efektu szpaleru... hortensje pięknie zdobią bielą, a budleje cudownie i subtelnie uzupełniają całość ciepłym fioletem i masą motyli... Trawiszcze to miskant Giraffe (nie Zebrinus, który jest inny w pokroju) i wyrosło powyżej moich oczekiwań ;-)
Moniko, ja też byłam zajęta, ale spotkanie nam nie ucieknie! Zazdroszczę wyprawy do Wrocławia i ogromu wrażeń estetycznych :)
Iwonko, super! W takim razie sadź ;-) Kłosówka teraz lekko brązowieje od dołu, ale ogólnie zachowuje się bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam tej wiosny sadzonkę Giraffe i już rośnie :D Do takiej kępy trzeba będzie trochę poczekać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

Ewo, wcale niekoniecznie długo! Moje trzy sadzonki wsadzone były w kwietniu ubiegłego roku :)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Skoro jesteśmy przy Giraffe to może będziesz wiedzieć - który z paskowanych miskantów(1.5-2 m) ma najbardziej wyprostowany pokrój - czyżby właśnie Giraffe?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---

Post »

Iwonko, wg mojej wiedzy bardziej wyprostowany pokrój ma Zebrinus... Giraffe oczywiście też, ale boczne gałązki łukowato się wyginają - jak na zdjęciu... Wydaje mi się, że Giraffe będzie też wyższy, do ok. 2,5m. To ogromne, niesamowicie atrakcyjne trawisko!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zebrinus rośnie prosto, nigdy nie kwitł (podobno u nas nie ma tego w zwyczaju :wink:), dorasta do może 160 cm, jeśli mu pogoda pasuje. W tym roku bardzo późno wylazł z ziemi, potem natrafił na suszę, więc nie spodziewam się, że będzie wysoki. Ale mam go od kilku lat, niczym nie zabezpieczam na zimę i rośnie. Powinnam zacząć nawozić :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”