Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
musssli
100p
100p
Od: 21 mar 2015, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Tak, ten odrost zobaczyłam dopiero jak rozgrzebałam ziemię żeby obejrzeć korzenie, był całkiem pod ziemią.
Ze sphagnum nie mam kompletnie doświadczeń więc nie wiem czy nie ryzykuję za bardzo?
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak przypuszczałem. Jak dla mnie za głęboko posadziłaś szczepkę. Dlatego ten liść zaczyna schnąć. Gdyby oczko było na poziomie ziemi a nie pod ziemią miała byś już pewnie nowego listka. Tymczasem roślina całą energię skupiła na przebijaniu się do słonka. Ale widać, że chce żyć :) Jak nie chcesz mchu to zrób taką mieszankę jak podawał Norbert i utrzymuj wilgotne podłoże ale nie przelewaj. Ważne by korzenie mogły oddychać. Ja wsadziłbym sadzonkę dodatkowo do wora albo jakiegoś pojemnika, żeby zwiększyć wilgotność.
pozdrawiam
Ryszard
musssli
100p
100p
Od: 21 mar 2015, o 19:09

Post »

Ok., dziękuję. :) Nie wierzę że zrobiłam tak durny błąd, przecież tyle chaszczy mam u siebie. No, nic, za błędy się płaci. ;:14 Dziwię się tylko, że tak późno dała mi o tym znać, mam ją naprawdę od co najmniej pół roku. :D Dwa tygodnie temu jeszcze była ok. :D
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Monstera Thai Constelation po mechanicznym rozwinięciu liścia. Miała problemy z powodu zbyt niskiej wilgotności.

Obrazek
KijekBadylek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2018, o 16:12

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Dzień dobry :)
Otóż mój problem zaczął się od kupionego kwiatka, który miał przędziorki, a te przeniosły się na wszystkie kwaity w pobliżu. W zastraszającym tempie. Część udało mi się uratować, część nie :(

Monstera także została zaatakowana. Każdy liść przemyłam wodą z ludwikiem, liście mocno zaatakowane obcięłam. Pryskam je środkiem z czosnkiem i octem.
Wydaje mi się, że nie ma już przędziorków, ale ostatnio wydaje mi się taka oklapła, liście są mało sprężyste. Stoi jakieś 1,5 metra od balkonu, podlewana jest tak jak zawsze. Może za często ją zraszałam tym środkiem, nie wiem :|

Moja monstera: https://ibb.co/ehvNTU
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Jaki ocet z czosnkiem na przędziorki :?: :?: :?: Żadne domowe sposoby je nie zwalczą, bo są... nieskuteczne.

Tylko chemia je zwalczy. Kup Envidor albo Vertimec i zrób przynajmniej dwa, trzy opryski każdy dokładnie w odstępie tygodnia czasu. Oprysk zrób w przypadku wszystkich roślin.

Ps. Monstera to nie filodendron.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pauljina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2018, o 12:50

Monstera choruje? Co to może być?

Post »

Moja monstera rośnie jak szalona. Dziś zaniepokoiłam się bo zauważyłam żółte kulki w ziemi, czy mogą być to cysty nicieni? Jak się ich pozbyć? Czy to bardzo groźne? Na razie z liśćmi monstery wszystko ok, ale muszę się tego jak najszybciej pozbyć.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to co? Grzyby, wskutek nieprawidłowego, nierozluźnionego podłoża i najprawdopodobniej podlewania.
Przesadź do mieszanki ziemi i rozluźniacza w postaci żwirku albo agroperlitu, wymieniając jak najwięcej starego podłoża. Rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie i nigdy do samej ziemi. Zawsze mieszamy z w/w rozluźniaczem.
Aha i postaw monsterę w jasnym miejscu, najlepiej w pobliżu okna.

Następnym razem korzystaj z wyszukiwarki na górze strony przed założeniem nowego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pauljina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2018, o 12:50

Post »

Była przesadzana na wiosnę, czyli muszę teraz zrobić to jeszcze raz? Czy wystarczy jakiś preparat żeby je usunąć?

Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu /mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem wyżej wyraźnie, każda roślina powinna rosnąć w przepuszczalnym podłożu. W takim co teraz rośnie skutkuje nie tylko pojawieniem się grzybów, ale również może doprowadzić do gnicia korzeni gdyż sama ziemia zbija się w jedną bryłę, podłoże dłużej przesycha i do korzeni nie dociera powietrze. Tak więc musisz przesadzić do mieszanki ziemi i rozluźniacza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja szkolna variegata. Dorosła do końca palika o wysokości 180 cm i zaczeła opadać ku dołowi więc poczekałem aż bardziej urośnie i ja mocniej nagiąłem i przywiązałem do palika. trzeba to robić delikatnie i z wyczuciem ponieważ monstera ma kruche pędy. Odrobinę niżej miejsca przed nagięciem obudził się uśpiony pąk boczny co jest doskonałym dowodem na to, że takie naginanie osłabia dominację wierzchołkową.

Obrazek

Obrazek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Paweł, jak stabilizujesz palik w donicy? Swój górą przywiązałam sznurkiem do haka w ścianie, bo monstra już dawno go przerosła, obwiesza się w stronę okna i palik był mocno przechylony. Wiem, że to nie jest dobra pora na przesadzanie, ale będę musiała coś z tym zrobić, dając długi palik i w miarę możliwości prostując pędy.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zawsze palik wbijam głębiej i zawsze od razu daję maksymalnej wysokości. Jeśli jakieś problemy mi się robią to ciężkiego kamienia używam ;) Niestety moja też ma doniczkę zbyt mała do wielkości i będę musiał ją na wiosnę przesadzić ale czuje , że to będzie horror. U mnie ta część opadająca też jest mocno przywiązana do palika. Zastanawiam się czy jeszcze jakoś dodatkowo tego pędu nie obciążyć żeby szybciej się prostować mu dołowi. Jak doniczka już jest mało stabilna też możesz ja dociążyć kamieniem.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”