Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

msk83, spróbuj przez jakiś czas nie zraszać swoich siewek.
Jakiś czas temu jang pokazywał nam na forum, jak wyglądały jego roślinki,gdy zaprzestał zraszania ich, pozostałe(te zraszane) miały właśnie takie zmiany jak te pokazane u Ciebie.

O właśnie tutaj, porównaj sobie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... g#p3942035
Powodzenia w uprawie!
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale to chyba nie jest naturalne?
Obrazek
- oczywiście - to nie jest naturalny wygląd wzrostu zdrowej sadzonki Adenium. Z jakich składników skomponowane masz podłoże dla tak młodych sadzonek, a w zasadzie ta na fotce, to jeszcze siewka. Czy w składzie podłoża w które masz wysadzone sadzonki Adenium, użyta jest świeża kora drzew iglastych ? Jeżeli tak, to nie jest to zbyt pożądany składnik dla podłoża dla Adenium. Tak młode sadzonki Adenium powinny rosnąć w podłożu przepuszczalnym o składzie, np: włókno kokosowe, perlit, wermikulit, ziemia do kaktusów. Podłoże powinno być luźne, żeby młode korzonki mogły łatwo je przerastać, a po podlaniu podłoże powinno szybko "odprowadzać" nadmiar wody. Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że w składzie podłoża - w jego pH, należy doszukiwać przyczyn takiego wyglądu sadzonek.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Onectica dziękuję za rady. Zdaję sobie sprawę, że jest to tylko tymczasowe rozwiązanie do czasu wykiełkowania moich adeniów. Mam nadzieję, że coś mi wyrośnie. Już pełne 3 dni siedzą. Mam nadzieję, że za 2-3 dni coś się pojawi. Nie mogę się już doczekać. :)

P.S. Jestem na etapie zapoznawania się z poprzednimi wątkami odnośnie m.in. doświetlania zimą. Fajnie by było jakbym przebrnął przez ilość postów zanim roślinki mi wykiełkują.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Ale to chyba nie jest naturalne?
Obrazek
- oczywiście - to nie jest naturalny wygląd wzrostu zdrowej sadzonki Adenium. Z jakich składników skomponowane masz podłoże dla tak młodych sadzonek, a w zasadzie ta na fotce, to jeszcze siewka. Czy w składzie podłoża w które masz wysadzone sadzonki Adenium, użyta jest świeża kora drzew iglastych ? Jeżeli tak, to nie jest to zbyt pożądany składnik dla podłoża dla Adenium. Tak młode sadzonki Adenium powinny rosnąć w podłożu przepuszczalnym o składzie, np: włókno kokosowe, perlit, wermikulit, ziemia do kaktusów. Podłoże powinno być luźne, żeby młode korzonki mogły łatwo je przerastać, a po podlaniu podłoże powinno szybko "odprowadzać" nadmiar wody. Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że w składzie podłoża - w jego pH, należy doszukiwać przyczyn takiego wyglądu sadzonek.
Dziękuję wszystkim za pomoc, może faktycznie zaprzestanę zraszania, choć nie robiłam tego za często. Ziemia jest przepuszczalna bo zawiera drobny kermazyt, szczątki kory, perlit, włókno kokosowe i odrobinę ziemi uniwersalnej, taka mieszanka, choć obawiam się, że może mieć złe pH dla Adenium za kwaśne. Tylko u mnie w sklepach trudno dostać ziemię taką jaką bym chciała. W zeszłym roku zimą miałam siewkę Adenium w ziemi uniwersalnej i tak samo mi usychały listki :?
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Czy ktoś z Was jest w posiadaniu adenium arabicum? Ja mam obsesum i chcę zakupić nasionka arabicum,ale dopiero na wiosnę.
Jeżeli ma ktoś zdjęcia adenium arabicum chętnie bym zobaczyła :wink:
Ewa
AleksandraBdg

Post »

Ewo, ja mam kilka sadzonek ;)
Ale to jeszcze maluchy, w początkowym okresie różnią się od Obesum wyglądem liści. Z czasem różnica zaczyna być zauważalna w wyglądzie kaudeksu. Dla mnie forma A.Arabicum jest o wiele ciekawsza od A.Obesum ;)

Proszę, część moich A.Arabicum:
Obrazek

A tutaj A.Somalense:
Obrazek
Obrazek
ewa84
100p
100p

Post »

Dzięki bardzo :-)
Mojemu adenium znowu listki zaczynają żółknąć :( Wypuścił dwa nowe listki ale nic się z nimi nie dzieje.... tak jakby stały w miejscu, a u mojej mamy już jest taka mini młoda gałązka
Ewa
AleksandraBdg

Post »

Ewuś, taką mamy porę roku,że Adenium zwyczajnie zapadają w "sen".
Moje najstarsze stoją całkiem gołe i wesołe i nie myślą nawet o wypuszczeniu listków.
Zobaczysz,że wiosenne słońce pobudzi je do życia ;:3
ewa84
100p
100p

Post »

Szczerze mówiąc to nie mam za dużego doświadczenia z adenium. W tym roku kupiłam pierwsza roslinkę i chucham na nią i dmucham :wink: a każda plamka na listku przyprawia mnie prawie o zawał serca :wink:
Ewa
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mojej mamy też lepiej młode rosną i nie usychają listki, chyba na czas zimy przywiozę je do mamy.
ewa84
100p
100p

Post »

Też o tym myślałam... Gorzej będzie jak mama nie będzie chciała oddać :wink: Jeszcze pozostaje mi babcią. U niej jest takie roślinne sanatorium :) U niej wszystkie roślinki wracają do zdrowia i ładnie rosną :)
Ewa
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Moje roślinki z pierwszego wysiewu. Niestety ciągła walka z ziemiórkami powoduje słaby przyrost. Kilka musiałem przenieść do samego wermikulitu, bo mi w ziemi zżerały korzenie...
AleksandraBdg

Post »

Tomku, roślinki może nie jakieś wielkie,ale mają bardzo ładnie rozbudowane kaudeksy.
Jeśli będziesz miał je teraz na oku, to na pewno wiosną ruszą ze wzrostem ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”